Henk Lubberding Fietsclinic 5 april

WTC Zeewolde ? Fietsclinic 2009

Jan Raas, Gerrie Kneteman, Henk Lubberdink. Zomaar een paar grote namen uit het roemruchte wielerverleden van oa de TI Raleigh ploeg. De Nederlandse wielerploeg met de vele successen. Zondag 5 april jl ging de eerste groep wielerliefhebbers van de WTC Zeewolde naar Voorst. Daar woont de vroegere wegcaptain van de eerder genoemde wielerploeg: Henk Lubberding. Bij hem volgden zij een ????ndaagse fietsclinic.

Het was een prachtig weekeind en om even negen uur stonden de matadoren klaar om in colonne af te reizen naar het Gelderse Voorst. Iedereen die geen eigen vervoer of fietsendrager had kon zijn fiets in de bus van Aart Karssen kwijt. Aart en zijn zoon Davy namen zelf niet actief deel, maar waren wel de gehele dag bij ons.

Na een rit over de Veluwe kwamen we om 10.15 uur aan bij de boerderij van Henk Lubberding, die ons zelf een parkeerplek wees en daarna met ons de koffie nuttigde in een verwarmde schuur. Hier maakte hij ook kennis met de WTC-Zeewolde, het soort vereniging en de ambities van de deelnemers. Ook dit keer kwamen onderwerpen als voeding en trainingniveaus aan de orde.

Elke keer blijkt dat mensen, waarvan wij vinden dat ze er verstand van hebben, aangeven dat trainen op een lage intensiteit / hartslag het beste is voor een goede basisconditie. Bovendien is dit, vanwege de vetverbranding, goed als je wilt afvallen.

Na de inleiding en wat anekdotes mochten we dan op de fiets. Nou ja, rondjes rijden op het erf langs pilonnen. Toch bleek al snel dat Henk daarbij voor iedereen de nodige tips ter verbetering had. Daardoor leerden we beter bochtengedrag en fietsbeheersing bij remmanoeuvres.

En passant werd bijna iedere fiets onder handen genomen; de een het zadel omhoog, de ander het stuur rechter, een derde beide. Toen we de oefeningen redelijk ? volgens Henk - volbrachten, mochten we aan de lunch.

Na de lunch nog even de laatste oefeningen herhalen. Daarna in ????n groep met Henk Lubberding op pad. In een zeer rustig tempo startte de middagrit. Om vervolgens via tussensprintjes het hart een beetje te stimuleren.

Onderweg oefeningen in het klimmen. Staand fietsen en op de juiste wijze je fiets als hefboom gebruiken. Uiteindelijk fietsten we de Posbank op, waar Aart stond te wachten om ons op de foto te zetten. Via een prachtig Gelders landschap gingen we uiteindelijk in gestrekte draf weer terug naar Voorst.

Een prachtige ervaring. En wij kunnen zeggen: Mijn fiets is afgesteld door Henk Lubberding en hij heeft mij persoonlijk wat tips ter verbetering gegeven. Of als je het anders wilt stellen: De man die Jan Raas uit de wind hield, hield ook mij uit de wind!

Wij wensen de tweede groep evenveel plezier als wij hebben gehad.

Albert de Jong