Le d??fi cross-country

Voor de vakantie had ik op de verschillende sites gezocht naar leuke klimtochten en kwam de op ????n na zwaarste van Europa tegen die vrijwel begon vanaf onze camping in Venosc.

De route / de cijfers:

Vanaf het stuwmeer bij Freney D`Oisons alt.1.048mtr. loopt de klim via het asfalt naar Les 2 Alpes alt 1.650mtr., daarna wordt het een weg van puin die via een heftige klim doorloopt naar Les Glacier Mont du Lans alt 3.200mtr (ofwel dan sta je tussen de snowboarders).

Een totaal van 23 km en een hoogte verschil van ruim 2.150mtr.De stijgingspercentages over het asfalt zijn bescheiden en komen gemiddeld op zo`n 6,5 % over de 8 km, daarna komt het vrijwel niet meer onder de 10% en dat 15 km lang.

Uitschieters boven de 15% zijn meer regel dan uitzondering en zelfs de 38% verscheen nog even op de display.

De beloning die er tegen over staat is dan ook een prachtig uitzicht over het berglandschap,terwijl je zelf in de sneeuw staat. Het geeft een appart gevoel dat je 1.400 meter lager Alp D`Huez ziet liggen terwijl je niet veel hoger ben begonnen.

Tijdens de vakantie kwam Marc met z`n gezin in de buurt staan en besloten we deze uitdaging samen aan te gaan. Vooraf hadden we nog een ritje ondernomen naar Col de La Berarde maar een lawine had net een gatenkaas van de bergweg gemaakt en moesten we van de Gerdarme ons racekarretje omdraaien na 5 km klimmen.

Maar op woensdagmorgen was het weer goed toen we om 08.45 uur op de parkeerplaats bij het stuwmeer stonden. Met een rustig tempo reden we naar Les 2 Alpes, het valt ook niet mee om vanaf de eerste meter direct met 7% te beginnen. In het dorp op 1.650mtr. hadden we een korte stop gepland om nog even in het zonnetje verder te ontbijten. De tocht begint ook officieel pas in Les 2 Alpes en staat voor 15 km afzien vanaf dat punt. De meeste fietsers die je daar tegen komt zijn allemaal downhillers die de kabelbanen naar boven nemen en dan via 1 van de 31 routes hun weg naar beneden zoeken, zoals over L`Intergrale waar je 421mtr zakt binnen 1.500mtr.

Kortom vanaf dat punt zijn we bijna alleen maar fietsers tegen gekomen die de andere kant op knalden. Met zo`n lange afdaling tegoed als motivatie vertrokken we over de gruispaden omhoog. Ik was zelf nog nooit hoger geweest dan 1.450mtr in de Ardeche dus elke trap was weer een record. Marc moest nog even voor een record, want de Galibier met zo`n 2.650mtr was zijn hoogste punt tot dan toe geweest. Nadat in de ochtend eerst de temperatuur flink op liep begon nu de hoogte ook een afkoeling van de temperatuur te veroorzaken. We zaten inmiddels dan ook bij het einde van de eerste kabelbaan op 2.250mtr. Na 2.400mtr fietsten we voorbij 2 prachtige bergmeren en namen onze tweede pauze. Hierna moesten we voor het eerst een stukje lopen aangezien de benen nog tot zo`n 25% aan konden en de helling steiler bleek te lopen. De ?lekker lopende? stukken van 10% bleken steeds minder voor te komen, maar de top kwam steeds dichterbij.

De derde stop namen we op zo`n 2.850mtr. en met het eindpunt in zicht namen we de laaste paar honderd hoogtemeters. Daar de ijle lucht en de vermoeiheid was het boven de 16% ook af en toe lopen geworden. Bij 3.200mtr. stonden we dan ook ineens tussen de snowboarders.

Uit de wind in de zon en met beenstukken en een bodywarmer was het nog redelijk goed te doen en konden we genieten van het uitzicht. Feitelijk was het 3.20 uur duwen op de pedalen geweest met een hartslag van 160+

Nu was het tijd voor de afdaling en dat moest sneller kunnen!!!! Na enkele kilometers sloeg helaas een brok steen in m`n achterwiel en was het (snelle) feest over. De achterem moest los aangezien door spaakbeuk er een behoorlijke slag in m`n velg zat. Met een tempo van maximaal 50km/uur was het al lastig om de velg te sparen met al die kuilen en stenen.

Op het asfalt aangekomen konden de remmen weer helemaal los en tikte de teller de 70 weer makkelijk aan.

Aangekomen bij de auto was het snel de extra kleren uit want het was al weer ruim 30??C.

Tevreden reden we naar het campingzwembad!!

Volgende uitdaging?? Wat is eigenlijk de zwaarste klim van Europa???? Mmmmmm in Itali?? met een gemiddeld percentage van 17,8%, dat wordt een afdaling!!!.

[Rob van Zetten]


Ogenblik a.u.b. ...