Ronde van Overijssel 2005

Zaterdag 4 juni stond de Ronde van Overijssel op het WTC-programma.
Dat had ik zelf op de site gezet maar verder was het me wel ontschoten: gelukkig vroeg Pleun op woensdag avond of ik mee ging.
Toen ging ik eens kijken bij de deelnemers en zag daar Michel de Blom: ?ooo, daarom belde die van de week hoe hij moest inloggen?.
Mezelf er dan ook maar bijgezet: Ronde van Overijssel dat moet wel leuk zijn, kleinschalige omgeving met heuvels waaronder de Holterberg.

Uiteindelijk waren we op zaterdag met zijn zevenen: Theo, Robert, Ton, Pleun, Michel, Geert en Hendrik, de a.s. schoonzoon van Pleun: wedstrijd-skeeleraar en marinier, maar kon ook wel een houtje fietsen hadden we al gauw gemerkt.
Het weer zag er van te voren nog niet zo heel slecht uit: er kon een buitje vallen, maar ook zonnig.
Volgens Theo?s weerbericht zou het zelfs gewoon droog blijven (maar je kon zo al aan de lucht zien dat dat niet uit zou komen).
Al heel snel onderweg bleken we met zijn negenen te rijden: 2 jongens van de tourfietsclub uit Twello reden met ons op.
Niet verkeerd want ze konden aardig doorrijden en er stond bepaald een stevige wind.

Op de bergjes (nou ja, ok, heuveltjes) was er al gauw een duidelijke rangorde: Hendrik voerde het tempo op zo gauw het omhoog ging, 1 van de Twello-naren bleef in zijn wiel, de andere zat daar een klein stukje achter en dan Ton of Geert. Na de top was er dan nog net tijd om de achtersten weer bij te laten komen.

Was het droog begonnen: op een gegeven ogenblik bleek het weer inderdaad niet stabiel te zijn: het begon gewoon te hozen.
Theo: waar had je nou dat weerbericht vandaan?
Kan in de prullenbak, hoeven we niet nog een keer.
Allemaal de regenjacks aan (en voor ik hier weer commentaar op krijg: ja, ik kon de mijne gewoon uit zijn verpakking tevoorschijn halen en aantrekken, echt waar).
Bij de koffie konden ze weer uit (terug in de verpakking: ook gelukt).
?Koffie: gaan we koffie drinken????.
Lijkt een prima schoonzoon Pleun: niet te houden die jongen.

Onderweg raak je vervolgens ook weer op de hoogte van het reilen en zeilen van de verschillende groepen op woensdag.
Groep 4 b.v.
Als je het daar maar net bij kunt houden (wat niet zo gek is als het steeds boven de 40 km/u gaat) moet je er een bepaalde strategie op na houden:
als je kop overneemt kijk je goed of Krijn toevallig achter je rijdt.
Dat maakt veel uit namelijk: als je je op kop het snot voor de ogen rijdt en daarna neemt Krijn over dan kun je het verder schudden: dan wordt je dus gelost.
Dus ga je in zo'n geval met 1 minuut weer gauw van de kop af zodat je daarna in staat bent Krijn zijn ?kopbeurt? te overleven.

Al met al scheurden we rond in een mooi groep-3 tempo: alleen af en toe even erop wijzen dat de snelheid boven de 35 steeg.
Petje af voor Robert: rijdt altijd in 2 en nu zonder klagen mee met 3.
Twee keer een lekke band, gezien de vele nattigheid viel het erg mee.
Michel had hem zelfs in de zon gepland toen iedereen aan een hapje en een drankje toe was: kwam mooi uit.
In de zon was het warm: je had de neiging om van alles uit te trekken.
Daar had je dan zeer snel weer spijt van want dan kwam weer de volgende stortbui.
De indruk bestond overigens dat Pleun daar invloed op had: zogauw hij hem uittrok begon het weer te regenen.

En toen het einde naderde bleek dat niet zo te zijn.
We hadden gekozen voor de 125 km.
Maar de parcoursebouwers konden het blijkbaar niet laten nog even hier en nog even daar langs te gaan en bleken maar liefst op 154 uitgekomen te zijn!
En dan te bedenken dat we met een enorme omweg naar de Holterberg gereden waren. We waren er bijna en hij kwam maar niet.

Maar goed: toch mooi 154 km gereden dus, met een lekker tempo en het was beregezellig.
En ook nog eens 3 punten voor het Biketotaal klassement!

[Geert Ribbers]