Column Frank Heldoorn- de 40 gepasseerd

Deze week had ik weer even contact met Frank Heldoorn......onze 3 kinderen hebben nu de leeftijd dat wij destijds met elkaar voetbalde bij SV Huizen. Inmiddels zijn we de 40 alweer gepasseerd... zelf kan ik er al weer een 1 achter plakken.....de column die hij hier over schreef is reeds in het triatlonbondsblad afgedrukt en stuurde hij mij toe.

Wellicht dat we deze winter nog een keer met de ATB bij hem op bezoek gaan.  Lanzarote leek hem een aantrekkelijk idee.....dus wie weet gaat hij in maart ook.

Ouder worden?..

Op 1 januari j.l. mocht ik het ronde getal 40 bereiken. Dat ik daarmee in ????n klap van leuke, jonge kerel in een vieze ouwe man ben getransformeerd ? volgens de beleving van anderen ? is een feit. Maar in plaats van mij te benaderen met menselijke meelevende vragen gaat het meestal maar om 1 ding: nu ga je zeker weer wedstrijden doen als veteraan? Als veteraan in deze sport ? ik ben vermoedelijk nog ????n van de weinigen die een 3-cijferig licentienummer had ? weet ik inmiddels dat het hanteren van  leeftijds-categorie??n ogenschijnlijk logisch, maar net zo willekeurig is als alle andere opties, zoals haarkleur, lengte, gewicht, of beter een combinatie van beide laatste, aanleg (zou toch leuk zijn om te winnen in de categorie ?Zuurstofopnamevermogen Armstrong en hoger?) of aantal beschikbare trainingsuren. Na jarenlang duursportbeoefening is mijn conclusie dat ?aantal trainingsjaren? een eerlijker beeld geeft van de fysieke mogelijkheden. Waar het bij een sport als turnen of wedstrijdzwemmen ophoudt bij een bepaalde leeftijd zie je bij duursporten als marathonschaatsen, wielrennen en ook triathlon dat op latere leeftijd topprestaties mogelijk zijn. Maar da?s niet knap. Da?s logisch. Een lichaam dat urenlang wordt blootgesteld aan trainingsprikkels zal zich aanpassen. Een lichaam dat jarenlang aan hetzelfde wordt blootgesteld is ????n grote aangepaste duursportmachine.

Mits goed verzorgd, rekening houdend met mogelijk verminderde herstelvermogens kan een atleet op latere leeftijd nog steeds even goed of zelfs beter presteren. De eerste keer dat ik inzicht kreeg in de opslagcapaciteit van een duursportlichaam was na mijn ongeluk in 2004. Wat bij de eerste pedaalomwentelingen op de fiets lichtjaren ver lijkt te zijn verwijderd ? de hartslag in beeld en het bijbehorende tempo deden me vermoeden bijna weer in coma te zijn ? is binnen no time terug.

Kennelijk hebben wij duursporters ook ergens een harde schijf waarop informatie over zuurstoftransporten en brandstofkeuzes bewaard blijven. Een jaar na mijn ongeluk liep ik in Almere mijn op ????n na snelste marathon in een triathlon. Uiteraard roep je als betreffende persoon vooral dat het zo fantastisch is dat je dat na een ongeluk nog voor elkaar krijgt. Maar gaandeweg ging ik me beseffen dat juist weer een trainingsjaar verder, hoe beperkt ook, de aanpassingen in mijn doorgetrainde lijf nog verder doortimmerd waren. Uiteraard roept een veteraan en zijn omgeving dat het zo bijzonder is dat er zoveel jonkies achter hem of haar zitten. Ja duh, mij verbaast dat in onze sport niets meer. Dave Scott?s 5e plek op Hawaii op 45-jarige leeftijd?

Het is niet zozeer bijzonder dat hij dat voor elkaar kreeg (in al zijn niet-wedstrijdjaren trainde hij dat het een lieve lust was), maar wat het bijzonder maakt is de drive dat er nog uit te persen. Want waarom gaan de meeste atleten minder presteren als ze ouder worden: motivatie neemt af en de maatschappelijke keuzes staan sporten soms wat in de weg. Misschien kan Pieter van den Hoogenband nog wel harder zwemmen dan ooit, maar de motivatie opbrengen om 2 maal daags uren in het water te liggen kan zomaar gezonken zijn. Rob Barel?s presteren in onze sport? Het zou me verbazen ? zijn gemotiveerdheid kennende ? als hij met de meeste trainingsjaren van mogelijk iedere actieve triatleet van

dit moment, minder zou presteren dan hij nu doet. Net zoals het mij zeer zou verbazen als straks de Tour niet weer gewonnen wordt door Lance Armstrong. Die heeft de afgelopen jaren meer gefietst dan u en ik bij elkaar en het woord motivatie is wel haast door hem uitgevonden. En die harde schijf van hem? Niet te kraken! Hoorde ik dat mijn botten nu wel doen laatst met lopen??

Frank Heldoorn