Leren van je logboek- Deel 2 Herstel

Verken, herken en erken je grenzen.

Tekst: Frank Heldoorn

WWW.FRANKHELDOORNCOACHING.NL

 

 

Deel 2: Herstel

 

Hoe leren we via het logboek van ons herstelvermogen? Allereerst kun je werken met subjectieve parameters. Daarbij geef je met cijfers of tekens aan hoe je je voelt tijdens de trainingen en bij het opstaan. Aangezien er nogal wat fysieke processen actief zijn bij het trainen en er even zovele processen dienen te herstellen kan het gevoel je nog wel eens in de steek laten. Om er een aantal te noemen: energiebalans, vochtbalans, en spierweefsel. Beter is het objectief te meten in welke staat het lichaam zich bevindt en dat te ondersteunen met je gevoel. Bij objectief meten leer je je gevoel tevens beter te ontwikkelen. Want bij wat je voelt zie je hoe het lichaam er daadwerkelijk voor staat. De meest gebruikte methode is het meten van de ochtendpols. Deze kun je ook in je logboek vermelden. Bij regelmatig meten ? altijd op hetzelfde moment ? ontstaat een referentiebeeld op basis waarvan je je training kunt bijsturen. 

 

Wil je iets verder gaan, dan kun je met testen aan de slag die op basis van hartslagvariabiliteit werken. Bij overtraindheid bijvoorbeeld kan de rustpols verraderlijk laag zijn (ook die spier is vermoeid), maar de hartslagvariabiliteit zal laag zijn en de testuitslag dus slecht. Een trainer/coach heeft niets liever dan dergelijke feedback bij zijn of haar trainingsschema. Dat geeft inzicht in de belastbaarheid van de persoon in kwestie en de haalbaarheid van de trainingsplanning.

Deze test (own zone) kan uitgevoerd worden met de (meeste) hartslagmeters/tellers van Polar, waar al enkele leden mee werken.

Ook kan het inzicht geven in de gevolgen van herstelgedrag. Het noteren in je logboek van allerlei factoren die het herstel be??nvloeden geeft je inzicht in de effecten daarvan. Enkele factoren die je in je logboek kunt omschrijven: eet- en drinkgedrag voor/tijdens/na de training, nachtrust, stretching, warming up, cooling down, gewicht. Gewicht?? Bij gewichtsafname zal het lichaam mogelijk onvoldoende voedingstoffen tot zich krijgen om de herstelprocessen te ondersteunen. Op trainingskamp had ik altijd de weegschaal mee. Afvallen verboden! Die weegschaal kun je dan ook gebruiken om je vochtverlies in kaart te brengen en je optimaal te leren verzorgen op dat gebied. In verband met vochtverlies is het ook handig weersomstandigheden te vermelden in je logboek.

Vochtverlies in kaart brengen is ook een leerzaam iets, velen van ons drinken te weinig en dmv regelmatig te testen/wegen voor een rit en erna mbv de temperatuur/omstandigheden krijg je een goede indruk van je vochthuishouding. 

Last van je spieren daags na je training? Door middel van je logboek kun je wellicht achterhalen waar de oorzaak ligt: ?s morgens was je hersteltest al niet zo goed, maar je karakter zat ingrijpen in de weg? Je was je bidon met koolhydraten en eiwitten vergeten? Een korte broek bij 5 graden celsius. Nieuwe enthousiaste trainer met onmenselijke oefeningen? Ingrijpen bij onvoldoende herstel is nodig. Maar onverwachts goed herstel kan ook tot een aanpassing leiden. Zo kon het voorkomen dat er een rustige sessie gepland was, maar de hersteltest mij de rust gaf om toch een intensieve training te doen die dag.  Een lichaam in goed herstelde staat is uiterst ontvankelijk voor een intensieve prikkel. 

Morgen laatste deel 3 - Dagboek.  

 


Ogenblik a.u.b. ...