Nu-Swift-Airborne tocht 2008

Een van onze kledingsponsors ?Nu-Swift brandbeveiliging? (mijn werkgever) heeft zijn residentie in Arnhem, vandaar dat we deze tocht hebben omgedoopt tot de Nu-Swift Airborne tocht.

Slag om Arnhem

De septemberdagen staan in het teken van de Slag om Arnhem die zich in en rond Oosterbeek en Arnhem afspeelde.

Op 17 september 1944 begon operatie Market Garden met als doel de verovering van de Rijnbrug in Arnhem. Op de Ginkelse Heide daalden ontelbare parachutisten neer om vervolgens via Oosterbeek op te rukken naar Arnhem met de bedoeling de brug zo snel mogelijk te veroveren. De Duitse tegenstand bleek echter groter dan verwacht en de geallieerden werden teruggedreven naar hun hoofdkwartier Hartenstein in Oosterbeek. Toen hulp uitbleef werd besloten in de nacht van 25 september de overtocht over de Rijn te maken om zo in het bevrijdde zuiden te geraken.

Ter nagedachtenis aan de Slag om Arnhem konden afgelopen zondag fietsliefhebbers deelnemen aan een volledig gepijlde, unieke fietstocht langs diverse Airborne monumenten in de omgeving van Oosterbeek en Arnhem. Een werkelijk prachtige goed georganiseerde tocht met daarin uiteraard de posbank opgenomen, wat altijd zorgt voor het nodige melkzuur tijdens de klimmetjes.

De Airborne Fietstoertocht kenmerkt zich door een diversiteit aan landschappen van de Veluwezoom en het Gelders Rivierengebied. De route gaat o.a. door bossen, over heidevelden, langs kronkelende rivieren en uiterwaarden maar ook over dijkweggetjes met fraaie vergezichten.

Voor mij is het in ieder geval een van de mooiste tochten in Nederland. Het zomerse weer met een temperatuur boven de 25 graden maakte het geheel helemaal af. Net zoals de ATB versie later in het seizoen heeft het op mijn fiets-kalender een vaste plaats gecre??erd.

Vorig jaar stonden we ook met een ploeg aan de start. Ditmaal dus voor de 2e keer in successie.  Gezien het aantal hoogtemeters (1000mtr) voor deze 150 kilometer lange tocht is hij ook opgenomen in het "Brevet des Cyclistes" ?..waar zich overigens inmiddels 13 leden voor hebben aangemeld. Een aantal waren helaas dit keer verhinderd o.a. Stef en zijn zoon die voornemens zijn er volgend jaar een groot aantal van deze cyclus te gaan rijden. Dit jaar hebben de meeste in ieder geval al 2 brevet-tochten gereden. Hans Dijkhuizen en Theo Leenders zijn koplopers in dit geheel en hebben al veel stempels in hun boekjes staan.

Zondag stonden we om 7.30 in Oosterbeek klaar voor de start met 5 man. Nog even op de kiek gezet door een collega fietser voor een fotootje op de site om vervolgens in onze Speedplay, Spd en Look pedalen te klikken en op weg te gaan. Het koppel Theo en Hans (als groep 2), Max, Paul en ik als groep 3. Het eerste half uurtje een lekker gematigd tempo, daarna vol gas en we zien het gemiddelde al snel over de 30km per uur oplopen. Tijdens het inhalen van diverse deelnemers sluit zich ook een koppel aan (man/vrouw uit Tiel) hier rijden we 100 kilometer mee op. Na 90 kilometer even lekker ontspannen op een zonnig terras, met deze temperaturen glijdt  het colaatje heel snel naar binnen. Met een peloton verlaten we het terras en zetten koers richting de posbank.

De klimmetjes volgen zich snel op, de posbank wordt van alle kanten beklommen en recupereren op vlakke stukken is er nu even niet meer bij. De een na de ander breekt en valt er van achter af en voor we het weten rijdt alleen de dappere dame met haar Oostenrijkse vriend nog voor ons met Max en ik erachter?..op 120 kilometer kan ik het klim tempo ook niet meer houden en kak in. Max houdt voor mij in om het laatste gedeelte samen af te maken. Op 135 kilometer nog een stop bij een wielervereniging waar we onbedaard veel eten en drinken naar binnen werken?..bij mij was de korte inzinking duidelijk te wijten aan een tekort aan eten/drinken?want na de stop is de tank weer vol en ga weer als de brandweer. Jammer dat we daardoor het overall gemiddelde niet meer boven de 30 km per uur konden brengen en uiteindelijk op 28,5 km/p.uur zijn uitgekomen.

Bij terugkomst in Oosterbeek even lekker bijkomen voor de kantine met een ijsje, terwijl de jeugd op de wielerbaan (en de ATBers op het middenterrein) onder leiding van instructeurs hun kunsten vertonen.

Paul sluit zich korte tijd later ook aan en laat zijn derde stempel in zijn boekje afdrukken, om 14.00 uur zetten we met de auto weer koers richting Zeewolde.

Chapeau voor de organisatie van Reto!!! Zij waren met veel vrijwilligers in de weer om ons op hun vrije dag een schitterend evenement met dito verzorging voor te schotelen.

Sportieve groet,