Verslag de Giro d'Italia Utrecht

We hadden om zeven uur bij Henk Los afgesproken en ik was netjes op tijd. IJzeren Rinus was iets later maar kwam goed gemutst aanrijden en de koeien loeiden luid op zijn komst. Ik weet waarom maar dat zal ik verder niet vertellen.
In de fantastische VW Touran van Henk paste drie fietsen dus snel op weg naar Utrecht en door ons tijdstip, vlekkeloos doorrijden konden we op P2 voor de deur prima parkeren.
René van Schajik van de Rabobank Amstelveen en Vecht had kaarten voor ons geregeld dus het ontbijt en Giro t shirt lag op ons te wachten. Mooi aandenken.
Een verrassing was dat er massaal, 6000 man in één keer weg gestart werden.

Een mooie happening maar had wel tot gevolg dat de 1ste 8 km stapvoets gereden werden en ik vroeg me af hoe laat ik nu weer thuis zou zijn vanavond. De oven kip was bij Appie immers in de aanbieding en daar had ik eigenlijk toch wel trek in om een uur of zes. Net bij de rand van Utrecht begon het eindelijk echt te rijden en het tempo van één lange sliert mensen met roze truitjes kwam goed op gang. Er werd met veertig op
de teller richting Bilthoven/Hilversum gekoerst. Daarna naar Baarn, Lage Vuursche, Paleis Soestdijk en over een uniek stukje vliegveld Soesterberg. Het grove asfalt deed zelfs nog zeer aan de scheenbenen doordat de fijne losse deeltjes op spatte. Het gezicht was fantastisch, één langer roze lint.

Daarna werd door en over de Utrechtse Heuvelrug richting het zuidoosten richting Doorn, Maarn en Leersum gereden over de smalle straatjes en wegen. Deze waren allemaal keurig afgezet en werden op lastige punten door beveiligers bewaakt. Super organisatie moet ik zeggen en je voelt je koning te rijk met dit soort begeleiding.
Het roze peloton waar geen einde aan leek te komen, het was ook verdomd lastig om mede-rijders in te halen, zette zich bij Leersum richting Amerongen (over het heuveltje voor het bergklassement) om op de dijk langs de Nederrijn langs de plaatsjes Wijk bij Duurstede, Culemborg, IJsselstijn en Nieuwegein onder Utrecht uit te komen.
In het peloton was het continue opletten, er werd met snelheden van rond de veertig gekoerst en door versmallingen of achteloze stilstaanders stond het ook zo stil.
De achterremmen zijn in ieder geval goed getest en voor de Alpe d'HuZes dienen ze vervangen te worden, dat is zeker. Van Nieuwegein werd rustig Utrecht in gereden en ook hier werd net zoals in het 'echie' de wegen, rotondes en bruggen afgezet en in één keer naar het centrum gereden.

Echt een enorme geweldige ervaring die ik iedereen kan aanraden als de volgende keer weer zo'n wielerevenement in Nederland wordt georganiseerd. Echt geweldig en ik had het niet willen missen. De eer van de WTC-Zeewolde is hoog gehouden, Rinus heeft zeer sterk tempo gereden met een kleine pauze voor de hongerklap, want we waren als eerste terug in de Jaarbeurs. Hier wachtte nog een lekkere warme pasta met een biertje en werd er gezellig nagepraat. Leuk en gezellig en voor herhaling vatbaar.

Volgende week wacht de Grenslandentoertocht vanuit Geleen. 210 Km en 2.500 hoogtemeters. Uiteraard wordt Limburg en België aangedaan maar wordt ook een stuk van de Eifel in Duitsland aangedaan.

De klimspiertjes moeten weer gespannen worden na zo'n plat stuk polderlandschap.

Groet - Eric Woltheus

Ogenblik a.u.b. ...