Sportkeuring

Sportkeuring

 

Een APK voor de rikketik????dat leek ons wel wat?..

Afgelopen week hadden Frank Scheffer, Krijn en ikzelf een afspraak bij het Sport Medisch Adviescentrum in Amerongen  http://www.sportarts.org/pages/keuringen.htm  voor een sportkeuring. Aangezien het bij de NTFU en NTB geen verplichting is, heb ik sinds mijn tienerjaren geen gebruik gemaakt van een sportkeuring. Krijn en ik kozen voor het groot sportmedisch onderzoek en Frank wilde daarop een aanvulling met een VO2 max test.

 

We werden geholpen door de bondsartsen van de Triathlon Bond, Guido Vroemen en Edwin Achterberg.

 

De onderzoeksmogelijkheden zijn aangepast aan sportintensiteit en leeftijd en kunnen onder andere bestaan uit een hartfilmpje, longfunctietesten, een uitgebreid onderzoek van het houdings- en bewegingsapparaat en een inspanningstest.
Deze geavanceerde test analyseert de gezondheidsrisico's en geeft aanwijzingen over het verbeteren van de conditie.

 

Uit de inspanningstest (max. inspanningsfietstest) van Krijn bleek in ieder geval dat hij enorme progressie heeft gemaakt en zeer goed op weg is naar de streeftijd die hij in gedachten heeft bij het fietsonderdeel van de Triathlon van Almere. Frank wil deze keuring op repeterende basis gaan uitvoeren om iedere keer te vergelijken qua conditie waar hij staat. Ikzelf kreeg een verwijzing mee voor een pufje die ik moet/kan gaan gebruiken (longfunctietest) voordat ik ga fietsen (inspanningsastma)?..zodat ik optimaler van mijn longinhoud gebruik kan maken.

 

Dus al met al een nuttige test voor ons allen en zeer aan te bevelen bij medesporters van de vereninging.

 

Hieronder de verschillende variaties in keuringen (overigens ook terug te lezen bij de bovenstaande sportarts link van de SMA in Amerongen). Overige keuringsadressen terug te vinden onder: www.sportgeneeskunde.com

 

B. Verplichte sportkeuring SMI
Voor de verplichte keuringen KNAF (autosport, ouder dan 50 jaar is groot sportmedisch onderzoek verplicht om het jaar, voor internationale licentie 45 jaar en ouder groot sportmedisch onderzoek verplicht), KNMV (motorsport), parachutespringen, duiken, ALO en CIOS.
Inhoud: lengte, gewicht, vetpercentage, ogentest, urinetest. Algemeen intern en orthopedisch onderzoek (voor de duikkeuring slechts gericht op de beoordeling of men de duikapparatuur kan verplaatsen en of men voldoende kan zwemmen). Bij de duikkeuring een longfunctie met FVC, FEV1 en PEF. Korte advisering. Geen rapportage.

C. Basis sportmedisch onderzoek SMI
Voor sporters die minder dan 7 uur/week sporten en daarbij geen/weinig problemen hebben. Tevens geschikt voor jeugdsporters
Inhoud: lengte, gewicht, vetpercentage, ogentest, urinetest. Algemeen intern en orthopedisch onderzoek. Specifiek orthopedisch onderzoek gericht op de sporttak en op eventuele klachten. Advisering. Standaard rapportage in tweevoud (voor de huisarts) middels tekstverwerker.

D. Basisplus sportmedisch onderzoek SMI
Voor personen die intensief sporten (> 7 uur/week) of dit willen gaan doen en individueel voorgelicht willen worden op basis van een gedegen onderzoek en een aantal metingen. Ook voor sporters met meerdere of steeds terugkerende problemen, of sporters die zelf deze keuring willen. Tevens KNWU-keuring. Inhoud: lengte, gewicht, vetpercentage, ogentest, urinetest, kleurentest, longfunctie, elektrocardiogram. Bloedonderzoek met Hb en cholesterol. Op verzoek of op indicatie extra bloedonderzoek tegen kostprijs. Algemeen intern en algemeen orthopedisch onderzoek. Specifiek orthopedisch onderzoek gericht op sporttak en op eventuele klachten. Advisering. Individuele rapportage in tweevoud (voor de huisarts) middels tekstverwerker.
Aanvraagformulier KNWU-keuring

E. Groot sportmedisch onderzoek SMI
Voor personen die zeer intensief sporten, en/of die ouder zijn dan 40 jaar, zeker wanneer ze na een periode van jaren inactiviteit weer met sporten willen beginnen. Dit inspanningsonderzoek wordt ook gedaan voor ieder ander die dit wil. Conditiemeting en beoordeling van de belastbaarheid van het hart zijn de toegevoegde waarden.
Inhoud: als D + maximale inspannings(fiets)test met ECG-controle.

Losse onderdelen

  1. Lengte, gewicht en huidplooimeting  2. Longfunctie 3. ECG 4. Inspanningstest 5. Telefonisch consult en verstrekken van de rapportages.

 

 

Sportieve groet,

 

Alexander

 

 


Ogenblik a.u.b. ...