Zwevende kiezers (Openingsrit Bike totaal toerklassement een succes)

Tijdens de openingsrit van het Bike totaal toerklassement op zondag 14 maart j.l. moest ik onwillekeurig terugdenken aan de zaterdagavond ervoor.
Tijdens de lotto weekend miljonairshow werd door Robert ten Brink een vraag gesteld waardoor nog eerder de lachspieren dan het intellect van de deelnemer werden geprikkeld.
Hoewel hem dat niet was aan te zien.
Het was een bloedserieuze zeer saaie man afkomstig uit het onderwijs (zonder een etiket op mensen uit het onderwijs te willen plakken), die tergend lang nadacht over voor mijn gevoel min of meer voor de hand liggende antwoorden op de gestelde vragen.
Enfin, mijn gedachten gingen terug naar deze man en de vraag die hem werd gesteld.
De vraag was welke Maurice bekend was van opiniepeilingen.
De mogelijke antwoorden waren Maurice de Kat, Maurice de Cavia, Maurice de Uil of Maurice de Hond.
Ik geef toe de gedachten van een fietser en sporters in het algemeen volgen tijdens inspanningen niet altijd logische paden.

Via Maurice de Hond (die was het) kwam ik op verkiezingen en een belangrijk daarbij steeds weer terugkerend fenomeen; 'de zwevende kiezer'.
Tijdens verkiezingen heeft de zwevende kiezer een negatief imago. Hij is een twijfelkont. Hij weet niet wat hij wil en is een onbetrouwbare partner voor ons o zo betrouwbare politieke establishment.

Binnen onze club hebben we onze eigen zwevende kiezers.
Alleen bij ons kleeft hen geen negatief imago aan.
Bij ons zijn het mensen die verstandig omgaan met de hen geboden mogelijkheden.
Het systeem met meerdere groepen met verschillende snelheden op dezelfde route biedt hen de mogelijkheid om telkens weer een keuze te maken.
Zij kunnen de lat voor zichzelf hoog leggen door bij de start te kiezen voor het meefietsen in groep 3, om later eventueel de rest van de rit te volbrengen in groep 2.
Aan elke start van een clubrit gaat waarschijnlijk voor hen ook een beslissingsproces vooraf.
Zal ik starten in groep 2 of zal ik het toch proberen in groep 3?
Bij de keuze voor groep 3 is er echter altijd de zekerheid dat er kan worden teruggevallen op groep 2 als het toch te hoog gegrepen bleek te zijn.

De momenten die mijn gedachten via de omweg van Robert ten Brink en Maurice de Hond tot bij de zwevende kiezer deed belanden werden deels veroorzaakt door de omstandigheden.
Vanaf het begin was het duidelijk dat de rit geen makkelijk peddeltochtje zou worden.
Er stond ontzettend veel wind die op de heenweg beurtelings van opzij en van voren kwam.
Door de harde wind was de gevoelstemperatuur ook behoorlijk laag, wat altijd extra energie kost.
Nadat om 9.00 uur 15 deelnemers hun keuze hadden gemaakt voor groep 3, vertrok om 9.02 uur het restant van de 26 deelnemers in groep 2.

De zwevende kiezers meldden zich op verschillende momenten tijdens de heenreis.
Deels door de omstandigheden en een enkeling door een klein technisch probleem maakten van de gelegenheid gebruik terug te komen op hun eerdere keuze voor groep 3.
Zij lieten zich terugzakken vanuit groep 3 naar groep 2.
Een aantal van hen haakte na de koffie alsnog weer aan bij groep 3.
Een beter bewijs dat het systeem naar volle tevredenheid werkt is er niet lijkt me.
Nu de politiek nog.

Deze openingsrit van de 'zwevende kiezer' was de eerste van in totaal 14 ritten meetellend voor het Bike totaal-toerklassement. In dit door Bike totaal gesponsorde klassement kunnen twee keer per maand punten worden gehaald door aan ????n van de klassementsritten mee te doen.
Aan het eind van het seizoen zal een klassement worden opgemaakt en kunnen de eerste vijftien plaatsen rekenen op een prijs beschikbaar gesteld door de naamgever van het klassement; fietsenwinkel Bike totaal in Zeewolde.

De rit van afgelopen zondag bracht 26 deelnemers verdeeld over twee groepen via het achterland van Nijkerk en Voorthuizen naar Stroe.
Vanaf Stroe werd via eeuwenoude postroutes genaamd Harderwijkerkarweg en de OudeArnhemse karweg dwars over de Veluwe overgestoken naar Putten.
Deze paden waren weliswaar dit keer wat minder van kwaliteit.
Waarschijnlijk door bosbouw werkzaamheden en mogelijk doordat de afgelopen winter niet echt winters is geweest.
Als het in de winter flink vriest, dan vriest al het vocht uit allerlei rommel die op de paden is beland.
De uitgedroogde rommel zal veel sneller door de wind van de paden afwaaien dan de vochtige smurrie die na deze winter op de paden is achtergebleven.

De paden zijn behalve mooi in de route ook belangrijk voor een rit zo vroeg in het seizoen als de openingsrit.
Door de meestal zware omstandigheden vroeg in het seizoen is het fijn om via deze paden een flink stuk in de beschutting van bos en heide te kunnen afleggen.
Bovendien wordt er een flink aantal kilometers afgestoken door dwars over de Veluwe over te steken tot bij Putten.

Vanaf Putten ging het over de schilderachtige holle weg genaamd 'Beekweg' richting Horst.
Bij Horst stond er 63 km op de teller.
Voor de kilomervreters was er de mogelijkheid om over Nijkerk of Harderwijk te fietsen en zodoende wat extra kilometers te pakken.
Voor degenen die pas aan het begin stonden van de conditieopbouw was er het alternatief van het pontje.

Clichematig maar daarom niet minder waar kan ik zeggen dat ik moe maar voldaan de fiets in de schuur aan de haak heb gehangen na deze geslaagde openingsrit.