Clubkampioenschap toerfietsen

Clubkampioenschap

Binnen het toerfietsen is het rijden van een zo hoog mogelijke (gemiddelde) snelheid geen doel op zich. Als gedurende een seizoen de getraindheid door de gereden kilometers toeneemt zal de gemiddelde snelheid vanzelf hoger gaan worden. Dit is, zoals gezegd geen doel op zichzelf, maar wel een aardig bijkomend voordeel. Het betekent immers dat je conditie zich verbetert. Bovendien is een ieder binnen de club natuurlijk vrij om zijn bevrediging te halen uit ongeacht welk aspect dan ook van het toerfietsen. Zolang het binnen het oorbare blijft natuurlijk ;-).

Voor afgelopen zaterdag 25 september 2004 stond het clubkampioenschap toerfietsen op het programma. Met het bovenstaande in gedachten dringt zich de vraag op, hoe organiseer ik een clubkampioenschap bij een toerclub als de hoogste snelheid in principe geen rol speelt?

Welnu wie heeft er niet ooit naar schaatswedstrijden gekeken en gezien hoe schaatsers op een  5 of een 10 km met een verbazingwekkende precisie ronde na ronde tussentijden op de tiende van een seconde nauwkeurig blijven rijden? Het lijkt wel of die schaatsers een ingebouwd uurwerk hebben. Ditzelfde  fenomeen vormde de basis van het clubkampioenschap toerfietsen van de Wielertourclub Zeewolde van afgelopen zaterdag. Er werd namelijk een ploegentijdrit op gemiddelde snelheid gehouden.

Aan de start om even over enen aan de Nekkeveldweg stonden 5 ploegen van vier fietsers. De deelnemers aan dit evenement vormden een dwarsdoorsnede van het ledenbestand. Zij waren op zodanige wijze ingedeeld dat er 5 homogene teams aan de start stonden. De leden van elke ploeg hadden in overleg met elkaar van tevoren vastgesteld en doorgegeven aan de jury met welke gemiddelde snelheid zij dachten het parcours, bestaande uit 2 rondjes van 25,5 km, te gaan rijden. Let wel; deze opgave dienden zij puur op het gevoel te volbrengen. Dus zonder gebruik te maken van de hulp van kilometertellers, horloges en dergelijke. Hierbij was nadrukkelijk het doel dat ieder team evenveel kans maakte op de overwinning, doordat niet de hoogte van de gekozen streefsnelheid doorslaggevend was maar het zo dicht mogelijk benaderen ervan. Vanaf 13.05 uur werden de teams door de wedstrijdjury om de 2 minuten op pad gestuurd, voor het volbrengen van hun opgave.

Uiteindelijk toonde de ploeg van Robert, Frits, Gerard en Ronald zich het sterkste in deze discipline. Zij wisten hun gekozen streefsnelheid van 27,5 km/u onder droge maar uiterst winderige omstandigheden tot op 4 honderdsten te benaderen. Hoewel de nummers twee, bestaande uit Hans, Aart, Theo, Onno, goed partij gaven met slechts een afwijking van 0,52 km/u (28,12 : 27,6) kwam het winnende team  het dichtst in de buurt van het  bovenstaand geschetste beeld van de schaatsers met het ingebouwde uurwerk. Zij reden namelijk in de eerste ronde 27,44 km/u. De tweede ronde legden zij zelfs af met 27,49 km/u! Hetgeen tot een overall gemiddelde leidde van 27,46 km/u.

Quotes:

Marc team 1:
?We reden met name de tweede ronde zo rustig als we konden, gezellig kletsend met de handjes op het stuur. We wisten alleen onderweg al dat we veel te hard gingen.?

Pleun team 2:
?We probeerden, met name op het eerste lange stuk tegen de wind in, niet te hard te rijden. Toen zagen we ineens team 1 ons tot op 50 meter naderen. Toen hebben we vol gas gegeven. Daarna was er natuurlijk geen houden meer aan en gingen we veel te hard. ?

Hans team 3:
?Uiteindelijk ging het wel goed, maar op een gegeven moment reden Onno en ik 30 meter voor Theo en Aart. Toen wist ik even niet meer wat ik moest doen. Gaan wij nu te hard of zij te zacht??

Gerard team 4:
?De tweede passage van de Slingerweg liep super. De overnames in de waaier waarin we reden liepen zo soepel, volgens mij reden we toen ongelooflijk vlak en gelijkmatig.?

Wilfried team 5:
?Ik heb met Jeannete het meest op kop gereden. Het was alleen erg lastig om met de wind achter op dat lange stuk over de Winkelweg niet te hard te rijden.?

Afsluitende barbecue
Het evenement werd gehouden op een parcours in het buitengebied met start en finish aan de Nekkeveldweg. Pleun van den Berg en zijn vrouw Coby waren zo gastvrij om hun boerderij open te stellen voor het houden van de ploegentijdrit en tevens voor een afsluitende barbecue. Hierdoor konden gedurende de tijdrit, tussen het supporteren van de deelnemers door, de aanhang en de kinderen van de deelnemers kijken bij de koeien, kalveren en de schapen. Als ik de reacties van mijn zoon van anderhalf als maatstaf mag nemen dan hebben de kinderen ook een superdag gehad. Hij was in elk geval kapot toen we thuis kwamen en de hele zondag riep hij ?Boe, Boe? waarbij hij zijn wijsvinger telkens in de lucht stak om aan te geven dat we moesten luisteren.
Gelukkig kon de barbecue (droog) plaatsvinden in het voorste deel van de stal, aangezien het conform de verwachtingen een half uur na de wedstrijd begon te miezeren. Het werd in deze ongewone omgeving uiteindelijk een uitermate gezellig samenzijn ter afsluiting van dit evenement en het wegseizoen.

Pleun en Coby, nogmaals bedankt voor jullie gastvrijheid!

Einduitslag

2,74(5)

3,61(5)

1,91(5)

*) Om toeval uit te sluiten en te bevorderen dat het meest regelmatige team wint, is de einduitslag bepaald door de afwijkingen t.o.v. de streefsnelheid van ronde ????n, ronde twee en het totaal bij elkaar op te tellen als positieve waardes. Daarna is het gemiddelde berekend door de uitkomst door drie te delen.

Omgerekend naar meters betekent dit dat (in het hypothetische geval dat er werd doorgefietst na de finish):

• Team 1 zou op het moment dat de klok de eindtijd behorend bij de streefsnelheid aangaf de finish 4.300 meter zijn gepasseerd.
  • Voor team 2, 3 en 5 zou dat respectievelijk 1.858 meter, 954 meter en 2.409 meter zijn.
  • Team 4 had op het moment dat de klok de eindtijd behorend bij de streefsnelheid aangaf nog 66 meter te rijden tot de finish.