WTC-ers bij de 3e Dam tot Dam Fietsclassic

Bij heel veel mensen is de Dam tot Dam loop een bekend fenomeen. Minder bekend is dat er nu voor de derde maal een fietstocht onder dezelfde naam is georganiseerd. Op zondag 20 september jl. namen diverse leden van de WTC-Zeewolde hieraan deel.

De jaarlijkse Dam tot Dam loop mag zich rekenen tot ????n van ?s werelds grootste evenementen. Naast 35.000 lopers van de 16.5 km lange hardlooptocht is er een wandelevenement (op zaterdag) en een zg nachtloop (zaterdagavond) Fietsclub Le Champion organiseerde dit jaar voor de derde maal de fietsvariant; De Dam tot Dam Fietsclassic.

Via Hyundai hadden zich ingeschreven Albert de Jong, Cees Steijger en Robert Duijvestijn terwijl Fred en Moniek kroonsberg via hun werkgever (Politie) meededen. Deze fraaie tocht vindt plaats op de autovrije zodat, waardoor de deelnemers vrijelijk door de Coentunnel kunnen rijden. Nadeel is echter dat de tunnel vroegtijdig vrijgemaakt wordt voor de lopers later op de ochtend. Hierdoor moesten we vroeg uit de veren om  om ca 07.30 met de auto naar Amsterdam Noord te rijden en daar de auto te parkeren.

Nadat we op enkele collega?s van Albert hadden gewacht gingen we gezamenlijk naar de ponten om via het station naar de Dam te fietsen. Snel een groepsfoto, stempelen en toen gingen de diverse groepen op weg. Bij vertrek hoorden we de speaker roepen dat de tunnel over 8 minuten dicht zou gaan.

De tunnel door is een enorme ervaring, waarbij de teller omhoog springt. Wat dit jaar mijn maximum snelheid was weet ik niet, omdat mijn zeer geavanceerde Garmin GPS teller zonder satellieten de boel niet aangeeft. De eerste kilometers volgt het traject dezelfde route als de lopers later die dag en dat levert veel spandoeken en publiek op. Na de eeste controlepost, waar de snelheid er goed uit ging trokken we verder het fraaie natuurgebied ?t Twiske in.

De Noordhollandse natuur liet zich op deze fraaie dag van zijn mooiste kant zien. Vlak voor de tweede controlepost hielden wij in Monnickendam op het ons bekende adres een koffiepauze. Hierna volgde een stuk langs de dijk die we in omgekeerde rijrichting kennen van het Rondje Markermeer. Uiteindelijk rijden we breeduit door de Amsterdamse straten, waar alleen trams en taxi?s mogen komen. De ontvangst op de Dam is geweldig.

Dit jaar was de inschrijving gemaximeerd op 4.000 en die waren er allemaal (gezien de drukte op de Dam en langs de route). Dit jaar reden we de 60 km, wat inclusief en aan en terugrijden naar de parkeerplek op75 km uitkwam. Volgend jaar gaan we zeker weer, maar dan gaan we op voor de 100 km.

Albert de Jong