1e Lemelerveld Marathon 92 kilometer ploeteren

Zondag 30 januari werd de 1e Lemelerveld Marathon verreden. We stonden vanuit WTC Zeewolde met 5 man aan de start te weten: Aart Karssen, Alexander Veerman, Pascal de Boer, Jeroen Assen en ikzelf. Vanuit de plaatselijke fietsenmaker kon je vertrekken tussen 08.30 ? 09.30 uur. Het evenement kreeg de naam Marathon maar was in feite een hele lange toertocht. Er was geen wedstrijd element of tijdsregistratie.

We vertrokken gezamelijk en via een stuk asfalt kwamen we tussen de weilanden terecht. Langzaam maar zeker doemde de Lemelerberg op alwaar we een groot stuk van de vaste mountainbike route volgde. Na zowat elk naar bovenlopend pad genomen te hebben was ons groepje uit elkaar geslagen en reed ieder op zijn eigen tempo verder. Op de gladde stroken met modder, sneeuw of ijs had ik wel even twijfels over mijn bandenkeuze (full slicks) maar met enige acrobatiek wist ik overeind te blijven en had het voordeel op de harde stroken.

Overeind blijven ging niet iedereen van de deelnemers goed af . Regelmatig lagen mensen bodemonderzoek te verrichten, meestal zonder gevolgen, alhoewel toch iemand met de ambulance uit het bos gevist moet gaan worden..

Na 30 kilometer kwam de 1e verzorgingspost waar even bijgetankt kon worden. Ik besloot niet te lang te blijven om niet af te koelen, het was immers maar enkele graden boven 0. Via een afwisselend stuk met weiland, brede zandwegen en een pad langs een heeeeeeeeeel lang kanaal kwam ik op de 2e post (50 km.) alwaar je kon afsteken naar de finish. Pascal die in voorbereiding is voor de Amstel Goldrace besloot, door de zwaarte van het parcours, hier gebruik van te maken. De rest verkoos de martelweg van het laatste zwaarste stuk van 42 km zonder verzorgingspost.

Men had gewaarschuwd van ?save the best for last? en dat bleek geen loze bangmakerij. Na de 2e post was het tegen de wind in op brede zandwegen. Hier kon Aart zich maximaal uitleven en kon hij menigeen achterwiel laten zien . In dit laatste stuk zat ook de heuvelrug bij Hellendoorn. Ook hier wist men laverend aan de hoogtemeters te komen. Prachtige klimmen en snelle afdalingen volgden elkaar in rap tempo op.

Na een vlak stuk bos en vele wasborden met modder kwamen we weer op wat verbindingsstukken met asfalt en brede zandpaden. De regen was intussen ook met bakken naar beneden aan het komen, dus ik had het wel gehad intussen. Een bordje Lemmelerveld 5,6 km gaf hoop.  Dit bleek erg misleidend want eerst werd Lemmele aangedaan, waarna we via een boerenland, mul zand omhoog nog over de rand van de Lemmelerberg gestuurd werden. Kortom nog zeker ruim een half uur onderweg geweest voordat Lemmelerveld in beeld kwam. 92 km en circa 800 hm in de benen verder had de inschrijftafel plaats gemaakt voor koffie, soep, broodjes en gehaktballen.

Aart bleek onderweg nog de strijd aangegaan te zijn met de bout van z`n zadelpen. Aart won dus moest hij staand op de pedalen de tocht volbrengen.

Al met al een mooie tocht, goed gepijld en een aanrader voor de volgende editie.

[Rob]