Veenendaal ATB 2005

Er zijn momenten dat al het goede weer even samenkomt. Hebben we een voorjaar gehad met elk weekend regen of sneeuw, uiteindelijk wordt dat toch gecompenseerd en afgelopen zondag was zo?n vereveningsmoment. Weersverwachtingen matig, en dan toch wakker worden met een paar graden boven 0, een strakblauwe lucht en een heel voorzichtig zonnetje. Heerlijk voor een buitensporter.

Weer of geen weer, voor WTC is het hele seizoen al een succes. De opkomst is voor de atbtocht in Veenendaal ook weer groot en om 8 uur ?s ochtends is het al aardig groen op het verzamelpunt bij Het Baken. Met een man of 15 reizen we af naar Veenendaal, waar de organisatie er elke keer weer in slaagt om een mooi atb parcours uit te zetten. Zo eenvoudig is dat niet, want juist in die regio zijn de landeigenaren en bosbeheerders ronduit ongecharmeerd van mountainbikers.

Afgelopen zondag was niet anders. Starten in Veenendaal betekent altijd eerst een paar kilometer het dorp uitrijden, waarna het echte parcours begint. Als een groene wolk was WTC vertegenwoordigd. Het blijft toch een erg opvallende kleur hoor?? Lekker even warmrijden dus, zodat je vol gas het bos in kan rammen. Oke, ik weet wel dat een tourtocht geen wedstrijd is, maar het is natuurlijk wel heerlijk om je even uit te leven. ATB-en is toch meer een individuele sport, bij elkaar blijven is moeilijk door verschillen in snelheid en techniek. Da?s ook niet erg, aan het eind van de tocht kom je elkaar wel weer tegen?.

Dit keer was er een pauze na een km of 20, maar door het snelle parcours en het prachtige weer waren we daar al na een kleine drie kwartier, dus hebben we maar overgeslagen.

Het parcours was snel, maar wel afwisselend. Natuurlijk is er een klim naar de amerongse berg, waarbij er even een beroep gedaan wordt op al het melkzuur in je benen, verder brede stukken waar je goed snelheid kan houden, en gelukkig ook technische stukjes waar nog even flink wat van je stuurmanskunst wordt gevraagd. Leuk is dat: je kan het langzaam en voorzichtig doen, maar als je volle bak gaat, is het toch wat makkelijker. Zolang je je maar realiseert dat je fiets in principe rechtuit wil, is snelheid geen bezwaar. Remmen is alleen in uiterste gevallen aan te bevelen: je gaat toch niet de energie afremmen die je net precies in je fiets hebt gestoken en bovendien, je draagt toch niet voor niets een helm?

Kortom, op deze prachtige morgen hebben we heerlijk buiten kunnen spelen in de bossen bij Veenendaal. 40 km was zo voorbij, maar gelukkig staan er op de kalender nog een heel aantal tochten met mogelijkheden voor langere afstanden. Op naar het volgende mooie weekend in Apeldoorn, waar de WTC weer stevig vertegenwoordigd zal zijn bij de 11-bergenrit. Voor mij de zaterdageditie met de wedstrijd, maar er gaat ook een grote groep naar de toertocht op zondag. Voel je vrij en sluit je aan???