Wolter Koops Tour ?d IJsselmeer

Wolter Koops Tour ?d IJsselmeer.

Op zaterdag 12 mei, om 06.00 uur was de start van een nieuw tweedaags evenement binnen de vereniging, namelijk het rondje IJsselmeer, omgedoopt tot Wolter Koops Tour ?d IJsselmeer. De tocht is mede mogelijk gemaakt door sponsoring van Wolter Koops Transport.

Na ontvangst met koffie en gebak in de kantine van Wolter Koops verzamelde de liefhebbers voor deze tocht.

De tassen voor onderweg werden overgeladen in de auto?s. deze werden verder vol geladen met versnaperingen voor onderweg.

Tijdens deze tocht werden we begeleid door Albert en Raymond die van groep naar groep reden en ons steeds weer wisten te vinden.

Net na 6 uur werden we weggeschoten door Wolter Koops senior en uitgezwaaid door enkele fans, we vertrokken in ????n groep van 21 fietsers, waaronder 2 introduc??s, de aankondiging in de Zeewolder Aktueel leverde ????n deelnemer op, waar publiciteit al niet goed voor is. Ondanks de slechte weersberichten had maar ????n lid zich wegens ziekte afgemeld, alle andere hebben zich niet laten weerhouden door de slechte weersberichten.

Op de Bosruiterweg hebben we de groep gesplitst in de twee snelheidsgroepen onder aanvoering van Krijn en Alexander.

Op zaterdagochtend hebben we inderdaad een aantal buien gehad, wat tot in totaal 9 lekke banden heeft geleid. De uitgepijlde route (Zuiderzeetocht 400 km) hebben we vanaf de Stichtse brug opgepakt, daar sloot ook Frank Scheffer zich aan, die vanaf Den Dolder direct naar dit punt was gekomen.

In de groep werd goed samengewerkt, uiteraard belangrijk om deze afstand te kunnen volbrengen. De eerste koffiestop was net na de laatste bui die we over ons heen kregen, kort voor Monnickendam, langs de weg stonden Albert en Raymond ons op te wachten, de snelle groep lag ongeveer 15 minuten op ons voor. Het voordeel van koffie, met een broodje uit de auto is de tijd die hiermee bespaard wordt, na ongeveer 10 minuten konden we dan ook onze tocht vervolgen, op naar de volgende stop, namelijk de voor ons bekende bekende stationsrestauratie in Enkhuizen.

Na een goede lunch, vervolgde we onze tocht richting de afsluitdijk met het idee, dat we de wind, die stevig was, in de rug hadden. Dat viel niet helemaal mee, waardoor het gedeelte door Noord Holland omgedoopt werd tot de Hel van het Noorden, mede ook door de kasseien strook die we op speciaal verzoek van Alexander genomen hebben (Dit is de Zuidkwelderweg in Medeblik, deze straat gebruikt Hennie Kuiper voor zijn Parijs-Roubaix clinics).

Kort voor de afsluitdijk, zaten verschillende rijders er aardig doorheen, dat beloofde niet veel goeds voor de resterende 70 kilometer. Op de dijk hadden we dan eindelijk de rug vol in de wind, dus met een gangetje van ruim 40 in het uur, werd de volgende stop, halverwege de afsluitdijk, snel bereikt. Na deze korte stop, ging het weer in hetzelfde tempo richting Friesland. Door deze extra ?rust?pauze herstelde iedereen zich goed en konden we de laatste 50 kilometer in Friesland volbrengen.

Aan het eind van de afsluitdijk draaide we richting Makkum en hadden direct de wind weer tegen. De snelheid ging daardoor ook drastisch omlaag. Maar met vereende krachten en zonder verdere materiele problemen bereikte we om ongeveer 18.15 uur de camping in Oudemirdum voor de overnachting.

De snelle groep was daar inmiddels aangekomen en zaten bij te komen van de inspanning, onder het genot van een welverdiend biertje.

Op de camping waren 5 trekkershutten gereserveerd voor de welverdiende nachtrust. Maar dat kwam pas later, na een lekkere douche trokken we naar het dorpje (ongeveer 500 meter lopen, de fiets hebben we bewust even laten staan), waar in het plaatselijke restaurant het diner werd geserveerd. Dit werd ons aangeboden door de firma Koops. Tijdens het eten was het gezellig en werd driftig nagepraat over hetgeen we meegemaakt hadden, iedereen was blij dat we het eerste stuk van dit evenement volbracht hadden.

