Fietstocht naar grootste stuwdam Belgie

Rondje Hoge Venen- Eiffel.

Op 2 mei stond voor Frank de Fiets Challenge wedstrijd op het programma.  In mijn programma had ik mij gericht op de toerversie omdat je hierbij wel een mooie tocht krijgt voor geschoteld ipv 6 saaie rondjes.  Een paar dagen voor de start van de cyclo bleek echter dat de starttijd met nog een uur vervroegd was naar 7.00 uur.  Omdat ik al had verwacht dat ik niet eerder kon starten dan 9.00 uur voor de toerversie had ik een mooie alternatieve route gedownload via gps tracks. Frank wenste ik om 7.00 uur succes bij de start (overigens ook Kees v Asten, die we nog even kort spraken). Ipv 2 uur wachten ging ik voor het avontuur van de ronde om de stuwdam/meer Stausee in de buurt van Eupen.  Eerst de klim naar het drielandenpunt, tussendoor nog even gestopt bij de begeleiding/chauffeurs van het Veltec team, die met hun Veltec busje langs de kant van de weg stonden om hun renners op te wachten en te voorzien van bidons etc….even een babbeltje gemaakt…….Frank & ik komen ze weer tegen bij de Trois-Ballons Cyclo in de Vogezen half juni, of wellicht eerder bij Tilff-Bastogne-Tilff in mei. 

Bovenop het drielandenpunt ga ik de afdaling in bij de uitkijktoren en rij België binnen. Het is droog en de omgeving nog in rust. De avond/dag ervoor is er blijkbaar een groot carnavalsfeest geweest in de dorpen, want het is een gigantische troep overal….snoep papier/confetti/kapot glaswerk en andere meuk….een oude dame is bezig haar straatje al schoon te vegen.  In dit deel van België is de voertaal Duits…..gezien de reclameteksten op auto’s en gevels. Na 35 km sta ik bij de grootste stuwdam van België  (Barrage de la Vesdre)……ik stop daar even voor een foto van de dam en druk een powerbar gum naar binnen. Na een slagboom begint een rondgang van 25 kilometer om het meer,  door de venen richting Mutzenich. Deze route gaat door het bos over een geasfalteerde weg die afgesloten is voor gemotoriseerd verkeer……..ronduit bijzonder. Het loopt kilometers vals plat 4 a 5% omhoog tot het hoogste punt halverwege de ronde is bereikt op bijna 600 meter hoogte.  Je rijdt langs beekjes en door venen, alleen al deze ronde is een absolute aanrader.

Daarna weer terug richting Vaals waar ik Frank wil zien finishen. Het laatste uur begint het te regenen, op het laatst gaan de sluizen echt open en kom kleddernat aan op het drielandenpunt waar ik op tijd ben om Frank te zien binnenkomen.

Met ruim 90km en dik 1000 hoogtemeters op de teller een voldaan gevoel, van deze avontuurlijke route.

We eten samen nog even een pasta maaltijd in het centrum van Vaals en zien de winnaars gehuldigd worden. Net na het middaguur rijden we weer af naar huis.

Alexander


Ogenblik a.u.b. ...