ATB Clinic for Girlzz only!!

Girlzz for Girlzz mountainbike clinic. (zie ook folder onderaan)

Zondag 24 oktober wordt er in Zeewolde de eerste mountainbike clinic in rij gestart van de Girlzz- Offroad, met als goed doel; geld inzamelen voor meisjes met het RETT syndroom. Initiatiefneemster Ingrid van der Vlist vertelt over de Girlzz for Girlzz actie.

Girlzz-off-road

Girlzz-offroad is ontstaan uit een groepje oud-wedstrijd mountainbikesters, die het leuk vonden hun kennis en kunde over het mountainbiken te delen.  We hebben zelf ervaren dat “hoe beter je fietstechniek is, hoe makkelijker je door de bossen fietst en hoe meer lol je in het mountainbiken kan hebben”. Tijdens de clinics word je hierin gestimuleerd, in je eigen tempo, op je eigen niveau. In de clinics staat het plezier in de sport voorop.

Met de mtb-clinics heeft Girlzz-Offroad al veel dames en meiden op de fiets gekregen. Na een stop van enkele jaren pakken is de draad weer opgepakt.  De directe aanleiding hiervoor is om actief bij te willen dragen aan hersenonderzoek voor meisjes met het Rett-syndroom.

Het RETT syndroom

Het syndroom van Rett is een ernstige neurologische ontwikkelingsstoornis, die vooral bij meisjes voorkomt. Bij meisjes met Rett syndroom is in het erfelijk materiaal van een van de twee X chromosomen een verandering ontstaan waardoor o.a. het ontwikkelingsstadium van de hersenstam vergelijkbaar is met die van een foetus van 26 weken. Hierdoor is de controle op de autonome functies, zoals hartritme, bloeddruk, ademhaling en aansturing van alle organen, vaak ernstig verstoord.

Het hersenstamonderzoek

Hersenstamonderzoek brengt de oorzaken van de stoornissen in kaart. Zonder dit onderzoek is een individueel gerichte behandeling en ontwikkeling van medicatie niet mogelijk.

Het hersenstamonderzoek kan op dit moment alleen in Zweden worden uitgevoerd. Vanwege de beperkte capaciteit van dit centrum is het voor slechts een gering aantal kinderen uit Nederland en omliggende landen mogelijk om de reis naar Zweden te maken.

Dankzij financiële hulp wordt dit onderzoek binnenkort ook in Nederland uitgevoerd. Voor meer informatie www.stichtingterre.nl.

Daarnaast is gebleken dat Rett-meisjes veel minder medicatie nodig hebben wanneer zij meer bewegen. Hoewel dit ongelofelijk veel doorzettingsvermogen van hun ouders, hun omgeving en van de meisjes zelf vraagt zijn de resultaten daar.  Meer kunnen bewegen, meer structuur, minder medicijnen en een heel duidelijk doel: jezelf verbeteren.

Waarom Girlzz for Girlzz?

Door de clinics te koppelen aan de Rett-meisjes wil Girlzz-Offroad meer aandacht vragen voor het Rett-syndroom. Ook bij de clinics staat het plezier in het bewegen en jezelf verbeteren centraal. Hoewel vanuit een heel andere positie schept dit een band. Met de clinics wordt een kleine bijdrage gevraagd wat geheel ten bate komt aan het hersenstamonderzoek. Los van het inzamelen van sponsorgeld wil Girlzz-Offroad zo meebouwen aan de droom dat alle Rett-meisjes leren fietsen!

Meer informatie en aanmelden voor de clinics; www.girlzz-offroad.net.

De clinic in Zeewolde is ook geschikt voor beginners, wel eigen mountainbike meenemen en start om 10.00uur vanaf Altius Fysiotherapeutisch Test-& Trainingscentrum, aan de Mast 28 (tegenover de Formido). Kosten 5 euro, koffie en thee gratis.