Melkveehouder Pleun van den Berg uit Zeewolde heeft passie voor wielrennen

In de Veldpost is een artikel verschenen over Pleun vd Berg.

?De zorgen uit je lijf fietsen?

Terwijl de Nederlandse wielerploeg er in Frankrijk maar niet in slaagt een etappe op haar naam te schrijven, timmert Pleun van den Berg in Nederland aardig aan de weg. De melkveehouder uit Zeewolde mag dan wel geen profrenner zijn, wat betreft de liefhebberij voor het fietsen doet hij niet veel onder voor de professionals.

Al bijna twintig jaar is melkveehouder Pleun van den Berg uit Zeewolde een fanatieke wielrenner. Hij begon ooit met een groepje boeren uit de omgeving, maar is inmiddels aangesloten bij een offici??le wielerclub in Zeewolde. Regelmatig maakt hij lange tochten van meer dan honderd kilometer, die hem door heel Nederland brengen. Twee tot drie keer in de week trekt hij er op uit om te trainen, soms alleen, maar meestal in een groep. ?Weer of geen weer, ik ga altijd?, vertelt de melkveehouder enthousiast. ?Het is voor mij pure ontspanning. Het fietsten haalt me uit de dagelijkse gang van zaken. Je bent dag en nacht op je bedrijf bezig en de dagen zijn veelal met dezelfde werkzaamheden gevuld. Het fietsen is totaal iets anders. Onderweg zie ik niet veel, ik rij niet voor de mooie natuur of zoiets. Mij gaat het om de afleiding en het leveren van een krachtsinspanning. Ik fiets zo de zorgen uit mijn lijf.?

Combinatie

Met een druk bedrijf is de combinatie met het fietsen niet altijd even gemakkelijk. Maar waar een wil is, is een weg volgens de melkveehouder. ?Als ik weet dat we om half zeven vertrekken, dan sta ik om half vijf op om te melken en te voeren. In een uiterst geval vraag ik iemand om het over te nemen, maar dat komt maar sporadisch voor. De hele week hou ik er rekening mee op welke dag ik ga fietsen. Een enkele keer laat ik een tocht niet doorgaan. Zoals vorige week woensdag. Toen was het erg mooi weer, waardoor ik wel moest inkuilen. Dat vind ik dan ontzettend jammer. Begrijp me niet verkeerd, het boeren staat voorop, daar heb ik voor gekozen en dat doe ik met plezier. Als ik niet kan fietsen dan heeft dat verder geen gevolgen, maar ik baal wel stevig.?

Promotie