Ronde van Overijssel 125 of toch 154km

Zaterdag 4 juni 2005, Ronde van Overijssel. Keuze uit 5 afstanden, 25 of 45km ATB door de Bossen van Rijssen, 50, 125 of 175km tussen Rijssen en Hasselt touren.

7:30 uur was er afgesproken te verzamelen bij het Baken in Zeewolde. 7 man kwam er zich melden. Geert, Robert, Theo, Ton, Pleun, Michel en een Spakenburger.........Hendrik, schoonzoon van Pleun. Nadat we de fietsen in de Bus van Ton gezet hadden en achter op de fietsendrager van Geert gebonden hadden, vertrokken we naar Rijssen om vervolgens 8:45 aan te komen. Het erg gezellig onderweg en Ton had koffie mee in een thermoskan, en deelde deze in de bus rond.

Na aankomst was er wat twijfel over een lange of korte broek. Het weer was nogal wisselvallig, veel wind, regen, af en toe zon. De temperatuur zal ronde de 16 graden geweest zijn. De meeste van ons kozen voor een lange broek en een regenjas in de achterzak.

na de Inschrijving zijn we om 9:00 uur op de fiets gestapt.

We reden Rijssen uit en het tempo was goed te doen. Het eerste stuk hadden we wind in de rug, later draaiden we we af en toe tegen de wind in, maar het was goed te doen.

Als snel sloten twee renners uit Twello bij ons aan. Het waren twee vriende lijke mannen die lekker mee deden. Ze praten wat met ons, namen de kop af en toe over en doordat zij niet steenvast naastelkaar bleven fietsen wisselden zij met een ieder van ons wat van gedachte. De Groep bestond toen in ene uit 9, en da's best lekker met veel wind.

Na een uur keek ik eens op mijn klokje, de eerste 30.5 km zaten erop. Maar goed met windje mee is dat niet zo heel erg bijzonder.

De tocht ging van Rijssen naar Lemele, en na Lemele kwam de eerste Heuvel. Het klimmetje viel mee, zeker omdat we nog fris waren. Na Lemele was de eerste grote plaats Dalfsen waar we na de eerste 55 km, in een clubgebouw van de plaatselijke wielervereniging een kopje koffie met een gevulde koek konden nuttigen.

Vanuit Dalfsen vetrokken we richting Zwolle, en de wind kwam behoorlijk van voren. Via Zwolle reden we door Liederholthuis naar Broekland. Vanuit hier ging de tocht naar Heeten.

In Heeten hadden we de eerste lekke band te pakken. Dit kwam niet slecht uit, we waren tenslotte al zo'n 95 km onderweg. De meeste van ons konden nog wel even een stop gebruiken. We stopten op een pleintje tegenover een aantal huizen waar toevallig ook nog bankjes stonden. We hebben de band verwisseld en weer opgepompt met een pomp die aangeboden werd door ????n van de overbuurmannen.

Toen we vanuit Heeten wegreden waren we toch wel eens benieuwd wanneer die klimmetjes nu eens zouden komen. Er stonden er tenslotte minimaal 6 aangeven op de kaart in de TEP. Maar niet getreurd na Heeten volgde Haarle. Vanaf Haarle zou het moeten gebeuren, tenminste nadat we we de tweede lekke band van die dag gerepareerd hadden. Daar kwam ons tweede klimmetje. Direct na deze heuvel was er weer een controlepost met en drankje en een hapje door de organisatie voor ons ingepland.

De man achter de tafel vertelde ons dat we nog 18 kilometer moesten. Vreemd want we hadden er al ongeveer 120 gefietst.

Na ons vierde vertrek werden we over een heuvelachtig gebied gestuurd dat richting Holten leidde. Enkele roken de stal en dachten het laatste klimmetje als afsluitertje te nemen. Helaas achter berg kwamen we in het mooie Holten uit. We reden snel verder lieten Holten achter ons. Dat dachten we. Na wat bochten reden we Holten weer in........ weer uit..........weer in...... en dit wel 5 of 6 keer. Heel vreemd, want de km-teller gaf nu alweer ruim 135 km aan en we waren nog steeds niet in Rijssen terug.

Uiteindelijk moesten we er nog 20 km bij trappen en een definitief laatste klimmetje nemen om na 154.5 km in Rijssen aan te komen. (154.5km in 5uur en 21 minuten. een gemiddelde snelheid van ruim 29 km/h.) Met een voldaan gevoel hebben we onze natte kleren.................o ja, het heeft geregend onderweg, en hard ook. Dit was ik bijna vergeten. Jasje aan.........Jasje uit.............Jasje aan.........en verder.

Het was een leuke dag, mooie tocht en een gezellige groep.

[Michel de Blom]