Vechtdaltour 2004

De weersvoorspellingen waren gunstig, het beloofde namelijk de mooiste dag van het pinksterweekeinde te worden.
Nou, dat werd het inderdaad! En niet alleen door het schitterende fietsweer.

Al om 6.45 uur was het vertrek. Nog enigszins slapend vertrokken we naar Dalfsen in Overijssel.
Om 8.15 uur stapten we voor de 150 kilometers op de fiets, met een niveau 3 groep.
Ik fiets zelf nog niet zo heel lang bij de club.
Maar inmiddels is me nog niet duidelijk geworden wat het verschil tussen niveau 3 en 4 is, er wordt namelijk even hard gefietst.
Of het nou over 60 km. gaat of over 160 km. het gaat gewoon keihard.

De groep van afgelopen zaterdag bestond uit Rob, Alexander, Hans, Pleun, Ton, Stef en ondergetekende.
En dat bij elkaar leverde een enorme hoeveelheid aan fietstraining en -ervaring op in Waalse Pijlen, Amstel Goldraces, Marmottes en zelfs het schaatsen van Elf Steden tochten.
Al is dat laatste al weer even geleden.

Het fietsen in Overijssel, zonder noemenswaardige hoogtemeters, slecht weer of harde wind wordt dan vanzelf alleen nog maar een uitdaging als er een beetje doorgefietst kan worden.

Dus zo zaten we al om 10.15 uur na 65 km. aan de koffie met gebak.
En het was geweldig: goede warming up gehad, mooie omgeving, fijn terras en ?live muziek?van Bruno, die met zijn country-muziek de spieren warm hield.
Waar maak je dat nou mee?

Na enig oponthoud omdat iemand z?n bretels vergeten was op te trekken konden we weer door.
Ik heb het niet zo op bretels, en ik weet nu weer waarom.
Gelukkig worden voor mij speciaal broekjes zonder bretels besteld, de rest van de club doet het namelijk allemaal met???..!?

We hadden afgesproken dat we zo rond de 34, 35 km. per uur zouden fietsen.
Kop over kop ging de groep fantastisch. Niemand liet zich kennen en zorgde bij elke overname voor steeds weer een iets hoger tempo.
Je moet tenslotte wat vaart maken om de kop over te nemen.
Ik vraag me af wie het zwaarder had, diegene vooraan of diegene die achteraan de groep na elke bocht de gaten weer dicht moest rijden.
Hoe dan ook bleken we allemaal goed mee te kunnen.

De enkelingen van andere clubs die bij ons in de groep probeerden mee te doen, haakten gedesillusioneerd weer af.
Na hele stukken in Duitsland gefietst te hebben kwamen we weer in de buurt van Dalfsen.
Ongeveer 4 km. voor het eind toch nog een lekke band, van Hans.
En zoals het hoort: na elke stop moet de tijd weer ingehaald worden.
Dus ook de laatste meters werden nog vol doorgeknald.
Om 13.30 uur waren we weer terug. Een gemiddelde snelheid van 33 km. per uur.

Al met al een geweldige tocht.
Mooi weer, mooie omgeving, lekker doorgefietst, goede organisatie en ook goede fourage (met bananen, wafels en isodrank).
Volgend jaar zeker weer aan te bevelen!

Steven Scheffer