Frank Scheffer in kopgroep Shimano Fiets Challenge

Ik had na de belevenissen van vorig jaar gezegd nooit meer de Shimano challenge te zullen fietsen. De frustratie was groot na diverse noodstops en 2 lekke banden door slechte bewegwijzering en gevaarlijke verkeerssituaties. Mijn gekneusde knieschijf gaf me ook voldoende reden niet deel te nemen. Echter, ondanks de knieproblemen heb ik de training dit jaar gewoon opgepakt in de hoop dat de knie toch wel overgaat. En ja, dan wil je je vorm ook wel een keer echt testen. De Shimano challenge viel daarvoor toch wel op het goede moment.

Het weer was goed, dus alle negatieve gedachten aan de kant en zondagmorgen op weg naar Vaals. Met startnummer 1697 werd ik geacht helemaal achterin te starten, maar ja, dat was toch niets voor mij. Dus nog even infietsen en 1 minuut voor de start nonchalant in tegengestelde richting naar het voorste startvak. Goed getimed; ik hoefde mijn fiets niet eens over een dranghek te tillen, maar kon zo aanschuiven. Tja, en dan fiets je dus plots weer naast de cyclotop met mannen als Oege Hiddema en Sjef Graafmans. Als dat maar goed gaat. Tot mijn verrassing zaten van voor ook verschillende profs, waaronder Maarten den Bakker en Lars Boom. Laat ik net Lars Boom tijdens een toertocht vorig weekend zijn tegengekomen en samen met hem een stuk hebben opgefietst. Tot hij verkeerd schakelde en zijn electronische derailleur afbrak. Mijn aanbod om hem naar het eerste dorp te duwen wees hij resoluut af, waardoor mij weinig anders restte hem lopend achter te laten. Lars is heel sociaal en vertelde mij vandaag hoe hij vorig weekend weer thuis gekomen was. Volgende week gaat ie trainen in de Eiffel met de Rabo-ploeg. Deze cyclo is een beetje spielerei. Voor ons ploeteraars betekent dat niet dat Lars ons spaart; wanneer hij wil legt-ie het vuur erop en gaan we kapot in zijn wiel.

Vanaf de start gaat het eerst omhoog naar het Drielandenpunt. Dat overleef ik goed, maar de volgende klim gaat ook volle bak en ik kom met zo?n 30 man voorop. Niet voor lang, want het tempo daalt en na zo?n 50 km hoor ik zelfs dames achter me kletsen. Vanaf 75 km wordt het peloton gelukkig fors uitgedund en na 125 km tel ik er nog 30. Het gaat soms erg hard en soms ook niet. Goede intervaltraining denk ik nog. Ik rij steeds alert in de voorste linie. Nog 15 km, en Sjef doet van achteruit een poging te ontsnappen. Ik had hem net daarvoor gevraagd hoe zijn benen waren: ?weet niet? was zijn twijfelende antwoord. Niemand reageert en Sjef blijft op 20 m hangen. Ik zie Lars kijken en hij besluit dat het genoeg is geweest. Een tandje erbij en weg. Enkelen weten mee te springen, maar ik heb het nakijken. Gelukkig ben ik niet de enige en er formeert zich een achtervolgende groep van een kleine 20 man. Een paar km verder slaat voor mij bijna het noodlot toe. Ik zit in het 3e wiel, wanneer plots iemand roept: rechts. Ik knal met mijn stuur volop het achterwerk van mijn voorganger. Ternauwernood weet ik overeind te blijven. Na een korte discussie gaat de groep rechtsaf. Ik twijfel (dom, dit was een uitgelezen kans om 6e te worden), maar ga toch achter de groep aan. We razen naar beneden en na 700 m komen we plots een tegemoet rijdende groep tegen. Tja, balen en omdraaien. Puffend komen we na 3 minuten weer op de gewraakte afslag en vervolgen onze weg. Nog steeds met twijfel over de route, maar naar enige tijd zien we weer een pijl. De laatste klim naar het Drielandenpunt nadert en ik voel de krachten minder worden. Ik moet de helft van de groep laten gaan. Niet hard, maar wel solide klim ik het laatste stukje, achter zit niets meer, ik haal nog 2 eerder geloste fietsers in. Toch wel voldaan passeer ik de finish op een 21e plek. En dan doe je toch nog aardig mee met de cyclotop. Nu snel naar huis, want om 15:00 begint een verjaardag waar ik bij moet zijn. De knie? Die heb ik genegeerd en zal de komende dagen ongetwijfeld gaan protesteren.

Koersdata: 150 km, 2500 hm, max snelheid; 69 km/hr, 33,5 km/hr gemiddeld, max hartslag; 172, gemiddelde hartslag 148, totaal 63 min boven mijn omslagpunt van 162.

Volgende zondag een rondje IJsselmeer (als de knie het toelaat).  Nog andere liefhebbers?

Groet, Frank Scheffer