Fiets Challenge 2010 Cyclo

Frank heeft de Fiets Challenge erop zitten, na pech (afgelopen ketting) heeft hij na bijna een complete ronde de kopgroep achtervolgen (en ook weer aangesloten) zijn motor volledig opgeblazen. Bevangen door de kou kwam ik hem rillend en uitgewoond tegen op de finale klim (Vaals), ondanks deze inzinking in de laatste ronde (zie rondetijden onderop) toch nog een knappe 39ste plek.  Na de finish bleek ook dat hij op een gebroken zadel had gereden.  Het is duidelijk dat de fiets voor de aankomende cyclo’s even onder handen moet worden genomen……zijn bike staat inmiddels bij Michiel. Een zware tocht, in vergelijking Klimmen-Banneux.....heeft deze tocht met dezelfde afstand bijna 700 hoogtemeters meer. Bovenstaande foto is de beklimming van Camerig, Frank heeft Thijs Al in zijn kielzog (prof bij AA drink).

Hieronder het relaas van Frank.

2 mei,cyclo, 139 km en 2675 hm over 6 ronden.

De Shimano Challenge is de enige cyclo in Nederland, hoewel grotendeels verreden in Belgie (Voerstreek). Ik geloof dat het de 4e editie is en elk jaar zijn er weer problemen, die toch te wijten zijn aan een slechte organisatie. Ik heb ook enkele malen geroepen hem niet meer te rijden, vanwege gevaarlijke situaties, geen of verkeerde bewegwijzering, etc. Dit jaar was het parcours op last van de politie ingekort tot 23 km, hetgeen betekende dat we rondjes moesten rijden. Een nieuwe ervaring.

Alexander en ik vertrokken op zaterdagavond, toen bleek dat de start om 7 uur(belachelijk) was. De weersvooruitzichten waren goed, heel veel regen en kou.In ieder geval was het in de stacaravan op de camping in Schin op Geul met gaskachel lekker warm. Om 6 uur naar Vaals waar het bijna uitgestorven was.Door de 'nieuwe formule' van de cyclo was het deelnemersveld geslonken tot ca250.

Alexander had een mooie route van internet geplukt naar een stuwmeer bij Eupen. Hij zwaaide me uit bij de nog droge cyclo start, waar we hoorden dat 3ronden (op last van de politie) achter een auto moest worden doorgebracht. In het zeer kleine deelnemersveld herkende ik wel alle bekende Nederlandse cyclo rijders. Veltec was zwaar vertegenwoordigd en ook enkele dames trapten goed mee voorin.

De afgelopen week had ik weinig gefietst. Op Koninginnedag had een zware klus in huis een hevige spierpijn in de bovenbenen veroorzaakt,waardoor lopen zo goed als onmogelijk was. Gelukkig is fietsen makkelijker, hoewel de benen heuvel op behoorlijk tegensputterden. Na 3 ronden duwen en trekken ineen peloton achter de auto ging het los. Na de Vaalserberg (3landenpunt) zat ik mooi voorin. De afdaling bevat slecht asfalt, waardoor de ketting alle kanten opschiet. Het lukt me niet hem erop te krijgen en ik moet stoppen. Daarna vol gassen diep in het rood achter het overgebleven peloton aan. Het is een kleine 200m, maar er wordt niet gewacht. Ik kom in de volgende klim dichterbij, maar niet genoeg. Pas na 20 km haak ik aan achterin van ca 35 man. Wat een inspanning! Kracht ontbreekt om door te gaan naar voren. En het gaat weer hard de Vaalseberg.

Het elastiek knapt en ik sta weer alleen, nog 2 ronden en ik realiseer me dat't een verloren zaak is. Dus gewoon doorfietsen, met pijn in de benen en een hartslag die in de laatste ronde extreem laag is. De ene hevige regenbui volgde de ander op en er vormden zich rivieren op de weg. En dan wordt't echt koud. Klappertandend fiets ik met bergverzet de laatste Vaalse berg op. Alexander kwam net naar beneden fietsen, na een mooie route met relatief weinig regen.Hij draaide zich, kwam fluitend naast me fietsen en vroeg zich af waarom ik zo langszaam ging. Leeg, opgeblazen, zere benen en koud.

Snel naar de bus. En dan breekt de zon door. Na een pasta heb ik weer gevoel inde handen en aanvaarden we de terugreis, die ook diverse hindernissen bleek te hebben.
Het was weer een vermakelijk weekend, die hopelijk mijn zelfvertrouwen niet teveel aantast. Eerst maar even een paar dagen met schoonfamilie naar Londen.Geen fietsen.

Frank

Rondetijden en eindtijd

1e klim:  08:21
1e ronde: 44:02
2e ronde: 44:03
3e ronde: 42:52
4e ronde: 41:12
5e ronde: 44:52
6e ronde: 53:23
Totaal 4:38:41, gemiddeld 30,63 km/hr


Ogenblik a.u.b. ...