Spinning met Leontien

Ruim een week geleden werd ik gebeld door mijn pensioenfonds dat ik een prijs gewonnen had.
Ik dacht even aan 10 jaar eerder met pensioen, of geen premie meer betalen, maar nee ik mocht een dagdeel naar Leontien Total Sports.
Ik moest natuurlijk wel direct ja zeggen want anders verviel het verworven recht per direct. Maar ja, denk na, zou jij nee zeggen???
Nee voor het werk zou ik wel een oplossing verzinnen, nee, dit mocht ik niet missen. Dus maandag nog even langer door werken, dinsdag 3 mei heel vroeg weer naar kantoor zodat ik zonder schuldgevoel naar Hazerswoude Rijndijk kon.

Na ontvangst door Michael Zijlaard (haar man) zat ik met nog 11 andere winnaars in afwachting van Leontien.
Zoals een groot kampioen betaamd was ze wat aan de late kant. We zouden om 10.00uur beginnen, maar een stief kwartiertje later kwam ze heel ontspannen aan met een zogenaamd verbaasde blik van ?zijn jullie er al......we zouden toch om 10.30 beginnen??
Ach ja als je collega`s of je familie zoiets zeggen krijgen ze de volle laag, maar van Leontien kun je dat wel hebben natuurlijk!
We hadden immers ook nog koffie gekregen en het was goed toeven in het fraaie gebouw dat vol hing met prachtige sportfoto`s, Koga `s en sportprijzen.
Na de introductie nam ze ontspannen plaats waarna we naar een korte samenvatting van haar cariere konden kijken op het scherm.
Uiteraard had deze samenvatting wel een marathon van 24 uur kunnen worden.
Wat heeft die prachtige sportvrouw veel gewonnen!
Niet alleen de rondjes om de kerk, maar een reeks klassiekers, etappe wedstrijden, internationale rondes, diverse nationale titels, wereldtitels, olympische titels en ook nog een geweldig werelduur record, kortom een niet te evenaren erelijst.
Je bent vaak geneigd een vergelijk te maken met ander rensters of renners, maar ik zou haar tekort doen als ik haar vergelijk met Jeanie Longo.
Ik denk dat als ik het vertaal naar de mannen dat een Merckx dichter in de buurt zit.

Tijdens de samenvatting gaf ze zelf commentaar bij de beelden, waarin veel hoogtepunten zaten.
Ook de beroemde surplace met Longo tijdens de tour door de alpen of haar tijdrit in Athene. De val enkele dagen eerder in de wegwedstrijd ontbrak ook niet.

Na de beelden stelde een assistent enkele vragen aan Leontien over haar carriere en haar leven nu.
Tevens konden we zelf vragen op haar afvuren, waar ook gretig gebruik van werd gemaakt. Mij viel op dat ze heel open sprak over haar moeilijke periode waarin een eetstoornis ingrijpend voor haar leven en gezondheid werd.
Vol respect vernamen we hoe ze toch na een lange periode van ellende zich terug vocht in het wielerpeloton. Ook mooi dat ze daarna met meer genot nog een tweede carriere kon beleven met enorme hoogtepunten.

Ook vertelde ze vol trots over de wielerploeg van Ton van Bemmelen-AA Drink waaraan ze als trainster verbonden is en haar aankomende marathon van NY.

Na dit theoretische gedeelte konden we ons omkleden om een uurtje spinning met Leontien te ondergaan. Ze zou ons wel even laten voelen hoe het voelt als je een werelduurrecord moet rijden.
Nou nam ik dit dreigement maar niet al te serieus, maar voor de zekerheid ging toch nog maar even op de foto voor het spinnen.
Tja want als ik terplekke van de spinningbike zou stortten door de inspanning, had het thuisfront gelukkig de foto`s nog.

Hierna nam ik plaats op de spinningbike. Jawel een Koga en ook nog met shimano rommel er op. Sorry jongens ik weet het, maar ik had geen keus, het apparaat bleef heel en het was gelukkig binnen.

Na een korte warming-up gingen we er snel stevig tegenaan, steeds ondersteund door muziek en haar aanmoedigingen moesten we menig minuutje afzien.
Elke keer telde ze keurig af naar 0, waarna een nieuwe marteling werd doorgenomen. 2 liter zweet verder kwam de verlossende coolingdown met wat rekoefeningen.

De sessie werd afgesloten met een broodmaaltijd, waarna ik met een hele leuke ervaring rijker naar huis kon gaan.

Al met al een geweldige ervaring en als ik met 10% van haar gedrevenheid, eind deze maand de klassiekerweek ga fietsen en de Poggio opknal of de Sattleleg opklauter moet het haast wel vanzelf gaan!

[Rob]