Over WTC-Zeewolde

Zomer: Clubritten worden van 1 maart tot 1 oktober wekelijks verreden op maandag (19.00 u), woensdag (19.00 u) en zondagmorgen (09.00 u). Vertrek vanaf de parkeerplaats bij de sporthal het Baken.
's Winters vanaf 1 oktober tot eind februari vertrekken we op zondagmorgen met de auto (9.00u) vanaf de parkeerplaats bij de sporthal het Baken. En de racegroep en overige ATB-ers vertrekken op de fiets om (8.45u) vanaf de gele potloden op de dijk.

WTC Zeewolde in het kort

Op de fiets kom je nog eens ergens. Genieten van de mooie natuur en de mooiste plekken in Nederland ontdekken. Dat kan door individueel of samen met anderen te fietsen.
Voor deze laatste variant bestaat binnen de gemeente Zeewolde de "Wieler Tourclub Zeewolde" (WTC Zeewolde).

De Wieler Tourclub Zeewolde is als vereniging opgericht op 3 november 1993. Het doel van de vereniging is het bevorderen van de toerfietssport in de meest ruime zin van het woord.

We beschikken als vereniging over veel kennis, deskundigheid en ervaring op het gebied van de toerfietssport. Fietsen is gezond, goed voor
de conditie en ook nog milieuvriendelijk. Toerfietsen is mede daarom behoorlijk populair, ook in Zeewolde. Fietsen is een sportieve ontspanning voor jong en oud.

De WTC Zeewolde is aangesloten bij de Nederlandse Toer Fiets Unie. De NTFU is een overkoepelende organisatie die beoogt de belangen van de aangesloten verenigingen, en dus van de georganiseerde toerfietser te behartigen.

WEG

Tijdens het zomerseizoen - dat loopt van begin april tot eind oktober worden er trainingstochten georganiseerd. Op de maandagavonden worden trainingsritjes voor beginners verreden. Op de woensdagavonden kunnen de (meer) ervaren toerfietsers opstappen voor hun trainingsrit. Ook op zondagmorgen wordt er gezamenlijk gefietst. Om 9.00 uur vertrekken we dan vanaf ons startpunt, het parkeerterrein van Het Baken voor een trainingsrondje.
Aan het begin van het fietsseizoen is de afstand per clubrit circa 30 km en deze loopt gedurende het seizoen op tot ongeveer 80 km. Bij de WTC Zeewolde wordt gereden in diverse groepen met verschillende snelheden en afstanden. Alle doordeweekse trainingsavonden beginnen om 19.00 uur, met als vertrekpunt het parkeeerterrein van Het Baken aan de Horsterweg. Spelregels voor deze tochten vind je hier.

Naast trainingsritten rijdt de WTC Zeewolde ieder jaar ook georganiseerde tochten van 100 km of meer.
Dit zijn deels eigen tochten, deels tochten van andere verenigingen die aangesloten zijn bij de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU).
Of tochten in het buitenland, vaak gekoppeld aan een weekend op een camping of bungalowpark.
Deze toertochten worden overwegend in het weekend georganiseerd.
Klik hier voor de totale weg-kalender.

ATB

De WTC Zeewolde heeft een enthousiaste groep ATB-ers, met een eigen tourkalender.
Deze groep is zeer actief met clubritten in de buurt en aantrekkelijke tochten op gevarieerd terrein in binnen- en buitenland.
Er wordt zowel 's zomers als 's winters op de ATB gefietst.
De ATB-kalender vind je hier.

ATB afdeling (in de winter):
In de winterperiode, die van oktober tot april duurt, wordt elke zondagmorgen gefietst. Naast twee snelheidsgroepen op de mountainbike, is er een hybridegroep en een racegroep.
De verschillende groepen gebruiken WhatsApp om te communiceren.
De contactpersoon van de betreffende groep kan je aan de WhatsApp-groep toevoegen.
Je kunt aangeven met welke groep je mee wilt rijden door op de website een vinkje te zetten.

Mountainbikegroep (gematigde snelheid)
De mountainbikegroep met een gematigde snelheid start zondag om 9:00 uur op de parkeerplaats tegenover hotel Van der Valk in Harderwijk.
Daar bespreekt de wegcaptain samen met groep de route, afhankelijk van de weersomstandigheden kan de route worden aangepast.
De snelheid ligt rond de 16 km/per uur. Er is een koffiestop tussen 10.30 en 11.00 uur, meestal in Vierhouten.
De afstand die afgelegd wordt ligt tussen de 40 en 50 km. Er is een WhatsApp-groep waarmee gecommuniceerd wordt.
In deze groep kan je aangeven of je wel of niet meegaat.
Rond 12.30 uur is deze groep terug bij Van der Valk.
Contactpersoon recreatie groep: Fons Stortelder
Contactpersoon dames groep: Sybrigje Westerhof

Racegroep
De racegroep start om 9:00 bij Het Baken en de route loopt meestal naar de Veluwe via Harderwijk.
Deze groep rijdt ongeveer 80 km met een snelheid van 30 km/per uur en is rond 13:00 uur terug in Zeewolde.
Ook deze groep komt regelmatig in Vierhouten om koffie te drinken.
Contactpersoon: Ger Stevens

Mountainbikegroep (snelle groep)
De snelle mountainbikegroep start tegelijk met de racegroep (zie hierboven) en laat zich rond 9:30 uur bij de parkeerplaats tegenover hotel Van der Valk in Harderwijk afzetten om daar de mountainbikers op te pikken die met de auto gekomen zijn.
De snelheid op de heenweg ligt net onder de 30 km/per uur. Er wordt meestal een rondje van ongeveer 50 kilometer gereden met als eindpunt weer de parkeerplaats.
Degenen die in Zeewolde gestart zijn fietsen ongeveer 30 km extra en zijn rond 13:30 terug in Zeewolde.
Contactpersoon: Sjors Lodewijk

Overige fietsactiviteiten
Naast de wekelijkse clubritten in verschillende groepen wordt er ook regelmatig door kleine groepjes deelgenomen aan andere activiteiten.
Populair zijn de regionale toertochten zoals in Ermelo, Nunspeet en Stroe.
Maar ook spinning in de sportschool of baanwielrennen in het velodrome van Amsterdam wordt door een redelijk aantal leden gedaan.
Verder is er een groepje dat naar de regionale wedstrijden zoals de Veluwse wintercompetitie en lokale wedstrijden van onder andere de Triatlonvereniging Zeewolde gaat.
Ook wedstrijden of mountainbikemarathons die wat verder weg zijn worden vaak bezocht, zoals de Bart Brentjens Challenge in Eijsden (Limburg), Raid des Haute Fagne in Malmedy (België)
of bijvoorbeeld de 135 km strandrace van Hoek van Holland naar Den Helder.