Luik-Bastenaken-Luik 2008

Locatie:  Luik                                                                                                                                                                                                                                                                               Datum: Datum:   9 augustus 2008

Afstand: 165 km (ipv 175) ivm omlegging Stoumont.

Je moet er wat voor over hebben om toch nog mee te kunnen doen aan de jaarlijkse LBL versie  van de fietsclub Le Champion (waar ik ook een M-lidmaatschap heb lopen)?..een non-stop autorit van 1600 km, op donderdagavond om 23.00 uit Kroati?? vertrokken om vervolgens de volgende dag aan het einde van de middag in de stromende regen in Remouchamps-Belgi?? aan te komen.  In Kroatie was het iedere dag 35 tot 40 graden??pfffff?..ook daarom vertrokken we een dagje eerder?..en om de zaterdagdrukte te vermijden. In Kroati?? bleef het fietsen door de hitte dus maar tot een paar ritten beperkt, ook nog een keer met het  ATB Merida team gereden, die met de teambus was neergestreken op dezelfde camping.

De start.

Om 6.30 sta ik klaar onder het startdoek, daar komt ook Richard van Wengen aan?..ik wist dat hij deze rit op de agenda had staan dus hadden we afgesproken samen te gaan rijden. We kozen voor de 175 km versie. Helaas had de gemeente Stoumont geen toestemming gegeven om over hun grondgebied te rijden.Dus dit keer geen beklimmingen van de Rosier en de Vecquee. Ook had de Le Champion organisatie om veiligheidsredenen een alternatieve  afdaling van de Wanne uitgepijlt. Over het weer hadden we niet te klagen, met de dag ervoor nog slagregens met onweer?.nu een stralende dag. Voordat we het wisten stonden we al bij het hoogste punt van Belgie ?Baraque de Fraiture?. Vervolgens de doorsteek naar het kerkje in Grand Halleux aan de voet van de Wanne. Het is altijd een lastige klim die geheel op eigen tempo geklommen dient te worden?..Richard verdwijnt uit beeld en is wat eerder boven, bovenop de Wanna een uitgebreide ravitaillering met volop eten en drinken, die door de vele vrijwilligers van Le Champion wordt uitgereikt.  De sponsors van Le Champion (AA-Drink en Bar le Duc) zijn met het voltallige pr team op de been, hebben een mooie reclameboog ge??nstalleerd en doen hun best om iedereen zo snel mogelijk te voorzien van het nodige vocht. Daarna volgt de alternatieve afdaling van de Wanne, normaal gesproken gaan we altijd rechtdoor direct naar beneden richting Stavelot?..nu wat omslachtiger rechtsaf en minder spectaculair. Weldra doemt de Cote d?Amermont op zodra we Stavelot uitrijden, dit is de bekende benenbreker met stukken boven de 20% die op de Haute Levee uitkomt. Op de Haute Levee aangekomen vervolgen we onze weg niet richting de beklimming van de Rosier maar gaan we rechtdoor naar Spa-Francorchamps richting het vliegveld.  Voor het vliegveld nog een pittig klimmetje om daarna met een bloedvaart een afdaling in te gaan. Halverwege deze afdaling (met slecht wegdek), waarbij je 60 plus naar beneden knalt, moest je op deze provinciale weg ineens links een weg inslaan. Dit stond slecht aangegeven waardoor er gevaarlijke situaties ontstonden, deelnemers die linksaf sloegen en collega fietsers die het niet doorhadden en met een bloedgang de afdaling afmaakte?..ook bij ons ging het net goed?..hoop maar dat het die dag zonder ongelukken is verlopen. Een nieuwe ingevoegde beklimming was de Maquisard. In La Gleize kwamen we weer op de oorspronkelijke route?.bij deze stempelpost even genieten van een kop tomatensoep om ons op te maken voor de finale.  Nog even Zita gebeld dat we in aantocht waren, zij stond immers met de jongens in Remouchamps op ons te wachten.  In Remouchamps aangekomen werden we al snel herkend. Zita, de jongens en de hond stonden iedereen aan te moedigen voor het Hotel-Restaurant ?Bonhomme??.naast de grotten van Remouchamps (waar de fietsers langskwamen). Voor het hotel waar ik met mijn gezin had overnacht (overigens het hoofdkwartier van de geallieerden in Belgi?? in de tweede wereldoorlog) nog even nababbelen en een fotootje gemaakt. Om niet te stijf te worden maar gauw weer op de fiets om de laatste uitdaging van de dag aan te gaan ??.De Redoute?..altijd lastig met al aardig wat kilometers in de benen. Ook dit weer zonder een voetje aan de grond staan we in een mum van tijd boven en als beloning krijgen we van de organisatie een appeltje voor de dorst. De laatste 40 kilometer leggen we binnen een uur af?..we haakten bij een groepje aan die nog even vol op de pedalen ging staan en licht bergaf kost het niet al teveel moeite om het wiel van de voorganger te houden. Om half drie draaien we bij het Holiday Inn onder het finishdoek door. Na 165 kilometer (iets korter door de omlegging) op de teller sluiten we deze tocht af. Het goudgele vocht vloeit al rijkelijk zodra we bij de afstempelpost komen, wij kunnen de verleiding ook niet weerstaan en gieten een glaasje naar binnen. Als aandenken krijgen we een mooie handdoek 2008 LBL editie. Ik zeg Richard gedag en rij terug naar Remouchamps om mijn gezin op te halen. We sluiten de vakantie op het terras van het hotel af en zijn zaterdagavond weer terug in Zeewolde.