Valkenbike 2004

Zondagmorgen om 5.15 gaat de wekker??.immers de 1e editie van de T-mobile Valkenbike staat op het programma en de reis naar het dak van Nederland neemt toch ruim 2 uur in beslag.
Met 4 mannen en Jeanette rijden we om 6 uur af vanuit Zeewolde.

We verheugen ons enorm op de tocht, want voor de toerrijders staat een unieke tocht op het programma:
De eerste lus van in totaal 36,6 kilometer zal door de mergelgrotten van de Sibbergroeve gaan!

De eerste lus van 36 kilometer (en tevens het wedstrijdparcours) bestaat uit een afwisselend parcours, en slingerde zich rondom Valkenburg.
De startlocatie, de Plenkertstraat, gaat over van een mooie brede asfaltweg in een weg die ineens onverhard steil links omhoog gaat en ervoor zorgt dat de spieren direct worden opgewarmd.
Vervolgens wordt begonnen aan de klim van de Heytgracht. Hierna kwamen we over het plateau, door het dorpje Sibbe.

Op het plateau van Margraten gaan we echter richting de Sibbergroeve.
Dat is na 7,5 kilometer, dan komen we aan bij de ingang van de mergelgrotten.
Daar worden we voorzien van een sticker op onze helm met een nummer om ons zodoende te registreren, mocht je verdwalen, dan ben je aardig in de aap gelogeerd, want deze grotten hebben in totaal 135 kilometer aan gangen.
Het gehele stuk (2 kilometer) was keurig afgezet met linten en in zijn geheel verlicht.
Op de cruciale punten stonden vrijwilligers opgesteld.
Na het verlaten van de tocht, met lichtelijk stijve nekken van het bukken werden we weer uitgeboekt en konden we onze weg vervolgen.

Via de Koeweg reden we omhoog naar het Gerendal.
Aangekomen bij Groot Welsden daalden we via een mooie afdaling af in het Gerendal, vanwaar we via de pittige Mestweg ons begaven richting de Keutenberg.
In totaal hebben de wedstrijdmarathonrijders deze ronde 3 keer gereden.
Voor Jeanette is het pas het 2e ritje op haar hagelnieuwe ?..jawel T-mobile fiets (zeer toepasselijk tijdens deze tocht) en zij finisht in een keurige tijd na 36 kilometer.
Door een foutieve inhaalmanoeuvre van een mannelijke collega, maakt ze een kleine schuiver (in een bocht) vlak voor de beklimming van de Keutenberg.
Voor de rest heeft ze enorm genoten en wachtte ons (na het verrijden van onze 2e lus) met een brede glimlach in een zonovergoten Valkenburg (20 graden) op aan de finish.
Als nieuwkomer op de ATB op dit parcours is het een puike prestatie Jeanette!!

De heren rijden echter ook de 2e lus van de toertocht en Hans, Felix, Marc en ikzelf komen na 36 kilometer weer bij de start/finish om aan het  2e rondje te beginnen.
Deze 2e lus is voor een groot deel over een bestaande vaste ATB route en heeft vele uitdagende klimmetjes en prachtige afdalingen, alhoewel het wel erg oppassen geblazen is met alle sporen en dwarsgeulen  (uitgesleten door het regenwater), waarbij je soms aardige capriolen moet uithalen om niet onderuit te gaan.

Na 60 kilometer en 3 uur op de fiets te hebben gezeten komen we weer aan bij de finish locatie sportcentrum de Polfermolen in het centrum van Valkenburg.

Een zeer speciale tocht, waarbij ik hoop dat de organisatie het niet bij een keer houdt, maar er een jaarlijks terugkerend evenement van maakt.