Rondje Markermeer vanaf de fiets

Rondje Markermeer.

 

Op zaterdag 1 juli stond het jaarlijkse Rondje Markermeer op het programma, eerder in het seizoen en niet meer gekoppeld aan de Z tot Z tocht, viel de belangstelling iets tegen. Met 14 fietsers waarvan 1 introduc??, lag de opkomst lager dan andere jaren. Komt dit door het tijdsstip in het seizoen of heeft dit andere oorzaken?

 

We hadden perfect weer en in ????n groep zijn we vertrokken richting Amsterdam. Ook dit jaar werden we weer begeleid door onze volgauto, bestuurt door Albert. Toch een fijne gedachten bij z?n lange tocht.

Voor Albert was het soms een kunst om op ons parcours te komen, maar op verschillende plaatsen stond hij gereed met camera en/of verversing.

 

Het eerste gedeelte van de tocht ging via Almere, Amsterdam, Dungerdam richting Monnickendam voor de koffiestop. We waren niet de enige sporters, onderweg kwamen we veel fietsers, joggers en wandelaars tegen, die allemaal van het mooie weer genoten.

Zonder problemen kwamen we aan in Monnickendam, waar we op het terras midden in het dorpje de koffie met de bekende appeltaart nuttigde. Dit jaar beschikbaar gesteld door de club.

 

Nadat iedereen was uitgerust en voorzien van krachtrepen en gevulde bidons vertrokken we via de markt in Monnickendam richting Volendam, waar we over de Dijk door Volendam de tocht voortzetten. We zijn niet ingegaan op de wens van Aart K. om nog even een visje te eten. Aart daar moet je maar een keer voor terug gaan.

Nadat we Volendam uit waren, hadden we onze eerste pechgeval, twee wielen raakten elkaar, waardoor Marjolein, Onno en Hans op de grond lagen. Gelukkig zonder veel schade, enkele schrammen en wat stijven ribben van Hans konden we gelukkig de tocht vervolgen. Toch enigszins met de schrik in de benen, duurde het even, voor we het goede ritme weer te pakken hadden. Maar de weg kon vervolgd worden richting Hoorn, we merkten wel dat de wind wat meer op kop kwam, dus afwisselen was geboden, waarbij gezegd moet worden dat we allemaal ons werk gedaan hebben en de tocht echt gezamenlijk gereden hebben.

In Hoorn kreeg Geert de enige lekke band van de dag, dit betekende voor ons een extra ingelaste pauze, waar de bidons weer gevuld konden worden en de voorraad repen steeds kleiner werd. Ook dit probleem was snel verholpen en konden we de dijk naar Enkhuizen opzoeken. Hier stond de wind helemaal op de kop. Ook was het door het mooie weer druk op de dijk, dat betekende veel remmen, aanzetten enz. Zelf vond ik het wel prettig dat Albert ons weer gevonden had, met moeite was hij uit het drukke Hoorn gekomen en had weer aansluiting gevonden op de dijk. Voor mij de mogelijkheid om de fiets op de auto te zetten en zo Albert even van gezelschap te zijn.

 

De overige hebben het stuk naar Enkhuizen goed volgehouden en aangekomen in Enkhuizen hebben we bij het Station weer de lunch gebruikt. Iedereen had goed gegeten en was uitgerust, met belangstelling keken we hoe de wind op de dijk zou zijn. Dit ging goed, het eerste gedeelte kwam deze van de zijkant en hoe verder we richting Lelystad kwamen, des te meer zat de wind ons in de rug. Met een straf tempo waren we dan ook snel in Lelystad, op dat moment vond Hans het mooi geweest, toch wat last van de valpartij is hij bij Albert in de auto gekropen en heeft zo de tocht volbracht.

 

Via een stukje Lelystad naar de Knardijk, vervolgde wij onze route richting Zeewolde, met veel plezier zagen we dat ook dit jaar de ijskar weer op de Knardijk stond, dus een extra stop vonden we niet erg. Na het nuttige van het ijsje zijn we weer op de fiets geklommen voor de laatste 25 kilometer. Na een afstand van ongeveer 195 kilometer met een snelheid van 27,4 kilometer per uur, waren we rond kwart voor vijf weer in het dorp.

 

Ondanks de mindere opkomst en een valpartij onderweg, hebben we een mooie tocht gereden bij schitterend weer. Hopelijk kunnen we volgend jaar deze tocht weer rijden met een grotere groep en bij dezelfde omstandigheden.

Albert nog bedankt dat je ons hebt willen begeleiden.

 

Fotoserie vindt je hier.

 

Robert.

 


Ogenblik a.u.b. ...