'Duivelse' wielerfan(s) in Amsterdam


De kop is eraf. Bradley Wiggins is in het roze gehesen op het podium voor het Olympisch Stadion.

BradleyWiggins (Team Sky) heeft de in Amsterdam gereden proloog van de Ronde van Italië gewonnen. De Brit reed de 8.4 kilometer van het Museumplein naar het Stadionplein in 10.18 minuten (bijna 50km/p.uur). Hij bleef de Amerikaanse verrassing Brent Bookwater met twee seconden voor. Cadel Evans zette de derde tijd neer en moest ook twee tellen toegeven op Wiggins.

Zelf was ik erbij….een topdag. Samen met mijn broer Gideon en beide vrouwen waren we de hele dag op de fiets langs het parcours te vinden. We ontmoeten elkaar op de van Woustraat, via de Ceintuurbaan konden we het parcours oversteken over diverse loopbruggen, een mooi uitzicht op het nog lege parcours van bovenaf….De loop/fietsbruggen waren immense stalen constructies die speciaal voor dit evenement waren opgesteld. Onderweg kwam er af en toe een renner voorbij scheuren die aan het inrijden was, ook de reclame karavaan kwam luid toeterend voorbij. Via de Apollolaan…..nog steeds rijdend langs het geheel met dranghekken afgezette parcours kwamen we bij het Museumplein aan. Aangezien de vriendin van mijn broer werkzaam is bij het van Gogh museum konden we daar onze fietsen veilig stallen. We kwamen net op tijd bij de start om de eerste renner weggeschoten te zien worden (na het loslaten van honderden roze ballonnen.  Over de vaste vijverpartij was een 200mtr lange startbaan heen gelegd. Na het wegschieten van een paar rijders zijn we de teambussen langsgegaan. Ik voelde me weer als een klein kind in een snoepwinkel….wat een mooi materiaal allemaal. Veel renners waren zich al aan het inrijden. Bij alle teams heb ik foto’s staan knippen van het materiaal en de renners….zal een diaserie op de site gaan zetten deze week. De Ridley Noah en Ridley Helium fietsen trokken extra mijn aandacht bij het team van Katusha,  zal dit mijn nieuwe fiets gaan worden??  Mijn (Web)trainer Adrie v Diemen was uiteraard bij cyclingteam Garmin te vinden (zie foto), waar hij ook de trainingen voor de renners regelt.  Bij de Rabobank bus werd Breukink geïnterviewd terwijl Rick Flens zich aan het inrijden was. Door het publiek was het een komen en gaan van ploegwagens met renners op weg naar de start en terugkomend van de finish. Na een patatje zette we koers naar de finish, hiervoor hadden we Vip zitplaatsen op een overdekte tribune net na de laatste bocht op 75mtr van de finish, met de rode Giro polsbandjes werden we toegelaten. Dit kwam mooi uit want op dat moment begon het wat harder te regenen. Uiteraard veel lawaai als er een Nederlander langskwam…..bij Tom Stamsnijder ging iedereen los….hij kwam op dat moment een paar seconden tekort voor een 1e plek. We zijn ook nog in het Olympisch stadion geweest waar allerlei activiteiten waren. Steltlopers, fietsstandjes etc..etc….Een lekkere ontspannen sfeer overal.

's Werelds bekendste wielerfan was overigens ook in Amsterdam. De immer als duivel verklede Didi Senft, volgt (ook) de Giro op de voet, dus tijdens de proloog was hij te vinden in onze hoofdstad. Senft is al sinds de Tour de France van 1992 een begrip. Sindsdien is hij een vast gezicht bij iedere grote wielerwedstrijd. Ik sprak hem op het museumplein waar hij 300 meter na de start in de eerste bocht stond opgesteld in het directe zicht van de NOS camera.Naast wielerfan is hij ook meervoudig recordhouder (Guinness Book) met allerlei aparte (zelf gefabriceerde) fietsen, we zijn van harte uitgenodigd in zijn museum in Duitsland, waar alle fietsen staan opgesteld in een grote loods. Na het intermezzo gingen we nog even op de foto. Info is te vinden op: www.tourteufel.de

Foto’s van deze dag en van zondag (toerversie met elf WTCers) zal deze week op de site staan.

Ik kijk alvast uit naar morgen voor de toerrit en morgenmiddag als de profs over mijn geboortegrond (’t Gooi) zullen rijden.

Sportieve groet,

Alexander

 

 


Ogenblik a.u.b. ...