Rondje TEXEL op de ATB...een juweeltje

Rondje Texel op de ATB?.het blijft een juweeltje

Bij geen enkele andere ATB tocht vind je zoveel afwisseling.

Op j.l zaterdag 22 september was het weer zover het jaarlijkse ?Rondje Texel? op de ATB.

Je moet er wel wat voor over hebben?.op je vrije zaterdagmorgen je wekker laten afgaan om 5.15 om op 6.00uur bij het Baken te vertrekken en Max die op de heenreis op de uitgestorven ring bij Amsterdam met een paar km te hard door een flitskast in het licht werd gezet?..shhhhh.iiiipss.

De beloning voor het vroege tijdstip wordt later dik en dwars ?terugbetaald?

De prachtige, vijftig kilometer lange route op Texel door duin, bos, langs heide en over het strand - halverwege koek en zopie -is al jaren een van de meest afwisselende tochten van Nederland. Soms slaat striemende regen in je gezicht, blaast een zuidwesterstorm je bijna van je fiets (zoals 8 jaar geleden toen Rijkswaterstaat het strand op een gegeven moment afsloot), dan weer zitten we in korte mouwen en dito broek op de mountainbike te zweten bij een temperatuur van rond de twintig, dat was dus dit keer het geval?..dus de windjacks gingen op de boot reeds uit. Ook dit keer werden we weer op een mooi uitgezet parcours getrakteerd met in het bos rondom de Koog een gevarieerd aanbod van single tracks, ook waren ook nu weer de prachtige onverharde fiets(schapen)paadjes in het traject opgenomen. Wie Texel zegt, zegt schapen en soms moet je onverwacht uitwijken voor de wollige beesten, dat was tussen de wildrooster passages soms even oppassen.

Vanaf het DOK wielerterrein in Den Helder naast het vliegveld de Koog was de neutrale start de organisatie had de start dit keer aangekleed met een startboog. Onder begeleiding achter een politiemotor vertrokken we naar de Veerboot. Aan de overzijde bij het neerdalen van de klep van de veerpont is de (toer)start. Tussen de 300 a 400 ATBikers vlogen daarna de pont af om direct af te buigen naar de zuid-westzijde van Texel?..via een korte klim over een duinpan, om een paar kilometer op de rug van een duin langs het water te scheuren. De relatief korte afstand van 50 kilometer mag de pret absoluut niet drukken aangezien je (zoals eerder gemeld) ook wordt getrakteerd op een flinke portie single tracks rond het bosgebied van de Koog, een voor deze gelegenheid openstelling door diverse natuurgebieden (afwisselend met heidevelden/weilanden en stukken door duinpannen).

Dit keer was na jaren van afwezigheid ook het natuurgebied de Slufter opengesteld (Noordelijkste puntje van Texel). Het parcours over het strand was dit jaar redelijk begaanbaar, maar stond door de lengte garant voor voldoende melkzuur en bij een enkeling kramp in de benen. Ook deze editie lukte het weer om binnen de 2 uur bij de pont te arriveren zodat het moyenne dik boven de 25 gemiddeld lag. Marja Ribbers stond bij de pont en onderweg ook weer zoals ieder jaar trouw de WTCers te filmen en uiteraard aan te moedigen (met aanhang?.. Ribbers junior en dit keer Ribbers senior).Dit filmpje zal ongetwijfeld binnenkort op de site te bezichtigen zijn. De route is overigens ook door Geert op de GPS opgenomen en kan later wellicht ook op een ander tijdstip nagereden worden (op enkele verboden natuurgebieden na). Wellicht een leuk idee om eens een (familiedag/Ecomare) te combineren met de (GPS-WTC) ATB tocht.Een slimme deelname formule van de organisatie is ?de loterij? een een-tweetje met de plaatselijke fietssponsor die iedere tocht naast de hoofdprijs?..een ATB fiets ook nog 20 andere leuke kleinere prijzen weggeeft (inschrijfbewijs is lotnummer).

Alexander


Ogenblik a.u.b. ...