Grand Fondo Cyclo Marco Pantani in Aprica

Na een vermoeiende reis zijn Alexander en Frank in de Italiaanse Alpen beland. Een 1100 km met het venijn in de staart. Een 2-tal prachtige passen boven de 2000 m werden bedwongen en de bus heeft meer bochten gezien en hm's gemaakt dan in de Marmotte. Met koppijn zaten we 's ochtends bij het ontbijt in ons hotel. Nog 1 dagje proberen de stress weg te krijgen en het hoofd te resetten.

Prachtige sfeer, mooi weer en de start om 7 uur. Alexander stelde zich keurig op in het startvak ergens in het midden van het hele veld. Frank besloot op het laatst moment toch maar een paar startvakken op te schuiven om te voorkomen dat hij 2000 man moest inhalen. Iedereen in een paars Pantani shirt, uit respect voor zijn carriere.

Wat als training was bedoeld, werd voor Frank uiteindelijk toch een wedstrijdje. De Gavia (2650 m) begon nog beheersd. Daarna een hele lange afdaling en dan de zo gevreesde Mortirolo. Die is inderdaad zo erg als ze zeggen, met kilometerslang boven de 12, 13 en 14 procent gemiddeld. Af en toe raakt de gradientmeter van onze Garmin de 20 procent. Na 1200 m klimmen denk je boven te zijn, maar dan blijkt de weg na een kleine afdaling weer gewoon op te lopen. Alexander is er nog vol van: wat een pestpokke ding is dat zeg! Bij Frank ging de klim erg goed, en toen hij merkte de sterkste klimmer van zijn groep te zijn, besloot hij toch wat extra gas te geven. De een na de ander werd ingehaald. Nadat ook Oege Hiddema gepasseerd werd, wist frank dat het hele Veltec team achter hem zat. Toen de finishplaats Aprica naderde, kon er voor Frank op het splitsingspunt Gran Fondo (175 km) en Medio Fondo (155 km) maar 1 keuze gemaakt worden. Frank zou de Medio Fondo rijden, maar had eigenlijk geen keus, hij zat te ver voorin de wedstrijd. Dat schept verplichtingen, en het werd dus een extra lus van 20 km met 650 hm (totaal 4200 hm). Frank had die klim van tevoren natuurlijk niet bestudeerd. Bleek een beetje steil (>10%) te zijn. Met enige moeite wist Frank zich er over heen te trappen en te finishen als 27e overall op 6:17 als eerste Nederlander.
Alexander finisht even later, na 155 km. Ogenschijnlijk fris, maar toch ook wel wat afgezien (de Mortirolo ja). Zie finishfoto. Op de klim van de Gavia heeft Alexander een intermezzo met Jochem Uytdehaage. Hij kwam voorbij op de Gavia en maakte de opmerking 'wat blinkt daar een hoop goud aan je fiets' (mogelijk zelfs meer dan zijn goude plakken op de spelen). Hij herinnerde een eerdere ontmoeting in Hoog Soeren bij een zondagrit en al fietsend worden telefoonnummers uitgewisseld. Toevallig spreekt Frank hem later ook bij de finish, en gaat met hem op de foto.
Na afloop duiken we op de pastamaaltijd in een grote sporthal en genieten van de fantastische sfeer.
Daarna de uitslagenlijsten nog even bekijken.
Toevallig zag Alexander dat er verdorie een 45+ categorie is (Masters 4) en Frank daarvan dus gewoon 1e is geworden. Gauw naar de prijsuitreiking, bleek net op tijd.  Op het podium ontvangt hij een leuke prijs, een ingelijste pantani afbeelding met inscriptie, uit handen van de ouders van pantani,  incl. heel voedselpakket, waarvan een week gegeten kan worden.

Of deze inspanning als voorbereiding op de Marmotte wel verstandig is? Denk van niet. Maar Frank heeft geen spijt.
Enige materiaalproblemen moeten de komende week opgelost worden.
- Frank zit met een voorvork waarmee fietsen als levensgevaarlijk mag worden beschouwd. Er zit zoveel speling tussen de vork en de pen, dat bij remmen het voorwiel tegen het frame aankomt. Beetje lastig in de afdaling, maar ja, in heel Aprica was geen voorvork te krijgen en dus moest er enig risico genomen worden. Dat liep goed af.
- Alexander zit met het kleine blad van zijn triple die doortrapte, waardoor staand fietsen niet kon.

Nu herstellen. We hebben het vocht- en voedseltekort inmiddels weer aangevuld en liggen lekker uit te blazen op bed.

update Maandag 28/06: Vandaag de reis naar de Alpen in Frankrijk gemaakt en op de camping in Venosc aangekomen. Frank heeft inmiddels een andere fiets (gehuurd), bij de fietsenzaak in Bourg (een specialized Roubaix) en Alexander zijn tandwielen voor verwisseld. Woensdag zullen we de Alpe gaan beklimmen met enkele leden van de Triatlon Vereniging Zeewolde (Paul/Bas/Hans/Louis en Rien) die hier ook in de buurt zijn neergestreken.

Groet,
Alexander en Frank