Rabobank Prestige Tocht-Hoogland

Zondag 22 augustus.

Een mooie dag voor een lange fietstocht. Vandaag staat de Rabobank Prestige Tocht op her programma, georganiseerd door de wielervereniging ‘Snel Verzet’ uit Hoogland (Amersfoort). Ik had me voorgenomen dat als ik zaterdagavond niet te laat op bed zou liggen en het zondagmorgen niet zou regenen ik op de fiets naar Amersfoort zou gaan. En…vroeg op bed en geen regen. Dus om 6.30 uur klik, klik en daar ging ik door de polder Arkemheen op weg naar Amersfoort. Een bries (met briesje zou ik Aeolus, de god van de wind, te kort doen…) blies al stevig in mij gezicht bij een luchtvochtigheid van tegen de 100%. Kortom winderig en Spaans benauwd. Al snel gutste het zweet van m’n gezicht en dat terwijl ik nog aan het infietsen was. Eerst even een bakkie te doen bij een van de Amersfoortse fietsvrienden, waarna we om 8.00uur vertrokken van de thuisbasis van de vereniging; de wielerbaan op Park Zielhorst bij het bedrijvencentrum de Hoef.  De route liep door landschappelijk  geweldig mooie streken. Vanuit Amersfoort, Hooglanderveen en Slichtenhorst naar Terschuur, om daar de A1 te kruisen.

Vervolgens naar Barneveld, en via Lunteren, Kootwijkerbroek en Kootwijk naar Assel. En dan komt het jeugdsentiment boven…35 jaar geleden  reed ik daar twee keer per week een rondje Apeldoorn - Hoog Soeren - Assel – Hoog Buurlo – Ugchelen – Apeldoorn samen met een schoolmaatje. Op een Peugeot 10 versnellingen, buiscommandeurs, spatborden met verlichting. En maar trappen om 35 km/uur te halen. Daar lachen we nu om….

Bij Hoog Buurlo was de eerste stop; banaantje, krentenbol en de flesje energiedrank (zal geen ‘sluikreclame’ maken) Na tien minuten weer opgestapt richting Ugchelen, Beekbergen, bij Lieren over het Apeldoorn – Dierenkanaal richting Voorst (heb Henkie Lubberding niet gezien).

Via Tonden, Hall, Eerbeek  en Loenen terug naar Beekbergen om vervolgens naar Hoenderloo te rijden. Hoenderloo – Lunteren via Otterlo was het minste deel van de route, omdat je langs de secundaire weg van Apeldoorn naar Ede rijdt.  Als je dan bij Otterlo afslaat naar Wekerom, dan keert de rust terug en is het weer aangenaam fietsen. Bij Restaurant de Goudsberg de tweede (wat langere stop) met een kopje soep om de verloren zouten weer wat aan te vullen. Want het benauwde weer met nu toch wel een flinke zuidwester zorgde voor het nodige vocht en zoutverlies. De bidons waren dan ook helemaal leeg. Van de goudsberg naar Amersfoort was nog een klein stukje, dus binnen het uur hadden we de finish bereikt. Daar werden poffertjes uitgereikt, maar vanwege de lange rij besloot ik deze aan mij voorbij te laten gaan en stapte op voor het laatste deel van deze prachtige fietstocht. Dezelfde route door de polders terug, maar…..nu met de wind vol in de rug. Lekker herstellen van een lange fietstocht. Het was een mooie dag, met alleen op het einde een verdwaald spatje regen.

Hans Lems.

Statistiek: 207 km, 30,01 km/uur, 345 hm, gem temp. 21 ° C.