Clinic Frank Heldoorn door veel leden bezocht

?Sporters trainen vaak te hard.?

Met deze stelling gaf voormalig triatlonatleet Frank Heldoorn, voorafgaand aan de najaarsvergadering van 1 november jl. van de Wieler Toerclub Zeewolde, een inleiding over een effici??nte wijze van trainen. Bij deze lezing waren ongeveer 25 leden van de WTC Zeewolde aanwezig. Gedurende een presentatie van ruim een uur legde de zevenvoudig kampioen uit dat werk en sporten uitstekend zijn te combineren.

Nadat Frank door een aantal ernstige blessures zijn actieve sportcarriere had afgebroken, kreeg hij na een herstel van twee jaar van zijn echtgenote de kans om een gezinsleven en een fulltime baan te combineren met de ambitie om nog ????n keer op te gaan voor het landelijk kampioenschap triatlon. Bij het behalen van de titel mocht hij er zelfs nog een tweede jaar aan vastknopen. Vanwege deze beperkende randvoorwaarden moest hij zijn trainingen zo effectief mogelijk maken; een gegeven waar heel veel amateursporters mee worden geconfronteerd.

Aan de hand van diverse schema?s hield Frank zijn aandachtig gehoor voor dat veel sporters te hard trainen. Daar waar veel sporters proberen het maximale uit elke training te halen toonde hij aan dat de basis wordt gelegd in het trainen met een relatief lage inspanning en bijbehorende lagere hartslag. Daar train je namelijk met een inspanning die vetverbranding tot gevolg heeft, en wanneer een sporter kans ziet in die zone zijn conditie op te bouwen verhoogt hij / zij zijn basisconditie en worden pas bij een veel hogere inspanning andere energiebronnen zoals koolhydraten etc aangeboord. Daarmee kun je een inspannende toertocht (bv Amstel Gold) beter aan omdat je dan met een hogere fietssnelheid nog steeds in je vetverbrandingszone zit en je de koolhydraten aanspreekt tijdens de echte beklimmingen. Ook legde Heldoorn uit waarom het nuttig / nodig is om met een hartslagmeter je training af te stemmen op een inspanning van 60 ? 70 % van je maximum. Voor veel van de aanwezigen bleek dat zij met hun wekelijkse trainingsrondjes ver boven deze limiet zitten. Daar waar zij dachten dat dit het beste is om hun conditie te verbeteren, gaf Frank aan dat zij nog de beste kans hebben met een betere manier van trainen hun basis (en dus hun hele conditie) te verhogen. Een tweede aspect dat Frank zijn gehoor voorhield was het feit dat afwisseling heel belangrijk zijn voor trainingen. Elke oefenrit dezelfde vorm van training zorgt voor een verzadiging door het lichaam waardoor een lager rendement uit de training wordt gehaald. Naast de gezamenlijke oefenritten geeft dit de leden dus een uitstekende gelegenheid om op eigen momenten andere trainingsvormen en trainingsintensiteit toe te passen.

Tijdens en na het betoog van Frank Heldoorn werden veel vragen gesteld en beantwoord. Het waarom van deze trainingsopzet en de mogelijke resultaten werden hierdoor steeds duidelijker. Steeds wanneer bleek dat ????n van de aanwezigen te hard traint werd deze door Frank Heldoorn gefeliciteerd, omdat die sporter grote kans heeft op verbetering.

Omdat het in deze tijd van het jaar lastig is om de theorie toe te passen bood Frank Heldoorn aan in het voorjaar een praktijktaining te geven met gebruik van een hartslagmeter, waardoor een ieder zijn eigen optimale hartslag / inspanning kan berekenen. Wanneer deze training zal plaatsvinden is nu nog niet bekend, maar wij houden u op de hoogte.

Albert de Jong