'Je fietsgrenzen verleggen in 2010?' op 19 januari

Op dinsdagavond 19 januari waren Frank Scheffer en ondergetekende te gast bij de DTC Driebergen onder uitnodiging van Stephan van Heusden.

Stephan van Heusden presenteerde die avond drie sprekers die vertelde hoe je in 2010 verder, sneller en vaker kan gaan fietsen. Zodat je optimaal voorbereid kan staan als je bijvoorbeeld een cyclo wil gaan rijden of die ene grote toertocht in Zuid Limburg.

De informatie avond van 3 sprekers sprak mij o.a. aan omdat Martin Gerritsen ook een van de sprekers was die avond. Bij klassiekers en cyclo?s kwam en kom ik hem vaak tegen?.tijdens de Ronde v Lombardije (Italie) in 2005 (een kuitenbijter van over de 300 km) kwam hij de hele dag niet van mij af?.hij nam wat langer de tijd voor de stops en iedere keer doemde dat groene shirt weer voor hem op.

Martin trapte de avond af. Hij is voorzitter van de Wielertoerist Cycling team en redacteur van Le Champion?..de NTFU club waar ik al sinds 2002 ook lid van ben (M-lidmaatschap). Ook zijn reisverslagen van hem terug te vinden in het maandblad Fiets. Hij vertelde de leden van de Toerclub Driebergen alle ins en outs met betrekking tot het rijden van cyclo?s. Na afloop nog even met hem gesproken en was leuk om herinneringen op te halen en de doelen te bespreken voor 2010. Zijn hoofddoel is het Alpenbrevet begin augustus in Zwitserland?..een megazware eendaagse cyclo?gaaf!!. Wellicht dat we hem in de Ronde van Vlaanderen al tegenkomen, die hij o.a. gaat rijden met Andrea en Gerrit v Loo?die we altijd bij de Vossenberg (koffiestop) in Vierhouten tegenkomen.

Daarna  Peter Scheres, hij is tri-atleet en expert op het gebied van sportvoeding, hij gaf advies over welke voeding je verder helpt om je doel te bereiken en vochthuishouding tijdens de duurritten/cyclo?.een toch altijd onderschat element. Tijdens de trainingsstage in maart op Lanzarote in het voorjaar willen we daar iedere dag op oefenen (inname vocht/weging)

Tenslotte Marnix ten Kortenaar, ex-profschaatser, uitvinder en wetenschapper, die inzicht gaf hoe motivatie werkt. Hij gaf uitleg over intrinsieke en extrinsieke motivatie en gaf antwoorden op vragen zoals: waarom kunnen we op sommige dagen boven onszelf uitstijgen en waarom komen we op andere dagen niet vooruit. Veel voorbeelden waren gestoeld op zijn tijd met ploegmaat en vriend Bart Veldkamp. luisteren naar je lichaam en je gevoel, oftewel de mentaal-lichamelijke balans, is belangrijk.? Ten Kortenaar verduidelijkte dit met een voorbeeld: ?Het gaat om denken, voelen en geloven. Bart was op trainingskamp en op maandag ging het goed. Op woensdag raakte hij echter vermoeid en ge??rriteerd en was het helemaal zat, stond op het punt te roepen ?ik kap ermee'. In plaats daarvan trainde hij nog even door, toen de anderen al van het ijs af gingen. Toen wist ??k al: die gaat zaterdag hard rijden. Op maandag was hij namelijk aan het denken, op woensdag aan het pijn lijden (voelen) en toen ik hem op zaterdag vroeg hoe het ermee ging, zei hij: ?het zal allemaal wel goed komen'. Hij geloofde er in, hoorde en voelde tijdens de race niets meer totdat hij over de finish kwam en bleek dat hij een enorme stap voorwaarts had gemaakt. Het is een cyclus. Diezelfde cyclus hebben Yvonne van Gennip en Marianne Timmer hoogstwaarschijnlijk ook doorlopen voor ze hun gouden olympische medailles wonnen.

Een gezellige avond, die in het clubhuis werd afgesloten met een hapje en een drankje.

Sportieve groet,