Ramses Bekkenk gestrikt voor clinic in 2010

 

3 Januari 2010, Alkmaar/Egmond aan Zee                                                                        

Tijdens een strandtraining afgelopen zondag met Ramses Bekkenk werden de mogelijkheden voor een ATB clinic in 2010 onder leiding van deze ATB topper voor de WTC Zeewolde besproken.

Plaats, datum en deelnamekosten zullen later bekend worden, e.e.a. moeten we nog afstemmen.  Na de 4 clinics van Henk Lubberding in 2009, hebben we nu een specialist gevonden op ATB gebied, die op een enthousiaste wijze ATB vaardigheden aan beginners/gevorderden en ook ATB leraren in opleiding kan overbrengen.  De afspraak werd bezegeld met een handdruk.

Hij liet mij weten altijd de clinic zo in te richten dat eenieder aan zijn trekken kan komen, na het inrijden fietsen we naar een uitgezet parcours.  Speerpunten voor de beginners/opstappers, een goede houding op de ATB, effectief remmen en schakelen, kortom veilig en met plezier mountainbiken. Voor de gevorderen is het niet alleen werken aan de conditie op het uitgezette parcours, maar Ramses leert je ook de fijne kneepjes om met minder energie nog sneller te worden. Ook leert hij je tijdens het fietsen een betere bochtentechniek, beter klimmen, dalen en remmen. Hij kan je ook vertellen hoe details tijdens wedstrijden of tochten het verschil kunnen maken. 

Wie is Ramses Bekkenk, hij introduceert zichzelf: Ik ben geboren op 27 juli 1976. Al vanaf mijn 5e jaar ben ik actief in de wedstrijdsport. Het eerste hoogtepunt was in 1993 toen ik 2e werd op de Europese Jeugd Olympische dagen. (2000m steeple Atletiek) . Tot 2001 ben ik actief gebleven in de atletiek, en ben een aantal malen Nederlands Kampioen geworden op verschillende loopnummers. In deze tijd werd ik ondermeer gesponsord door Nike en later Adidas. Nadat ik 2x mijn achillespees inscheurde was mijn hardloop carriere voorbij en besloot ik te gaan fietsen, meer als manier om af te trainen dan om serieus weer aan wedstrijdsport te doen. In een van mijn eerste wedstrijden (de grand raid godefroy) eindigde ik in de top 10. Recreatief sporten bleek niet voor mij weggelegd, dus het mountainbiken serieuzer aangepakt en direct ook bewust de keuze voor marathons gemaakt en gaan trainen bij WWV.

Overwinningen: een waslijst, bijna alle RWP Cup marathons heeft hij wel eens gewonnen in Belgie en Duitsland o.a. Langeberg, Kellerwald en Daun. De bekende Bart Brentjens Challenge, bijna alle strandraces zijn een prooi voor hem, afgelopen maanden de strandrace in Scheveningen en de 135km lange Hoek v Holland-Den Helder was het weer raak, a.s. zaterdag is hij de grote favoriet bij de grootste strandrace van de Benelux..Egmond-Pier-Egmond. Ook is hij diverse malen tijdens het NK op het podium ge??indigd.  

Try-out training 3 januari 2010

Afgelopen zondagmorgenvroeg (om 7.00uur) vertrokken de cyclo-rijders Michiel, Frank en ik in de vrieskou en besneeuwde wegen richting Alkmaar (meer leden hadden zich voor deze last-minute training niet aangemeld). Zaterdagmiddag voor de zekerheid toch nog even contact gezocht met Ramses of de clinic zou doorgaan??.geen probleem Alexander, gaat altijd door?dus dat was geen belemmering. Frank kwam uit Den-Dolder en pikte we op de carpoolplaats in Huizen op. In Huizen bleek er geen sneeuw gevallen te zijn en tot Akersloot konden we weer lekker gas geven. Vlak voor Alkmaar was het weer een witte wereld, het werd licht en met een mistsluier over de weilanden een prachtig panorama.

Op de parkeerplaats in Alkmaar aangekomen was het een ijsvlakte, ruim op tijd?.dus op ons gemak konden we ons klaarmaken/omkleden voor de training. Weldra kwam ook Ramses aangereden in zijn cyclingteam bedrijfswagen.  We werden gastvrij ontvangen in de schaats/fietswinkel.  Iets na negenen gingen we met een tiental fietsers voorzichtig op pad. Fietspaden waren veranderd in ijsplaten, maar desondanks bleef eenieder met de brede strandbanden/slicks op de been. Na een half uurtje warmrijden kwamen we aan in Egmond aan Zee. Vanwege het knalharde strand werd een duurtraining ingelast. Dus in een waaier richting Castricum. Na een kilometer was een pion bij een van de collegafietsers bevroren, helaas moest hij de training staken??hij bleef in het luchtledige trappen. 

Ik kreeg het al snel voor mijn kiezen, met een lage snelheid?begreep niet waarom. Ramses kwam achter mij rijden en zag de rem als een gek van links naar rechts schieten, ook mijn achterwiel deed raar??bleek dat mijn achterwiel was losgelopen. In de strandfiets is het achterwiel bij mij (nog) niet voorzien van een snelsluiting. Maar gelukkig had Michiel zijn Mcguyver fietsgereedschapsetje bij zich met steeksleuteltje 15? Ongelofelijk, anders was het voor mij einde oefening. Daarna kon ik prima volgen en reden we kop over kop. Geweldige atmosfeer op het strand met heel veel ATBers die aan het trainen waren voor de Egmond Pier Egmond race, de zon kwam ook door, iets wat door Michiel en Frank werd toegejuicht en warmde wat op. Onderweg werd het parcours door Ramses ontleed, allerlei slimmigheidjes zodat je tijdwinst kunt boeken.  Op een enthousiaste wijze brengt hij tips en trucs bij.

Bij het keerpunt gaf Ramses de koers vrij??.Frank en Michiel gingen er volle bak vandoor, ik had een kilometer of 2 nog de illusie dit te kunnen bijhouden, maar moest dit tempo snel loslaten?..ook overige fietsers die hadden aangehaakt zag ik er 1 voor 1 afvallen?.Michiel hield stand.  Ik vond een maatje met een tempo wat mij beter lag en samen reden we kop over kop terug naar Egmond. Ramses bleef bij de laatste deelnemer en bleek niet ver achter ons te zitten.  Vanaf Egmond lekker uitrijden met de hele groep richting Alkmaar. Na 3 uurtjes fietsen en 50 kilometer op de teller waren we weer terug bij de auto. Het parkeerterrein stond vol, helaas was iemand vol in mijn fietsendrager gereden, geen briefje, maar mijn kentekenplaat erop gelegd als stille getuige.

We hadden een lekkere training achter de rug, snel droge spullen aan en in de warme auto weer terug naar huis. Om 13.00uur draaiden we Zeewolde weer in.

Sportieve groet,

Alexander

p.s: Alle gemaakte foto's komen morgen online in een diaserie


Ogenblik a.u.b. ...