100 kilometer ATB-plezier in de 8 van Oost-Brabant.

Zaterdag 7 maart stond de 8 van Oost-Brabant, verreden te Mill, op de kalender voor Alexander en mij. We hadden afgelopen winter menig tochtje gereden maar dit was toch een uitdaging van een hele andere orde.

Om 07.30 hadden we afgesproken met enkele triatleten & spinners uit Almere en omstreken om gezamenlijk naar Mill te gaan. De tocht wordt georganiseerd door 5 wielerverenigingen in Oost-Brabant en bestaat uit een lus van 60 km en een korte van 40 km. Prachtige gebieden worden aangedaan in dit deel van Brabant. De gehele route bestond uit:

15% single track

35% zand- en heidepaden

30% grindpaden

20% verharde weg (verbindingsstukken)

Totaal 1 stoplicht, 500 meter bebouwde kom en enkele goed beveiligde oversteken van drukke verkeersaders waren de ingredi??nten.
Verder 3 controleposten 35, 60, & 78 kilometer met een keur aan eten en drinken.
Al met al een hele organisatie met heel veel vrijwilligers.

Om 09.15, droog weer, vertrokken we met 7 man vanaf een megasportcentrum waar de inschrijving perfect geregeld was.

Na enkele kilometers langs slootkanten en enkele verharde delen begon het al met flink sturen in de bossen waar het op de single tracks flink draaien en keren was.
De triatleten waren wat meer gewend aan hoge snelheid lang rechtuit maar de groep liep op de verbindingsstukken steeds weer samen.
De eerste 35 kilometer ging met zo`n 23 km p/u vrij vlot.
Bij de rust moesten we even wat langer wachten door een afloper van 1 van de jongens, waardoor we velen voorbij zagen komen onder wie Daphne v/d Brand (wereldkampioene veldrijden 2003).

Het tweede stuk naar de 60 kilometer was wat zwaarder en de groep werd uit elkaar gereden op de vele single tracks met echt uitgesleten kombochten.
Alexander begon het al knap zwaar te krijgen en had twijfels om de 2e lus te rijden.

1 van de triatleten (7 x de hele van Almere) hield het voor gezien en met 6 vertrokken we voor de laatste 40 kilometer (normaal start je voor zo`n afstand!).
Het begon weer langs de slootkant die best drassig was en hier voelde ik dat het beste er al wel af was.
Maar met een behoorlijk tempo bereikte ik het 78 kilometerpunt, hoewel een klim naar de top van een oude vuilnisbelt het papvolume in de benen redelijk opklopte.
In de modderige afdaling had ik zelfs moeite om tempo te maken.
Maar ik kon nog even rusten voor de laatste 22 kilometer en op dat moment belde Alexander dat hij toch was omgedraaid naar de permanence aangezien bij hem echt het kaarsje bijna gedoofd was.
Dat was het mooie van deze tocht, dat je toch nog een moeilijke maar wel verstandige keus kon maken na 60 kilometer.
Helaas begon het bij mij nu ook flink te regenen en dat was de voorbode voor een verschrikkelijke hagelbui.
Het bos werd onbegaanbaar en de kou nam langzaam maar zeker bezit van me.
De laatste 10 kilometer reed ik voor het eerst wat op het tandvlees tegen krampverschijnselen aan.
Maar ik kon er het tempo gelukkig nog behoorlijk inhouden.
Waarschijnlijk door vermoeidheid schoof ik 5 kilometer voor de finish onderuit over boomwortels en schoot de kramp aan alle kant in mijn benen.
Ik wist niet dat ik zoveel spieren had!!! Zowel voor als achter, onder en boven kramp.
Probeer dan eerst uit de pedalen te komen en dan op te staan. Dat laatste lukte met hulp van 1 van de jongens uit Almere die gelukkig maar een paar minuutjes achter me reed.
Eenmaal op de fiets een tandje lichter en met toch nog een behoorlijk tempo reden we moe, koud maar zeer voldaan naar de finish.
Met een totaaltijd van 5 uur en bijna 15 minuten inclusief pauzes was ik dik tevreden.

Direct na afloop kon ik nog niet zeggen volgend jaar weer maar nu ??..

Aantal deelnemers

100 km 480

60 km    367

40 km    296

Totaal    1143

Volgend jaar (3e editie) mogelijk al met tijdwaarneming!

Rob