Klimmen-Banneux-Klimmen 2010

Voor de 3e keer in successie gingen een 12-tal WTCers voor deze tocht van start. Ditmaal een groot aantal groepen WTCers Hans Lems en Ad tesamen met een club fietsmaten uit A'foort. Eric Woltheus en Ellen v/d Ham....en wellicht ook Andre? (en overige Lanzarote gasten, Hester/Martijn) met de hele organisatie van Alpe d'Huzes....(de meeste reden nog een extra lusje van 30 km). Marc, Jeroen, Gert, Rob v Zetten en zoon Marnix maakte er een hit en run van die dag en sloten zich smorgens om 7.00 uur aan bij de start in Klimmen bij Hans Kranendonk, Frank en Alexander...die hadden overnacht in Schin op Geul op camping de Schoonbron.

Een wervelend verslag van afgelopen weekend vanuit het zadel van HANS LEMS.

Zaterdag en zondag 24 en 25 april.

Wat was het weer een fantastisch weekeinde om uitgebreid te fietsen. De plannen waren om twee dagen te fietsen in België en Limburg. Echter vanwege andere leuke verplichtingen ( vrienden waren 25 jaar getrouwd) kon ik alleen de zondag meefietsen. De maten uit Amersfoort hadden een route in België voor de zaterdag, maar daar zal Ad Verstraete verslag van doen. Ik beperk me dus de zelf gefietste routes.

Zaterdagmorgen had ik nog tijd voor een rondje Veluwe (Nijkerk-Putten-Garderen-Uddel-Harderwijk) Een rondje van 70 km wat ik vaker fiets. Waarom? Binnen 2,5 uur weer thuis en je hebt weer veel moois van de Veluwe gezien. Om 8.00 uur opgestapt, de temperatuur was 1 graad boven nul, maar dat kon de pret niet drukken om even een ‘hersteltraining’ te doen, in de zogenaamde D1-zone van de heer F. Scheffer (geleerd op Lanzarote). Geen wind en nog een serene rust in de weilanden van de polder en rondom Nijkerk en Putten. Voordat Garderen en Uddel goed en wel ontwaakt waren was ik alweer op weg naar kasteel Staverden en wie kom ik daar tegen in het Leuvenumsbos??? Peter Bouwman met een aantal andere leden van de WTCZ aangevuld met renners uit de Hartel-stal.

’s Middags de bruiloft gevierd in een uitspanning in Hoenderloo. Mijn echtgenote en ik gingen met twee auto’s zodat ik om 16.30 uur direct door kon rijden naar Zuid-Limburg om mij bij de Amersfoortse fietsmaten te voegen. Afspraak was om 18.30 uur te dineren in Schin op geul. De reis verliep voorspoedig en strak op tijd parkeerde ik de auto bij het hotel. Alle maten keken op hun horloge met een duim omhoog. Die knapen hadden beretrek na hun fietstocht in België.

Gegeten in de Herbergier en na een spa rood op het terras het mandje opgezocht.

De zondag stond in het teken van Klimmen-Banneux-Klimmen. Goed voor 133 KM met 1900 hoogtemeters, zeggen ze…

De ochtend was fris (9 graden), maar met een licht jackje goed te doen. Dat jackje was snel uit want van Schin op Geul is het klimmen naar Klimmen. En wie fiets ik daar het eerst achterop? Ellen van den Ham. Even later kom ik Hester en Martijn ook tegen. Ik ken ze van de week op Lanzarote.

Naar verluid zouden ook Alexander met een paar anderen fietsen en ook Erik Woltheus. Kortom de helft van Lanzarote fietste deze toertocht, en de WTCZ is rijkelijk vertegenwoordigd.

De route gaat van Klimmen (noordoostelijk van valkenburg) naar Banneux, een bedevaartsoord in het Franstalige deel van België, Wallonië. Het is een prachtige tocht met veel meer deelnemers dan vorig jaar. Zal wel aan het mooie weer gelegen hebben. De toertocht kent geen limiet en je kan op de dag zelf nog inschrijven. Heeft wel z’n beperkingen want met name het eerste deel was erg druk.

Alle routes in dit gebied kennen de nodige kuitenbijters, zo ook deze. Maar de benen waren goed, het wegdek des te slechter. De ochtend verliep goed en zonder problemen (geen ketting eraf, geen lekke banden) kwamen we aan in Banneux. We, dat zijn naast Ad en Wim (mijn Amersfoortse fietsmaten), Michel, Peter, Jan en Nils hadden het welbekend adagium “samen uit samen thuis”, onder andere van de WTCZ, omarmd en op de top dus even wachten op de anderen.

Dan even iets over dat wegdek…nu weet ik ook waarom ik nooit Parijs-Roubaix zal rijden. Ik werd gek van alle gaten en kuilen, verloor mijn bidons, eentje kon ik nog vasthouden tussen m’n knieën,maar de andere moest ik honderd meter terug gaan halen. Echt nodig want inmiddels was de temperatuur behoorlijk opgelopen, dus goed drinken was erg belangrijk. In Banneux gestopt om water in te laden en lekker te lunchen (mars, gevulde koek, krentenbol, banaan en Extran om alles weg te spoelen). Na de stop ging het minder, kwam niet meer in m’n ritme. Dus op het gemak de klimmetjes gedaan, gingen best goed,maar niet echt lekker. Zal wel tussen de oren hebben gezeten, slecht wegdek ofzo… Hoedanook… om 15.00 uur waren we terug in Klimmen, en zijn vervolgens afgedaald naar Schin op Geul. Daar op het terras nog een colaatje achterovergeslagen voordat we terugreden naar het midden van het land.

We hadden allemaal verbrande koppen, armen en benen na dit mooie weekeinde fietsen. Volgend jaar weer? Of wellicht een andere tocht in dezelfde streek?? Nils heeft de handschoen opgepakt om volgend jaar twee dagen fietsen te organiseren.

Rondje Veluwe: 67,42 KM; 30,34 km/u ; 168 (!) hoogtemeters

Klimmen-Banneux-Klimmen: 149,15 KM; 25,0 km/u; 2172 hoogtemeters;

temp min. 8,6 ; max (zonnetje) 32, 9 graden

Hans Lems

 


Ogenblik a.u.b. ...