Ronde van Vlaanderen 2010

Nergens leeft het wielrennen zo intens als in Vlaanderen. Tijdens het paasweekend staat het leven hier stil. Iedereen heeft zich verzameld langs de Vlaamse hellingen. Voor de profs 255 kilometer met vijftien beklimmingen. De 6  WTCers kozen voor de 150km versie en lieten de extra lus van 100km naar de kust aan zich voorbij gaan.  De koppenberg is toch de reuzendoder van de ronde met 600 meter kasseien en een stijgingspercentage van ruim 20%....steile wandklimmen.

Voor Frank & Alexander begon het al op vrijdagavond, wij waren daar op de uitnodiging van fietsorganisatie Bike-dreams in Villa Kluisberg. Een prachtlocatie halverwege de klim van de Kluisberg.  We werden hartelijk ontvangen en konden zo aanschuiven aan een pastamaaltijd. Ook waren er veel deelnemers die al eens aan een van de reizen van Bike-Dreams hadden meegedaan of plannen hebben (zoals Parijs-Dakar, Andes Trail, Bella Italia enz ).  Daarover onderaan meer.

Zaterdagmorgen:  WTC klimgeiten gaan van start voor DE RONDE VAN VLAANDEREN 2010

Waar ik op hoopte gebeurde, een echte ronde van Vlaanderen. We zouden worden geteisterd door heel veel regen, wind en zelfs hagel?..de echte kou werd alleen gemist?.die voelde we pas na de finish bij de auto bij het omkleden na 2 uur stortregens?.helemaal leuk!

Peter, Jan Willem, Michiel en Max waren morgens vroeg vanuit Nederland vertrokken en stonden rond 8 uur bij de start, Frank en ik hadden de auto elders staan en wij vertrokken een klein kwartiertje later.  Ik stuurde Frank vooruit om de jongens te achterhalen?.en hij had ze al binnen 20km te pakken, bij de eerste post op 40km waren we met 6 man compleet en zouden dat de hele dag blijven. Petje af voor Frank  want zijn geduld werd aardig op de proef gesteld,  hij had gehoopt met Krijn op te fietsen, maar Krijn moest vanwege ziekte afhaken?.hoop dat je  hiervan snel weer hersteld Krijn.

Na 60 km werden we gastvrij ontvangen door de medewerkers en mede-eigenaar Rob van der Geest van Bike-Dreams in Villa Kluisberg. Rob was net terug uit Afrika, was een paar maanden op de fiets in zijn eentje weggeweest om een nieuwe fietsreis ?de Timboektoe Tour? uit te stippelen?.van Dakar naar Timboektoe in 8 weken en liet op de kaart van Afrika aan ons zien hoe hij was gefietst.  Na een kop koffie, reepje en banaan en enige uitleg van Rob over zijn reizen namen we nog een foto voor zijn bedrijfsbus, die Rob vanaf het Balkon van de Villa nam?.met op de achtergrond de wielrenners die al stoempend de Kluisberg aan het opharken waren.

Na de Kluisberg volgde de hellingen zich kort achter elkaar op, met veel kasseienstroken ertussen. Lekker dotteren en gas op de plank, een heerlijk gevoel als je in de flow over de coppelstones vliegt en met hoge snelheid collega-fietsers inhaalt.  De drukte op het parcours, vooral tijdens de beklimmingen viel gelukkig mee, ook deze keer weer overal bovengekomen zonder afstappen?.de afstappers liepen keurig aan de zijkanten. De keien waren door het slechte weer extreem glad en modderig.  Met 2 nieuwe bidons ging morgens ik op weg, aan het einde van de rit was de gehele tekst van beide bidons gesleten door het getril over het plaveisel.

De grotere stops van de organisatie lieten we aan ons voorbij gaan. Wel werd weer gestopt bij de dames van de Red-Bull stands en het blikje vleugelwater met een glimlach in ontvangst genomen. Jan-Willem en Michiel vonden het ook nodig om daar nog een broodje worst naar binnen te werken al schuilend onder een RedBull parasol?..hun teammaten in de regen achterlatend?.grrrr?J.

Bij de finish namen we een tasje Isostar voor het stuurbord in ontvangst en vanwege de stortregen namen we niet meer de tijd om op het terrein de goody?s te bewonderen of wat te drinken. Snel naar de auto en de natte troep uit.  Op de terugweg hebben we in Hank nog heerlijk gegeten bij de plaatselijke chinees en kozen voor een lopend buffet.  Frank had dit keer niet zo?n honger en hield het dit keer bij 3 borden eten en 2 bordjes fruit J?.volgens mij heeft hij 2 lintwormen.  De topdag sloten we hier af.  Voor de klassieker/Cyclo-boys volgen de tochten zich nu kort achter elkaar op met volgende week Veenendaal-Veendaal en het weekend erop de Amstel Gold Race.

www.bike-dreams.com

Op vrijdagavond heb ik uitgebreid met Wilbert Bonne gesproken. Hij heeft samen met Rob van der Geest een paar jaar geleden deze fietsorganisatie opgezet.  Samen waren ze ooit deelnemer aan de Tour d?Afrique en elkaar daar leren kennen.  Een uit de hand gelopen hobby voor fietsen zorgde ervoor dat ze samen het plan hebben opgezet om Parijs-Dakar te organiseren (inmiddels 2 edities geweest) en Bike-Dreams op te starten.  Een paar jaar na oprichting is daar de Andes-Trail in Zuid-Amerika bijgekomen en ook een paar meerdaagse reizen in Europa. Vanaf de beginperiode heb ik contact met de organisatie en ik hoop dat het er eens van gaat komen om een keer mee te gaan. De Timboektoe tour sprak mij in ieder erg aan, net zoals Parijs-Dakar maar daar heb je heel veel tijd voor nodig. Enorm veel belangstelling en deelnemers komen overigens uit Australi??.  In ieder geval bedankt voor het gezellige weekend in Villa Kluisberg, een goede eerste kennismaking.

Sportieve groet,