Ronde van Nederland 20 t/m 24 mei 2009

Dit jaar werd de RvN voor de twaalfde keer georganiseerd door RTV Steenwijk. Voor mij de eerste keer dat ik aan een meerdaagse toertocht deelnam. Feitelijk als voorbereiding op grootsere plannen in de maand juni, maar daarover straks meer.

 

De RvN is verdeeld over vijf etappes welke de 110 deelnemers door ons prachtige Nederland leidde. 

Dag 1 voerde ons van Steenwijk naar Arnhem over een afstand van 167 km door de Wieden, de Sallandse Heuvelrug, een stukje van de Achterhoek om te eindigen op de Posbank. In Arnhem werd overnacht in de Stayokay op steenworp afstand van Burgers Dierenpark. Een prachtige route met een aantal venijnige klimmetjes. Zeker Op de Posbank wanneer je al zo?s 150km in de benen  hebt zitten. Maar door de clinic bij Henk Lubberding was het bekend terrein.

Dag 2 ging van Arnhem naar Maastricht over een afstand van 190km. Van Arnhem naar Nijmegen waar de Zevenheuvelenweg naar Groesbeek moest worden overwonnen om vervolgens langs de Duitse grens en de Maas af te zakken naar Maastricht. In Stein raakte de groep de weg volledig kwijt en uiteindelijk op bewegwijzering naar Maastricht gefietst. Vandaag was het Hemelvaartdag en dat betekent traditiegetrouw veel fietsers op de weg en veel activiteiten in menig dorpje. Gevolg was dat de snelheid lager lag dan de eerste dag want veiligheid gaat voor alles. In Maastricht ook weer overnacht in de Stayokay welke aan de Maasboulevard lag. Geen verkeerde locatie voor een overnachting.

Dag 3 was de langste dag met een tocht van Maastricht naar Dordrecht over een afstand van 206 km. Vooraf was bekend dat we westenwind kracht 5 tegen zouden hebben. En in ons mooie polderland werd dat flink buffelen. Inmiddels aansluiting gevonden bij een groepje ?wilde rijders? die allemaal hetzelfde tempo fietste, en ervaring hadden met rijden in een groep. Kop over kop werkte goed. Wel moesten we in Belgi?? zoeken naar de juiste weg. Naar later bleek gold dat voor iedereen. De routes werden namelijk op een A4-tje uitgereikt en aan de hand van deze beschrijving fiets je naar de eindbestemming. Maar de beschrijving was niet altijd even duidelijk. Vandaag deden we daarom over de eerste 20km 1,5 uur. Dat fiets je de rest van de dag niet meer goed. Al met al waren we ruim 9 uur onderweg en kwamen vermoeid aan in de Stayokay in de Hollandse Biesbosch. De laatste deelnemers hadden vanwege dezelfde perikelen meer dan 12 uur nodig om in Dordrecht aan te komen. Ik was benieuwd hoe ik de volgende dag zou doorkomen.

Dag4 ging via Hoek van Holland naar Heemskerk. De afstand bedroeg 190km. De westenwind was meer zuidelijk geworden waardoor deze etappe makkelijker werd dan verwacht. Eerst langs de Nieuwe Waterweg gefietst, vervolgens door Het Groene Hart, de Kagerplassen en Schiphol. Om daarna bij IJmuiden met de pont naar de overkant te gaan. De benen voelen nog steeds goed, maar de rechterschouder is licht pijnlijk vanwege verkeerd uit het stapelbed stappen. Ik kwam met mijn hele gewicht op een verkeerde manier aan mijn schouder te hangen. Maar de wil de RvN af te maken in combinatie met de adrenaline en de endorfines  maakte dat ik Heemkerk goed bereikte. Daar overnachten we in Slot Assemburg; alweer geen verkeerde plek voor een overnachting.

Dag 5, de slotdag. Appeltje Eitje via de Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) terug naar Steenwijk (163km). De wind was zeer gunstig wat het tempo behoorlijk opvoerde en wij al om 14.00 uur terug waren. We waren om 8.00 uur vertrokken en elke brug die open kon?stond open wanneer wij arriveerden. Maar ook deze route was mooi. Eerst dwars door Noord-Holland naar Enkhuizen, dan even vliegjes happen op de dijk naar Lelystad en vervolgens via de Noordoostpolder, Sint Jansklooster terug naar Steenwijk.

 

In 5 dagen Nederland rond. Met werkelijk de beste weersomstandigheden die maar denkbaar zijn. Alleen maar zon, geen enkele regenbui, met verbrande ledematen tot gevolg.  De totale afstand was 916 km. Een geweldige ervaring en een goede voorbereiding voor de volgende uitdaging..de Mont Ventoux. Maar deze trip is uitgesteld vanwege mij schouderblessure. Een pees is ingescheurd en heeft een aantal weken rust nodig. Dus niet op de fiets, laat staan naar Frankrijk. De fietsweek naar de Mont Ventoux is uitgesteld naar 12 t/m19-09-2009.  Dus wie nog mee wil kan zich alsnog opgeven!!!!

En de Ronde van Nederland volgend jaar (12 t/m 16-05-2010) op de kalender van onze WTC Zeewolde????

Hans Lems


Ogenblik a.u.b. ...