Verslag Mallorca 2009.....oleeeee

Mallorca 2009

Zondagmiddag 15 maart vertrokken we met vliegmaatschappij RyanAir vanaf vliegveld Weeze/Niederrhein net over de grens in Duitsland (vlakbij Nijmegen). Volgende keer alleen de maximale hoeveelheid handbagage meenemen en overige koffers thuislaten?..dat scheelt weer een naheffing?.dat is leergeld voor komende edities. Aan het einde van de middag komen we aan in Palma en laten we ons per taxi naar het hotel in Peguera vervoeren. Hotel Lido is een groot hotel met 250 kamers, uiterst vriendelijk worden we (naar later blijkt) persoonlijk door de directeur en de rest van het management welkom geheten. Terwijl ze het boeken en sleutels voor de kamers regelen kunnen wij aanschuiven op het terras in de zon met een goudgele rakker in de hand. De hotelkamers hebben een prachtuitzicht over het strand en de zee. Het hotel is gevuld met 5% sporters en de overige gasten zijn voornamelijk 70 plussers uit Duitsland. Het lopend buffet is voor deze oudjes het hoogtepunt van de dag.

Maandag 16 maart- Rondje kustweg Zuid Banyalbufar. 74 kilometer en 1544 hoogtemeters.

Onderstaand het schema wat we de hele week een beetje hebben gevolgd

7.00 uur Zwemmen:  Krijn en ik bonken bij de broers Scheffers op de deur, we hadden afgesproken om iedere dag voor het ontbijt een paar baantjes in het binnenzwembad te trekken.  Ook de watertemperatuur van het (zoute) zwembadwater blijkt op de oudere gasten afgestemd??31 graden!!! Dit zou daarna een dagelijks ritueel blijven.

7.30 uur. Het ontbijt. Ook in lopend buffetvorm. Met stijgende verbazing aanschouwen Krijn en ik wat de broers Scheffer aan eten weg stouwen, ook zijn ze voorbereid om het e.e.a. voor onderweg mee te nemen.  De broodjes voor onderweg bleek later een goed idee en we zouden later hun voorbeeld volgen.

9.00 uur. In de fietskelder is de fietsorganisatie van Max Hurzeler gevestigd met geschafstleiter  Guido. Uitermate relaxed en vriendelijk worden we geholpen en alle 4 in een Cube huurfiets gehesen. Ook krijgen we er een wielershirt bij cadeau, deze halen we af in het winkeltje met allerhande fietskleding helmen/schoenen en fietsetenswaren. Om 10.15 vertrekken met dezelfde Guido als gids voor een pittig rondje (wat later blijkt) langs de kust.  In Banyalbufar stoppen we voor een kop koffie. Rond 15.00 uur in de middag draaien we weer het terrein van het hotel op?..voor mij was dit voor de eerste dag meer dan genoeg.

18.30 uur. Het restaurant met lopend buffet gaat open??.vanwege de hoge temperaturen houden Krijn en ik het ongeveer een half uurtje uit , waarna we oververhit op de hotelkamer uitbuiken. Vooral Frank, maar ook broerlief Steven maakt van dit gebeuren een avondsessie en bruine bonen, pizzapunten, vis en vlees en complete meloenen worden naar binnen gewerkt.  Dit breekt Steven dinsdagnacht op en zijn buik is geheel van streek, zodat hij woensdag niet kan meefietsen.

21.00 uur. Na het uitbuiken een lekkere lange wandeling met z?n vieren langs het strand en de snuisterijenboulevard.

Dinsdag 17 maart ? Rondje Palma (met beklimming van Randa Cura) 143km met 1659 hoogtemeters.

Vandaag op eigen gelegenheid (wat we de rest van de week ook gedaan hadden) naar Palma de Mallorca. Via de Coll de Sa Creu (350mtr hoog) dalen we af direct de stad Palma in. Steven krijgt midden in de stad een lekke band.  Wat daarna volgt is een 20 tal kilometers langs de boulevard van Palma helemaal tot Arenal.  Daarna zetten we koers naar de klim Randa Cura (midden op het eiland), aan de voet besluit ik dezelfde route in een rustig tempo terug te rijden. Krijn, Steven en Frank vervolgen hun weg en pakken de klim naar het klooster op 543 meter hoogte even mee en komen via de noordlus terug naar Peguera.

Woensdag 18 maart ? Rondje Soller (anti-clockwise)  123 kilometer en 2125 hoogtemeters

