Les 3 Ballons Master 205 km, 11 juni 2005

Al lange tijd staat hij in de agenda, 3 Ballons, een wedstrijd van ?des Cyclosportives?, 205 km met 4300 m klimmen. En dan is het zover. De vorm is goed en de fiets dik in orde. Maar zin? Het voordeel is dat je bij voorinschrijving geen keus hebt, en we hebben toch niet voor niets getraind. Woensdagavond nog even de benen warmgedraaid. Kwam er een groepje jongelui langs, die ik niet kon laten gaan. De Amerongse berg opgefietst met 28 km/uur (record) en een hartslag van 178 (record) en toch niet als eerste boven!? We schieten de dijk naar Wijk bij Duurstede op en het tempo gaat richting de 50 km/uur, zo?n 30 km later staat mij teller op een gemiddelde van 43 km/uur en ik vraag hijgend wie ze zijn. Utrechtse stundenten, ?Beloften? met ambitie tot professional, 5x trainen in de week en weekend wedstrijden. Tja, dat stelde weer gerust. De laatste 20 km alleen naar huis gefietst, ik kon niet harder dan 26 km/uur.

Vrijdag: waar moet ik precies heen? Champagny, onder de Vogezen. Aanrijden over Frankrijk of Duitsland? Duitsland lijkt iets langer, maar wellicht sneller op laatste stuk. Achteraf blijkt Frankrijk een stuk korter (650 ipv 725 km) en veel sneller.

Hoe dan ook; zo zit ik vrijdagmiddag met een pan macaroni op schoot en Tiesto muziek in de cd-speler onderweg in Duitsland. Voor 20:00 uur kan het startnummer met chip gehaald worden. Dat werd nog krap, temeer omdat ik voor 17:00 ergens een winkel in moest voor zonnebrand (de zon scheen behoorlijk in de Vogezen).

De auto ergens op een parkeerplaats neergezet, matje en slaapzak uitgerold (toch makkelijk zo?n stationwagen) en wachten tot het donker wordt.

Om 5:30 is het al zodanig druk om me heen dat opstaan de enige mogelijkheid is. Wat zal ik meenemen? Windjack, 5 bananen, ????n volle bidon en ????n met alleen isotone poeder, zodat ik met zo weinig mogelijk gewicht de eerste heuvel op kan om dan bij een waterpost na 50 km te vullen. Om 7:00 naar de start, wat een drukte (>2000 deelnemers), hoe kom ik ergens voorin te staan? Met wat klimmen, duwen en trekken sta ik redelijk voorin. Om 7:30 valt het startschot, ik heb nog geen meter gefietst en het hart geeft al >100 slagen per min, dat belooft wat.

De eerste km?s verlopen chaotisch, teveel fietsers op elkaar. Na 10 km begint de klim naar de eerste Ballon (1200 m) en vindt de schifting plaats. Mijn hart slaat te snel, maar ik wil redelijk voorin de afdaling in. Daar heb ik geen spijt van gehad, in de afdaling vormde zich een eerste groep van ca. 25 renners en daarachter een groep die groeide tot zo?n 40 man. Het ging snoeihard, ik kon nauwelijks bijblijven, mis hardheid om op het vlakke echt snelheid te maken en na bochten te accelereren. Gelukkig volgde de volgende klim snel en kon ik hier weer wat bijkomen. Het weer was goed, half bewolkt, prima temperatuur. Na 100 km volgde de Grand Ballon (1325 m prachtig uitzicht) en ik merkte klimmend bij de betere te horen. E??n probleem; geen water meer. De rest van de groep bleek hiervoor mensen en materieel ingezet te hebben die regelmatig voedselzakken en bidons aanreikten. Ik wist dat bovenop de Grand Ballon een drinkpost was, maar ook dat bij zo?n stop de aansluiting verloren zou kunnen gaan. Daarom gunde ik me niet de tijd en ging vol door naar beneden. Op 140 km werd het toch wel nijpend, de 3e Ballon doemde op. Ik moest stoppen en ergens water tanken. Zo geschiedde, eenmaal weer op de fiets was er niemand meer te zien voor me. De 3e Ballon ging uitstekend, toch nog een hele rits groepsgenoten kunnen inhalen, en in de afdaling en de daarop volgende km?s ontstond een groepje van 4, waarbij het tempo niet meer was zoals in het begin. De laatste km was sparen tot de slotklim, waarbij 600 m hoogte in 5,5 km moet worden afgelegd. Hoeveel heb ik nog over? De 1e km ging goed (gem. 11,5%) en ik loste de andere 3. De 2e km ging moeilijk, maar ik haalde iemand in, die niet gerekend had op deze steilte en de pedalen niet kon rond krijgen. De 3e km; ik ging langzamer en had mijn allerlichtste verzet ingesteld. Wat een vreselijk eind! Nog 2 km en ik sta bijna stil. De kracht is weg, ik zie 8,5 km/uur op de teller, 2 groepsgenoten passeren me. Nog 1 km, ik ga zwalken en kan de neiging om te stoppen niet weerhouden. Lopende ga ik bijna zo snel als fietsend. Dit kan ik niet maken, dus weer op de fiets en zowaar, ik herpak me en weet de finish te bereiken. Pas na 4 bekers cola kon ik weer rechtop staan. Hoe kan dit? Vochttekort? Of gewoon te weinig training / duurvermogen? Meer trainen is geen optie, gezien de problemen met het thuisfront.

De tijd: 7 uur en 14 minuten met een moyenne van 29 km/uur. Overall 59e plaats en 15e in de 40+ ers. Dat stemt tevreden.

Tijd om naar huis te gaan; Afdalen en terug naar de auto (nog 20 km). ?s Avonds om 10:30 thuis.

[Frank Scheffer]