Langlauf Thema Avond door Ino Timmerman

Vrijdag 6 februari was het ons lid Ino Timmerman die een avond verzorgde in de serie vrijdag-thema-avonden.
De vorige keer waren we bij de fietsenwinkel te gast, nu was het clubhuis de plaats van handeling.
Ino doet uiteraard aan toerfietsen maar ook heeft hij veel gelanglauft.
Jarenlang was hij deelnemer aan de NK en in een aantal veteranencategorie??n is hij ook nederlands kampioen geweest.
Verder heeft hij vele langlaufmarathons geskied waaronder de bekende Engadin in Zwitserland.
Je kunt dan ook wel zeggen dat hij weet ?van de hoed en de rand? wat dit onderwerp betreft.

Meteen bij binnenkomst viel het op wat hij allemaal wel niet had meegebracht: er stond een rek met vele paren ski?s, rolski?s en stokken en op een tafel was een grote verzameling ski-verzorgingsattributen uitgestald.
Alsmede een speciale standaard (werkbank) voor het waxen van de ski?s.
Wie dacht dat langlaufen een kwestie was van ?ski?s aantrekken en gaan? die had het behoorlijk mis.
Afhankelijk van je aspiraties en van de gebruikte voortbewegingstechniek dan wel natuurlijk.
Wil je gewoon een stukje ?skiwandelen? dan kun je volstaan met zogenaamde no-wax ski?s.
Die niet echt no-wax zijn want je moet er wel wat opspuiten uit een spuitbusje anders krijg je sneeuwklonters.
Wil je echter wat sportiever uit de voeten dan zul je aan de wax-ski?s moeten.
Dan kun je kiezen uit skating-ski?s en klassieke ski?s.
Tegenwoordig beweegt men zich namelijk op 2 manieren voort op langlaufski?s: in de zogenaamde klassieke stijl en in de vrije stijl, ook wel skating genoemd.
Bij wedstrijden is soms de klassieke techniek verplicht, soms is de techniek vrij, hetgeen praktisch betekent schaatsen aangezien dat altijd het snelste gaat.

Voor de klassieke techniek gebruik je ski?s die langer zijn, met een ronde punt aan de voorkant (die de loipe moet blijven raken) en met een flinke boog in het midden.
Skating-ski?s zijn korter, hebben nauwelijks een punt aan de voorkant en worden heel anders gewaxt.
De skating-ski?s zijn het gemakkelijkste: die hoeven alleen maar glad te zijn (zoals alpine ski?s).
Klassieke ski?s zijn een stuk complexer in de verzorging.
Je moet in de gaten houden hoe de omstandigheden zijn: temperatuur, vochtigheid, sneeuwtoestand in de sporen.
Want je ski?s moeten gewaxt worden in de afzetzone (midden onder de boog) met wax die is afgestemd op die omstandigheden (elke wax heeft een bepaald temperatuurbereik).
Ino toonde dan ook een enorme wax-koffer met heel veel soorten wax en klister.
Dat laatste is een kleverig goedje uit een tube dat je gebruikt als een loipe verijst is aangezien met afzet-wax dan geen grip meer te krijgen is.
Bij dat waxen gebruikt hij een strijkbout, propaanbrander, boormachine met rolborstel en diverse doeken en schuurlapjes.

Wil je als langlaufer ?s winters een beetje serieus mee kunnen komen dan ga je ?s zomers rolski??n.
Ino toonde verschillende rolski?s die ook weer anders waren afhankelijk van de te gebruiken voortbewegingstechniek en terreinomstandigheden.

Al met al een zeer interessant en leerzaam verhaal.