Na het diner vertrokken Wilfried en Onno weer naar Zeewolde, zij konden alleen het eerste gedeelte van de tocht meemaken. Frank Scheffer was direct na aankomst in Oudemirdum doorgereden, die wilde nog voor het donker thuis zijn. Of dit gelukt is weet ik niet, maar knap is het wel, dat hij met de wind die er toch stond in zijn eentje doorging.

Redelijk vroeg lag iedereen in bed, moe van de ruim 250 kilometer die we erop hadden zitten.

Op zondag was iedereen weer vroeg op en werd alles weer ingepakt, om aan het tweede gedeelte van deze tocht te beginnen, niet nadat we eerst een prima ontbijt hadden genomen in het plaatselijke hotel, waar ook de twee dames in ons gezelschap zich weer bij ons voegde, zij hadden ervoor gekozen de nacht in het hotel door te brengen.

Op de gebruikelijke tijd van 9 uur vertrokken we uit Oudemirdum, weer richting Zeewolde. Groep 2 werd aangevuld met Gert Bruggeman, die de plaats van Onno in de groep innam, dus ons richting huis kon loodsen, nog zo fris als een hoentje heeft hij een groot gedeelte van de dag op kop gereden om de andere uit de wind te houden.

De tocht leidde ons weer door verschillende kleine dorpjes in Friesland en Overijssel, een stuk van de route liep door de weerribben, een mooie omgeving met veel water en ook alweer de nodige bootjes en boten op het water.

De begeleiding van deel 2 werd wederom verzorgd Albert en Raymond, ook nu weer reden ze van groep naar groep, soms moesten ze terug omdat de weg overging in een fietspad. Maar met veel kunst en vliegwerk wisten ze ons steeds weer te vinden. Via de telefoon was ook geregeld contact waar iedereen zat.

Nadat we ons tegoed gedaan hadden in een ouderwets dorpscafeetje in Blokzijl, de eigenaar liep denk ik tegen de 80, kwam niet vragen wat je wilde, maar bracht gewoon koffie, wilde je iets anders, dan moest je dit even snel melden.

De volgende stop was het pontje bij Genemuiden, we hadden de spirit er goed in, zelfs zogoed dat we voor de snelle groep aan de andere zijde van de IJssel stonden.

Bij iedereen gingen de kilometers toch wel tellen, maar we waren vastbesloten om met elkaar het einde te bereiken, niemand wilde nu meer afhaken.

In Elburg, we waren inmiddels op bekend terrein gekomen, was het tijd voor een welverdiende lunch, kort na aankomst, kwam ook de snelle groep aan, zodat we gezamenlijk de lunch genuttigd hebben. Na de lunch hebben we besloten om als ????n groep het restant te rijden, zodat we tegelijkertijd aan kwamen bij de finish. Voor het vertrek uit Elburg werd driftig het thuisfront ge??nformeerd van onze aankomst in Zeewolde. De finish streep was getrokken op het terrein van de sponsor Wolter Koops.

In rap tempo, iedereen rook de stal, reden we de laatste 40 kilometers naar huis. Via de Baardmeesweg, waar iedereen nog eens op de foto ging door onze begeleider en fotograaf Albert, naderde Zeewolde snel.

Op het terrein van Koops waren inmiddels de nodige thuisblijvers/familieleden verzameld om ons met applaus te verwelkomen. Na uiteindelijk 390 kilometer, de verschillende tellers gaven allemaal iets anders aan, was iedereen weer blij terug te zijn, maar wel met een voldaan gevoel.

Iedereen die gestart is en aangegeven had wat hij/zij zou rijden heeft dit ook gedaan, alleen dit is al een knappe prestatie. Totaal hebben we dit weekend met elkaar ruim 8000 kilometer gereden, ook deze tellen mee, zodat we onze doelstelling van 100.000 kilometer in het seizoen kunnen waarmaken.

Binnen stond de familie Koops ons op te wachten met een drankje en hapje, was weer prima verzorgd. De welverdiende trofee??n werden aan iedereen uitgereikt en de tocht werd nogmaals besproken. De algemene conclusie was duidelijk dat het evenement goed geslaagd was, een compliment aan de initiatiefnemer en organisator van deze tocht, Alexander. Ook de begeleiding van Albert en Raymond heeft hieraan bijgedragen, heren bedankt voor jullie inzet.

Namens alle deelnemers willen we uiteraard ook de firma Wolter Koops bedanken voor bijdrage die ze hebben geleverd aan dit evenement.

Robert Duijvestein


Ogenblik a.u.b. ...