Steven blijft vandaag met buikklachten ziek op zijn hotelkamer achter. Met zijn drie??n vertrekken we richting Palma en bij de spoorweg aangekomen rijden we een twintigtal kilometers noordwaarts op een drukke provinciale weg. Deze hele weg loopt constant vals plat omhoog, zodat we aan de voet van de col du Soller al op 200 meter hoogte zitten. De auto?s duiken de tunnel in en de fietsers draaien links de col op.  Een lekker lopende klim van 5 a 6% met een totale lengte van 5 kilometer, een serpentinelint van haarspeld bochten en schitterende vergezichten. Na de afzink naar het plaatje Port de Soller besluiten Krijn en ik om eens lekker op het terras te genieten van een bord pasta a la pesto en ik pasta met ham en kaas. Heerlijk in de reeds stekende zon met een geweldig uitzicht over de jachthaven en baai. Een oude tram (a la San Francisco) klingelt af en toe voorbij. Frank kan niet stilzitten en besluit ipv een lunch nog even een extra colletje mee te pakken.  Hij zou gaan voor de hoogste col van het eiland de Col de Puig Major op 800 meter. Hij zal ons later die dag weer achterop rijden. Na de lunch volgen we onze weg langs de kust. Vanaf zeeniveau staat de hoogtemeter weer op 0. Dus geen kans om even (vlak) in te rijden. Het kustplaatsje Deia is rechts omhoog, dus terugschakelen naar de triple, handjes bovenop het stuur en genieten van het uitzicht. In het dorpje Deia stoppen we bij het enige winkeltje en hakken een mars en gieten een blikje cola naar binnen. Het parcours langs de kust blijkt een rollercoaster te zijn?..na 200 meter geklommen te hebben, daal je ze ook weer af??het trekt je langzaam leeg. Na Deia komt Frank ons weer achterop en gezamenlijk fietsen we verder. Kleppers Frank en Krijn (maar ook Steven) klimmen sterk en wachten bovenop iedere klim even of maken een fotootje. Frank houd mij het laatste stuk nog even uit de wind. Zodra we in Galilea zijn zit het erop??nu nog 13 kilometer afdalen naar het hotel?..fantastisch. Na bijna 6 uur op de fiets draaien we om 17.15 Peguera weer binnen.  Morgen de ?rustdag?.

Donderdag 19 maart ? ?Rustdag??!   Rondje Andratx - 46 kilometer en 784 hoogtemeters.

Heerlijk relaxed rondje met klimmetjes erbij van 20%!!!!  Steven is ook weer hersteld van zijn buikklachten, dus met zijn viertjes weer op pad. Via Andratx het binnenland in om af te buigen naar het wonderschone kustplaatje Sant Elm met uitzicht op het eiland Illa Dragonera. Het terras in de zon nodigde ons uit voor een cappuccino (met slagroom mmnnn?), Frank nam een keine en zakte ook even lekker weg in het zonnetje met het gekwetter van zeemeeuwen op de achtergrond. Onze volgende stop was in de havenkom van Port d?Andratx. Dit keer een uitgebreide lunch op zijn Spaans. Frank een mosselsoep, die werd geserveerd uit een grote zilveren kom en dat alles voor een drieenhalve euro!! Steven spaghetti en Krijn en ik een garnalenomelet?.met Spaans biertje. Na het omelet besloten we om ook nog een bordje spaghetti te bestellen en een tweede biertje (7,5%). Lekker melig van de alcohol en met slappe benen draaiden we een verkeerde weg in en kwamen op een 20% procent helling terecht??volgens Frank moest dit toch echt de goede weg zijn??..Na een kilometer toch weer terug naar Port d?Andratx en de goede weg opgepikt.

 

Vrijdag 20 maart ? Rondje Soller (Clockwise) 118 kilometer en 1980 meter.

Vergelijkbaar met de woensdagrit, maar nu met de klok mee. Lunch op hetzelfde terras?..nu ook met Steven op het terras in de haven van Soller.

 

 

Zaterdag 21 maart ? Rondje Valdemossa  100 kilometer en 1976 hoogtemeters.

Vanwege de ernstige uitloop van het ontbijten van Steven en Frank, gaan Krijn en ik om 9.00 uur alvast rustig op pad.  Na de klimmetjes op 500mtr van de Col de Galilea en daarna Penyal des Grau (516mtr) zouden de broers wel weer achterop rijden.  Krijn heeft problemen met een afknelling van de zenuwen van zijn linkervoet en omdat we dezelfde speedplay pedalen hebben besluiten we van schoenen te wisselen, dit helpt iets. Relaxed met de fotocamera in de hand gingen we op pad.  Onderweg kwam ons weer een groep Deense triatleten vergezellen, jongens en ook meiden met prachtig materiaal (voornamelijk Cervelo).  We kunnen de laatste groep in de beide klimmen achter ons houden?..zodat we toch nog aardig doortrappelen.  Bij het klooster la Granja toch maar even Frank bellen?..na een kwartiertje zijn we weer compleet. Via Valdemossa komen we in de zuidelijke lus terecht die ook weer langs de kust voert.  Tijdens een van de stops eten we een broodje en zien we een groot aantal dolfijnen die scholen vissen aan het opjagen waren??de meeuwen die erboven zwermen trokken in eerste instantie onze aandacht.

Zondag 22 maart ? klaarmaken voor vertrek.

Het zit er helaas al weer op. Om 2 uur pikt de taxi ons weer op. Krijn, Steven en ik keutelen die ochtend nog wat rond het hotel, doen wat inkopen voor thuis en pikken nog een terrasje op de boulevard voor een laatste kop cappuccino met slagroom in de zon. Frank onze fietsaholic kan het niet laten en besteed ook de laatste ochtend aan een lekkere duurtraining en is vlak voor vertrek van de taxi weer bij het hotel.

Een superweek met zijn vieren die zeer waarschijnlijk met een nog grotere groep navolging gaat vinden in 2010.

Mijn Garmin had aan het einde van de week 605km en 10.068 hoogtemeters op het schermpje staan en in totaal 22.795 calorie??n verbrand tijdens de fietsritten.  Frank had 17.000 hoogtemeters overwonnen?.grote klasse.

 

Wellicht tot 2010!!!

Alexander

 

 

 


Ogenblik a.u.b. ...