Rondje Soesterberg

Rondje Soesterberg in de najaarszon.

Wederom met 11 personen vertrokken we dit keer naar Soesterberg. Dit gedeelte van de Utrechtse heuvelrug is voor de meeste WTCers een nieuw gebied om te ontdekken. Het gebied rondom Veenendaal, waar we over 3 weken de AXA tocht gaan rijden en de tochten rondom Driebergen hebben we vooral tijdens uitgepijlde tochten dikwijls gereden. Wim Koops was dit keer de teamcaptain en ging ons vooraf in de sliert van elf deelnemers. De route voor de pauze bestond vooral uit de brede bospaden en ruiterpaden om bij de Pyramide van Austerlitz te eindigen. Daarna bij het gelijknamige restaurant/speeltuin de gebruikelijke koffiestop, lekker buiten (!!) op het terras in de zon (dat zal waarschijnlijk de laatste keer zijn geweest dit jaar). Na de pauze reden we eerst nog een gedeelte in de nabijheid van het knvb sportcentrum om vervolgens op het uitgepijlde ATB parcours uit te komen. Hier kon eenieder zich weer even naar hartelust uitleven. Dit beviel dermate goed dat we in de toekomst ook ATB routes vooraf in allerlei voor ons nog onbekende gebieden op de GPS kunnen downloaden en narijden.

Volgende week zullen we vast delen van de route van de 11Bergen tocht verkennen rondom het gebied in Apeldoorn (Assel/HoogSoeren/Orderbos). De 11 Bergen zal eind November op de kalender staan. Komende woensdagavond zullen een aantal WTCers (zoals iedere week) bij Body-Plan gaan spinnen (aanvang 20.30).

Omdat de history van de pyramide niet bij iedereen bekend is/was staat hieronder een deel van dat verslag. De rest is te vinden onder www.pyramide-austerlitz.nl

Pyramide van Austeritz....een 203 jaar oud monument uit de tijd van Napoleon.

Midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug ligt een markante heuvel in de vorm van een piramide met op de top een obelisk. Deze Pyramide van Austerlitz is in 1804 opgericht als een blijvende herinnering aan de Franse overheersing van Nederland aan het begin van de negentiende eeuw. De Franse generaal De Marmont gaf zijn leger opdracht om een 36 meter hoge piramide op te richten en daarop een houten obelisk van dertien meter hoogte te plaatsen.

De naam Austerlitz verwijst naar een plaatsje in het huidige Tsjechi??, waar in 1805 een bloedige veldslag plaatsvond tussen de Franse, Russische en Habsburgse legers. Marmont droeg de Pyramide op aan Keizer Napoleon Bonaparte, de man met wie hij een veldtocht in Egypte had meegemaakt.

In de loop der jaren is de Pyramide in verval geraakt, waardoor dit bijzonder monument sterk aan waarde heeft ingeboet. De Stichting Pyramide van Austerlitz, waarin de gemeente Woudenberg en het Landgoed Den Treek-Henschoten samenwerken, heeft in 2001 de restauratie ter hand genomen. De Stichting wordt daarbij ondersteund door de provincie Utrecht.

zie verder: www.pyramide-austerlitz.nl