Voorproefje Tour d'IJsselmeer smaakt naar meer

Voorproefje Tour d?IJsselmeer smaakt naar meer.

 

Op bevrijdingsdag hebben Aart Karssen en ondergetekende alvast een voorbereidingsronde gereden. Eerst nog even kennisgemaakt met de campingeigenaar Patrick Jaasma, die ons een sleutel meegaf van een van de trekkerhutten met de naam Angela (deze is voor jou gereserveerd Hans DijkhuizenSmile). Camping de Waps ligt prachtig midden in de bossen, direct aan de route van de zuiderzeetocht.

 

Het Gaasterland ligt in de Zuid-Westhoek van Friesland en kan inderdaad met recht tot een van de mooiste plekje van Nederland beoordeeld worden, deze streek wordt ook wel Het groene hart van Friesland genoemd. Een aparte ervaring als je vanaf de afsluitdijk tientallen kilometers langs de kust van het IJsselmeer hebt gereden afgewisseld met akkerland, weilanden, idyllische dorpjes en Friese meren in een bosrijk gebied terecht komt met een glooiend landschap (wat doet denken aan de omgeving van Hoog-Soeren).

 

Op de heenweg kozen we voor de kortste route richting de afsluitdijk (dus lieten Stavoren op de heenweg links liggen) en hadden we een lekker windje tegen. Aangezien het bevrijdingsdag was, was ieder dorpje voorzien van de driekleur en de Friese vlag ontbrak uiteraard ook niet. Het laatste dorpje voor de afsluitdijk (vanaf Oudemirdum)  ?Makkum? kozen we uit voor onze eerste stop bij de haringkar, zodat het zoutgehalte weer op peil gebracht kon worden. Eenmaal aangekomen bij de afsluitdijk nog even gekeken naar een hoeveelheid bl??rende lammetjes die net van een boer te eten kregen, om vervolgens de clockwise route van de Zuiderzee op te pakken. Met recht kan gezegd worden dat het deel wat Aart en ik hebben gereden zeer goed is uitgepijld met de zeskantige borden van de ANWB.

 

Vanaf de afsluitdijk slingert de route zich langs de IJsselmeerkust en doe je vervolgens Makkum als eerste dorpje aan. Met het mooie weer was het een drukte van belang op alle terrasjes. In Hindeloopen hebben we in de havenkom lekker in het zonnetje genoten van een gebakken kabeljauw met friet als lunch. Vervolgens naar Stavoren waar we nog even bij de haven voor een openstaande brug moesten wachten, genieten van het wijdse uitzicht over het IJsselmeer en daarna ons op de kiek hebben laten zetten door een vriendelijke Friesin?die ons een tijd later vlak voor Oudemirdum luid toeterend voorbij kwam rijden.

 

Na Stavoren rijd je ongeveer 10 kilometer langs de kust, daarna buigt de weg zich van de kust af. Na een paar honderd meter is er een weg naar rechts met een (auto) bewegwijzerings bord OUDEMIRDUM 6km (naar rechts), hier dien je dus rechtsaf te slaan (hier hangt geen zeskantig zuiderzee-bord), op deze doorgaande weg komen er vanzelf weer borden die je het bos in verwijzen (Als je rechtdoor rijdt kom je ook wel in Oudemirdum maar mis je een klein deel van de route). 

 

Het bospad kenmerkt zich door vrolijk slingerende mickey mouse paden met korte haarspeldbochten en bruggetjes, dus daar dient men achter elkaar te rijden, later gaat dit over in bredere wegen met enkele klimmetjes en afdalingen, de eerste camping die je in het bos passeert is Camping de Waps waar wij zullen verblijven.

 

De middag werd afgesloten met een drankje op het terras van Restaurant de Brink in Oudemirdum, waar wij volgende week voor het diner zullen aanschuiven, een gezellig establishment met een inrichting uit grootmoeders tijd (www.brasseriedebrink.nl). En er werd afscheid genomen in het Fries "Tige tank en oan't sjen". Ellen en Marjolein hoeven daarvoor alleen de straat maar over te steken (de dames overnachten in het hotel aan de overzijde), voor de heren is het restaurant op loopafstand van de camping (500mtr.)

 

We hebben er met z?n allen veel zin in. Komende week krijgen we een paar buitjes tegen het stof?waarna we er a.s. zaterdag en zondag een prachtweekend van gaan maken. Inmiddels 26 deelnemers en 3 begeleiders.

Alexander

 


Ogenblik a.u.b. ...