Tilff-Bastogne-Tilff....Het Ardennenoffensief

Wat de Ronde van Vlaanderen betekend voor de Vlamingen, is Luik-Bastenaken-Luik voor Walloni??. ?La Doyenne? vrije vertaling= ?De Oudste?, wordt sinds 1892 verreden, over de Ardense wegen zijn kampioenen gemaakt en gekraakt. Hier leverden kampioenen als Bartali, Coppi en Merckx strijd tot ze haast van hun fiets vielen. Geen wonder dat zich elk jaar weer duizenden toerfietsers in de Ardennen verzamelen om op deze wegen hun eigen geschiedenis te schrijven. 11 mei 2008 was voor Frank Scheffer (237km) en ondergetekende (140km) de beurt om de ronde te gaan rijden. Frank ging om 7.00 uur van start en ik een uurtje later.

De eerste kilometers draai je warm in het land van Ourthe en Ambl??ve, twee zijrivieren van de Maas. Een streek die rijk is aan pittoreske dorpjes, abdijen en kastelen. Overigens een stuk relaxter dan de versie van LeChampion die start vanuit de drukke stad Luik. Al na 18 kilometer begint de eerste klim en krijg je Cote d?Oneux onder de wielen geschoven. Bijna 3 kilometer lang en een max. stijgingspercentage van 16%?..Wie hier al begint te roepen om zijn moeder kan altijd zijn karretje nog keren richting Tilff.

De finale wordt ingezet in Grand-Halleux waar de C??te de Wanne staat te wachten. Vanaf nu begin je aan je eigen Ardennenoffensief. De tegenstander bestaat uit een bataljon van 6 hellingen.

De Wanne: Deze helling kan worden onderverdeeld in twee delen: een eerste klim die direct start naast de kerk (met daarna een korte afdaling), gevolgd door een tweede duidelijk steilere helling.

Bovenop de Wanne een suikerwafel in de mond en de bidons even bijgevuld bij de verversingspost om weer in de pedalen te klikken en af te dalen naar Stavelot. De volgende helling die ons staat de wachten is de Cote de Amermont ( de zijopgang van de Haute Levee (die de profs rijden). Een vieze klim met een maximaal stijgingspercentage van 21%??.in vorige edities stonden we onderaan de klim op de camping (Eau Rouge) en schreeuwde de familieleden ons omhoog. De dag ervoor had ik in mijn trainingsronde deze klim nog even meegepakt en toen reed hij (met minder kilometers) toch een stuk makkelijker naar boven.

Bovenaan aangekomen hoor ik de race-auto?s (en later zie ik ook een glimp van het circuit) waar de de coureurs hun rondes rijden op het circuit van Francorchamps?..een prachtig uitzicht??later bleek dat landgenoot Jos Verstappen met zijn teamgenoot de 24 uurs race had gewonnen die dag.

Voordat we de C??te de Rosier opdraaien komen we aan in La Gleize, in de 2e wereldoorlog is hier zwaar gevochten, getuige een Amerikaanse Sherman tank?..een stille getuige van het Ardennenoffensief van Generaal Patton in 1944. De C??te de Rosier is niet echt een zware beklimming met een gemiddelde van 5,7%?.maar de kilometers gaan tellen en dan duren de bijna 5 kilometer klimmen errrug lang. Dertien kilometer later herhaalt zich dat scenario met de C??te de Xhierfomont, niet steil maar elke hoogtemeter begint nu pijn te doen. Na een half uurtje op de provinciale weg te hebben gereden?..beginnende met 4 personen??zwelt het peloton al snel aan met plusminus 200 man en de teller tikt de 40 km p/uur aan. We draaien met deze club en-block Remouchamps binnen?..voordat de Redoute begint is er midden in Remouchamps een verversingspost. Ik maak hier gebruik van?.door het gemors met diverse gelpakketjes plakken mijn handen aan het stuur en hendels, niet echt prettig??ik rij mijn fiets door de mobiele douche heen (met dik 25 graden heerlijk?) en het probleem is opgelost. Na een sportdrank achterover te hebben geslagen maak ik me op voor de gevreesde C??te de Redoute.

C??te de Redoute

?Redouter? betekend niet voor niets ?vrezen? of ?duchten?.

Geef je spieren niet de tijd om af te koelen want het slotoffensief nadert??.helaas maakte ik met de verversingsstop in Remouchamp wel de fout en moest net na het tunneltje nog voor de klim van de fiets door een plotselinge heftige krampaanval in mijn rechterbovenbeen??.even rekken en strekken doet wonderen. De Redoute is een geduchte tegenstander, totaal 2 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,7% en met een max van 20%. Terwijl het melkzuur inmiddels is gestegen tot de oorlellen, wordt je omhoog geschreeuwd door honderden enthousiastelingen aan de kant van de weg. Iedere keer weer heb ik het kippenvel dik op de armen staan?..

Daarna nog een klimmetje te gaan voordat de finish in Tilff aanstaande is? de C??te de Hornay??.niet al te moeilijk en de laatste kilometers gaan wederom in een peloton in gezwinde spoed naar Tilff. Daar kom ik kwart voor 2 weer aan en strijk (bij 28 graden) neer op een terras en geniet van de algehele enthourage en van een colaatje?..het voelt als het bekende "engeltje op de tong....." Het kaderplaatje wissel ik in voor een Redoute-t-shirt. Frank zal een uurtje later op het centrumplein van Tilff arriveren.

Een prachtronde en een pluim voor de organisatie?.o.a. op alle oversteken stonden verkeersregelaars.

Uitvalsbasis Pinksterweekend (met gezin).

Camping Spa d?Or- Sart.

Wellicht op 9 augustus op herhaling, als de LeChampion versie gereden gaat worden vanuit Luik.

Sportieve groet,