Ronde van Vlaanderen, respect voor de kassei

Respect voor de kassei en de renner die hem bedwingt, dat was van toepassing op de Ronde van Vlaanderen 2009 voor de toerversie.

Vorig jaar met een koude en regenachtige versie was het al druk, maar dit  jaar stonden we met een recordaantal van maarliefst 19.000 deelnemers aan de start (weer 2000man meer dan vorige editie).

Vanwege onze ervaring(en) van vorig jaar waren we al een uur eerder vanuit Zeewolde vertrokken (4.30 uur!!!). Ondanks dat was het al 5 kilometer voor de startplaats in Ninove file rijden, het resulteerde 3,6 kilometer voor de start in een plekje in de berm van de snelweg.

In totaal toch een aardige afvaardiging van WTCers/Zeewoldenaren. In de auto van Krijn bevonden zich ook Rob, Frank en Ruben Velema en in mijn auto Gert, Jan Willem en Michiel van Ramselaar. Max had overnacht bij zijn schoonfamilie in Belgie en stond ons bij de start op te wachten. Eric Heijns en Michel de Blom waren ook op het parcours te vinden en Eric van Cleef was met de kasseien in de weer tezamen met  zijn fietsmaten uit Huizen.

Dus 12 man gingen ook dit jaar de uitdaging weer aan?..naar mijn weten een recordaantal voor deze klassieker.

Ruben had met Michiel de ATB meegenomen. Ruben koos voor het speciaal uitgezette ATB parcours van 75km  wat grotendeels onverhard was. Michiel had ervoor gekozen om het 140km racetraject  op de ATB af te leggen, wat over de kasseien een comfortabele optie is.

Om iedereen die speciale sfeer te laten proeven worden (helaas)  bij alle aansprekende klassiekers de afstanden in heel veel kleinere opties opgesplitst, waarbij het raceparcours zelfs ook al een 75km versie heeft wat daardoor zorgt voor megadeelname..

Met ervaren fietsers die voornamelijk kiezen voor de 250 en 140km versie (met helm) uiteraard geen probleem, maar met ervaren en veel onervaren rijders (veelal de 75km dikkebanden fietsers en heel veel zonder helm?) de eerste kasseienstroken oprammen met karrenvrachten renners (en dus veel snelheidverschil) konden valpartijen niet uitblijven.

Op de bekende kasseienstrook de Paddestraat ging het dus goed mis. Twee zware valpartijen tot gevolg met hoofdletsel en een stukje verderop was zelfs een reanimatie gaande?..gelukkig hoorde ik later dat er bij deze collega fietser weer beweging was waar te nemen.  Naast Parijs-Roubaix is de Ronde van Vlaanderen geen kattenpis, de redelijk ervaren toerfietser heeft dan ook respect voor de kassei.

Na deze kasseienstrook spiltste de 75km zich op en verspreidde het veld zich, ook bij de controlepost was het door de vroegere start tov vorig jaar een stuk rustiger. Rob, Krijn en Frank hadden een ploegje geformeerd en genoten gedrie??n van deze prachtige dag en voelde zich deze dag ook een echte Flandrien.

Daarachter de 2e ploeg?bij de eerste stop wachtte Max en ik op de rest van de ploeg. Hierna verspreidde het zich toch weer, maar  na de 2e rustpost reden we de rest van het parcours met elkaar uit.

Onderweg nog even dollen met een verkeersregelaar, Jan Willem is met deze Belgische supervrijwilliger Johan Verwey nog even op de foto gezet. Deze jongen was al vanaf 2.30 in de ochtend uit de veren voor deze ronde en was de dag erna voor de profs ook al in het rooster ingeschaald.  Ik heb van Johan zijn emailadres ontvangen, dus hij zal dit verslag waarschijnlijk lezen......Johan in ieder geval namens de WTC Zeewolde bedankt voor jouw inzet en die van je collega's die het hele weekend voor 19.000 deelnemers in touw waren.

Op bijna alle gevaarlijke punten stonden deze vrijwilligers en politieagenten klaar om ons veilig door het verkeer te loodsen??.klasse!!!

Elk bekend klimmetje geeft met de complete sponsoraankleding en aanmoediging van de vele toeschouwers een kicken gevoel met als toetje de Muur van Geraardsbergen met het volle terras bij de kroeg vlak voor de opgang van de kapelmuur??.kippenvel gewoon. Daarna nog even de laatste pukkel, de Bosberg en dan Tres Grande Vitesse naar de finish in Ninove.

Rond 2 uur leveren we ons startnummer in voor een Vlaanderen T-shirt en zoeken met de Garmin 705 (terug naar start) weer de auto op.

In verzoek van Michiel geen stop in Belgie bij de Chinees (in Belgie schijnen ze geen satesaus te kennen??), dus geen probleem en in Oosterhout zoeken we een Chinees op en sluiten we de dag af.

Rond 19.00 uur draaien we Zeewolde weer in.

Tot de volgende ronde!!

Voor een aantal WTCers staat de Amstel Gold Race als eerste op de rol en een week daarna alweer Klimmen-Banneux-Klimmen.

Sportieve groet,