ATB Bergrace Wageningen

Bergrace Wageningen

 

Twijfel: ga ik van het weekend mtb-en of racen? Ik had geen zin in blubber, dat heb ik deze winter al genoeg gezien. Tja, deze week begon wel met veel zonneschijn en een aangename temperatuur, dus kans op een mooi weekend. Mijn besluit stond vast: ik schrijf mij in voor de Bergrace in Wageningen.

Op zaterdag een ritje naar Ermelo om daar te spinnen, is een mooie training. Een fietsmaatje gaat deelnemen aan Duchenne Heroes en hij organiseerde een Spinmarathon. Kijk op hun website: www.afzien4duchenne.nl. Ik had nog nooit op een spinningfiets gezeten, dat was dus afzien. 2 uur achterelkaar les waarbij de instructrices wel afgewisseld werden. Ik geloof dat ik in die tijd 6 bidons heb leeggedronken.

 

Op zondag dus de 150 minuten Bergrace in Wageningen (bij nader inzien in Renkum). Het Mickey Mouse parcours slingerde rond over de Wageningse berg met een lengte van 8,5 km en 175 hoogtemeters per ronde. Ik heb mij van de week pas aangemeld en kreeg daardoor startnummer 297. Mijn startvak bevond zich helemaal achteraan, ik kon mij voorbereiden op veel inhaalwerk. Mijn doel: zolang mogelijk constante, snelle rondes maken.

 

Bij de start heb ik geprobeerd zoveel mogelijk in te halen, maar de openingsklim is te eenvoudig en te kort. Het pad staat niet toe dat 3 fietsers naast elkaar kunnen fietsen; mijn geduld werd op de proef gesteld. Na de openingsklim gaan we in volle snelheid het parcours op. Hier blijkt inhalen wel mogelijk, maar ruimte is er niet overal en constant naast de ideale lijn rijden kost veel energie. Na 2?? rondje zet het veld zich en haal ik niet zoveel mensen meer in. De groepjes waar ik naar toe rijd zijn net los zand en veel rijders hebben al te veel kruit verschoten. Ik moet het voornamelijk zelf doen en heb weinig profijt van anderen. Tegen het einde van rondje 4 haal ik eindelijk iemand in die in mijn startvak stond en die er als een speer van door ging. We fietsen kop over kop samen verder. Vlak voor het einde van mijn 6e ronde word ik gedubbeld door de leiders van de wedstrijd (dat valt mee, ik had ze eerder verwacht). Man wat fietsen die lui hard en wat kost het bij hen weinig moeite. In mijn laatste ronde moet ik op de pedalen staan om nog wat snelheid te houden in de laatste klimmetjes. Ik geef alles wat ik nog heb en ben blij dat ik de finish heb gehaald.

Resultaat: iets meer dan 60 km in 2 uur en 31 min. met een gemiddelde van 24,0 km/u.

 

De Bergrace is prima georganiseerd en de sfeer is relaxed. Verkeersregelaars dirigeren iedereen naar een parkeerplek, 2 consumptiebonnen bij het inschrijven. Na afloop krijg je een fles water en energy drink en het inleveren van het stuurbordje leverde ook nog eens een paar sokken op. De houding van de fietsers onderling is coulant, het lijkt wel een toertocht met tijdwaarneming.

 

Aan het einde van de middag bekijk ik online de uitslag: 150ste. Heb ik toch bijna 150 mensen ingehaald. Mijn rondetijden zijn mooi constant. Mijn 3e rondje (met voor het eerst een redelijk vrije doorgang) was het snelst: 21:50. De laatste ronde deed ik in 23:15. Ik ben tevreden: doel gehaald en mijn conditie gaat met sprongen vooruit.

 

Ik ben van plan om dit jaar vaker aan de Bergraces mee te gaan doen, ze hebben een uitdagend parcours met voldoende hoogteverschil. Technisch zoals in de Ardennen wordt het natuurlijk niet. Kortom: geschikt voor menig WTC-er. Wie gaat er mee naar 1 of meer van de volgende Bergraces?

 

Data:

zondag 9 mei Oss

zondag 6 juni Arnhem

zondag 27 juni Oosterbeek

zaterdag/zondag 10/11 juli Landgraaf

 

Mtb-groet,

 

Ronald Langstraat

 

Overige info over de Bergraces: www.bergraceofftheroad.nl


Ogenblik a.u.b. ...