100 km ATB tocht in het Land van Cuijk gehuld in kerstsfeer!!

Op zondag 6 maart om 6.00 uur gaat de wekker??ik spring eruit, want vandaag staat er een ATB marathon op het programma in Mill (Oost-Brabant).

Het raceseizoen komt eraan, dus moeten er lange trainingskilometers gemaakt gaan worden.

Door de laat invallende strenge winter en dus de afgelasting van de openingsrit op de race naar Stroe, is dit de uitgelezen mogelijkheid om extra te trainen

De training is bittere noodzaak om de gestelde doelen voor dit jaar te bereiken. Missie 1: de Ronde van Vlaanderen die begin april al op de kalender staat en half april de Amstel Gold Race. Missie 2: De Klassiekerweek eind mei (die ik samen met Rob van Zetten ga afronden), met 2 Italiaanse klassiekers (Milaan San-Remo en San Sebastian), een Zwitserse (Zurich) en de Henninger Turm in Duitsland. Missie 3: 9 juli de Marmotte in de Alpen.  Tja, en dan komt er zomaar een goede gelegenheid uit de lucht vallen: de 8 van Oost-Brabant. Honderd kilometer, lekker vlak op de atb.

     

Rond 7 uur arriveert mijn spinning maatje uit Almere Frank Moens (vorige week nog 1e bij de TVZ tijdrit in zijn leeftijdsklasse) bij mij voor de deur en we rijden naar Mill, de temperatuur op dat moment is nog minus 10 graden. Jeroen Assen ontmoeten we in de sporthal in Mil rond 8 uur.

Even een sanitaire stop en inschrijven in het mega-sportcentrum en om 8.21 gaan we gedrie??n van start.

De tocht bestaat uit twee lussen, een van veertig en een van zestig kilometer. De geoefende mountainbiker heeft de mogelijkheid om beide lussen in een keer af te raffelen. De superrit voert onder meer door het Millse landgoed Tongelaar, de bossen van Gassel, Langenboom, Erica en Wanroij en door de Staatsbossen van Sint-Anthonis. De monstertocht onderscheidt zich van de gangbare door natuurlijk de uitzonderlijke lengte.

 

Het parcours was knalhard en op sommige stukken een ijsbaan, er werden ook diverse schuivers gemaakt. De lange rechte stukken waren net betonpaden, afgewisseld met leuke kleine stukjes bos met single tracks. Heb ook voor het eerst kennis gemaakt met een nieuw fenomeen, na een paar kilometer over de ijspaden te hebben gereden, kwamen we vervolgens op het asfalt??.en dat remde warempel af?..in eerste instantie nog even kijken of de remmen aanliepen of wellicht een lekke band?maar nee, het asfalt remde af tov de ijsplaten. Van een lekke band bleef ik overigens helaas dit keer ook niet gevrijwaard. Ik heb geloof ik, alle paadjes in de omgeving van Mill wel gezien. Tot 12.00 uur was de ondergrond keihard, daarna begon de dooi in te zetten. Mooie tocht en deze witte editie was extra speciaal. Goede verzorging onderweg (3 posten maar liefst) en hulde voor de overwegwachters, deze vrijwilligers stonden op de drukke kruisingen met steeds 2 man!!

De 5 euri waren goed besteed!!

De laatste 10 kilometer had ik het zwaar en ben in de luwte van een groepje als een blindengeleidehond terug gereden. Moe maar voldaan kwam ik rond half 2 bij het sportcentrum aan, waar Jeroen en Frank ook net waren gearriveerd, alwaar we opnieuw voortreffelijk werden geaccommodeerd met een lekkere warme douche en een overheerlijke kom soep.

 

Tot de volgende editie.

 

Alexander


Ogenblik a.u.b. ...