Le Grand Depart du Tour de France

Hier een verslag van Hans Lems....inmiddels een regelmatige schrijver voor onze website. Sorry voor de vertraging van een week Hans....e.e.a. door excursie (Marmotte) en kapotte laptop....Het is nu toch gelukt het erop te krijgen vanaf het vakantieadres met het gezin bij het drielandenpunt in Tjechie/Oostenrijk/Duitsland.

De dag van Le Grand Depart du Tour de France.

Wij. Wim en ik, hebben besloten om niet al te vroeg te vertrekken om zo achter de files naar Rotterdam te rijden. Maar helaas…een vrachtwagen neemt op de A12, tussen de Meern en Nieuwerburg,  een portaal mee waardoor de gehele A12 afgesloten is in de richting van Den Haag/Rotterdam. Dus omrijden via de A27 en A15 net als de rest van Nederland…   Maar goed uiteindelijk Rotjeknorrrr bereikt en vlakbij de Kuip kunnen parkeren. Na eerst het startnummer en het (moet zeggen) mooie wielershirt gehaald te hebben in de catacomben van de Kuip en door de Lane of Merchandise gereden te hebben, zijn we gestart.

Via Rotterdam-Zuid naar Heerjansdam en Barendrecht..hé de SAXO ploeg, met Cancellara en de broertje Sleck, naar de Heinenoordtunnel. En ja hoor, daar is Radio Shack, met Amstrong en de zijnen. Daarna wordt het een mooie tour over de dijk van de Hoeksewaard. De zuidenwind blaast stevig, dus een groepje gezocht dat begrijpt wat waaierrijden is. Het tempo ligt hoog. Goed opletten en dat betekent iets minder genieten van de omgeving. Desalniettemin spot ik Ellen van de Ham en André van Til, dus even in de remmen om te horen hoe voor hen Alp d’Huzes is verlopen. Ellen vijf keer naar boven en André drie keer. RESPECT!!!

Terwijl ik dit verslag op het terras zit te schrijven scoort Nederland 1-1. We leven nog. De buurjongens tetteren met de vuvuzela 160 dB… 

Ik ga weer verder; Op 70Km was een pleisterplaats ingericht, met appels, bananen en water, maar wat een puinhoop. Veel fietsers gooien alles van zich af in plaats van in de container, die dan ook op een wat onlogische plaats is neergezet. Aan dat soort dingen zie ook het verschil met de organisatie van de Girotoertocht, die op meerdere onderdelen beter was verzorgd. Want ondanks de aankondiging van zeer warme omstandigheden, waren er geen extra waterpunten ingericht. Maar goed de route ging verder en de tweede helft hadden we de wind in de rug.  

Rechtstreeks verslag…het in 2-1 voor Nederland…weer Sneijder…. 

We gaan verder; Het rondje Hoeksewaard is bijna klaar en via opnieuw de Heinenoordtunnel weer terug naar Rotterdam. Alle afstanden komen nu samen en dat betekent een drukte van jewelste. 15.000 deelnemers door de straten van Rotterdam-Zuid. Dat vraagt heel veel van de verkeersregelaars die hun taak goed verrichtten. Een wielertoerist die denkt door te kunnen fietsen wordt bijna door een regelaar van zijn fiets getrokken. Hoon is zijn deel. Veel andere fietsers vinden dat de fietser naar de regelaar moest luisteren. En terecht, want door dat soort figuren wordt het fietsen in een negatief daglicht gesteld. Maar goed het einde vindt in een laag tempo plaats. Evengoed een gemiddelde van 31,5 km/uur.  

Het was een mooie warme dag in het teken van de start van de Tour de France in Rotterdam. Goeie promotie voor onze grote havenstad als grote concurrent van Amsterdam.  

Voor de statistici:

122 KM, 31,5km/uur, 291 HM, temp (gem) 30,5 celsius 

Ik ga nu even naar het slot van Nederland-Brazilië kijken….

We zijn door!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Hans Lems  

Ogenblik a.u.b. ...