Vakantie in eigen land, waar ga je dan fietsen?

In plaats van Zuid-Limburg dit keer gekozen voor Noord-Holland. Kan je daar dan leuk fietsen? Nou en of..

We hadden een extra vakantie gereserveerd en zijn neer gestreken op een camping tussen Alkmaar en Bergen. Een prima uitvalsbasis voor een paar mooie fietstochten. Voor de familie is er de pontjesroute van 44 km waarbij je vier keer oversteekt met een pontje waarvan twee met zelfbediening. Voor de wat meer gevorderden kan je Alkmaar – Den Helder – Alkmaar (ADA) doen (100 km) en voor de die-hards is er de West Friese Omringdijk. De eerste op de toerfiets samen met de wederhelft gedaan en de andere twee solo.

Om samen nog wat aan de dag te hebben besloot ik ADA ’s morgens vroeg te fietsen. Dus om 5.30 uur (in de vakantie hoor ik jullie denken) zat ik op de fiets richting Den Helder. Eerst een stuk door de weilanden tussen Alkmaar en Schoorl, grondmist (koeien zonder poten) en een opkomende zon. Het mooiste moment van de dag.

 Geen kip op straat, de vakantiegangers slapen toch allemaal uit en tegen de tijd dat ik terug ben, wordt het te druk op de fietsroutes. Na Schoorl over de Hondsbossche Zeewering naar Petten gefietst. Daar weer de duinen in (vrijliggend fietspad). En dat is klimmen en dalen. Weliswaar korte klimmetjes mar zeker leuk in een geweldig mooi duinlandschap. Vlak voor Den Helder wordt je weer naar de dijk gestuurd om zo dan bij de afvaart naar Texel te eindigen. De bidons gevuld bij de Marva’s, want ondanks het vroege uur was het al warm en de bidonnetjes leeg.

Vervolgens dezelfde route teruggefietst. (99,53km, 28,50 km/u, 283hm)

 

Twee dagen later de West Friese Omringdijk. Deze ringdijk omsluit een aantal polders en heeft een lengte van 140 km. Start en finish in Alkmaar, daar was het even zoeken naar de route (kaart verkrijgbaar bij de VVV). Ja en ook nu weer zat ik om 5.30uur op de fiets. Vanuit Alkmaar gaat de route via Oterleek, Rustenburg en Ursem naar Avenhorn. 

Daar steek je door naar de Ijsselmeerdijk bij Scharwoude. Omdat alle dijken een paar meter boven het landschap liggen heb je prachtige vergezichten. Ik zat weer te genieten op de fiets. Van Scharwoude naar Hoorn om de Ijsselmeerdijk te vervolgen naar Enkhuizen. Maar wat bleek… deze was afgesloten vanwege dijkverzwaring en een omleidingroute was niet aangegeven. Aangezien de werkzaamheden vergevorderd waren gokte ik op het halfverharde wegdek en ben doorgereden. Al hotsend en botsend kwam ik aan bij Oosterleek, en ja hoor daar stond een graafmachine dwars op de weg één of ander gat te dichten…dus nu moest ik er wel af. (en geen lekke band!!!) Via Venhuizen ben ik uiteindelijk in Hoorn aangekomen en daar de route weer opgepakt. Het was nog te vroeg voor koffie, geen enkele tent was open, dus doorgereden via Andijk en Wervershoof naar Medenblik. De plaatselijke lunchroom was het terras aan het inrichten en lokte fietsers met een bord “fietsstop, koffie met..”. Mooi zo, ruim 80km gefietst dus ik had wel zin in een bakkie. Gebak was er nog niet maar wel een warme wafel, uiteraard met slagroom.

Een halfuur later opgestapt om het laatste stuk te fietsen. Eerst, via Opperdoes, Lambertszwaag, Aartswoud en Lutjewinkel, naar Schagen. Het eerste deel een beetje saai, recht-toe-recht-an, maar al gauw hernam het oude polderlandschap zich, met de mooie slingerende dijkjes. In Schagen even zoeken, want de oude West Friese Omringdijk is op sommige plaatsen of een wandelpad of gewoon weg vanwege de moderne infrastuctuur (een snel- of spoorweg).

Dan het laatste, maar wat mij betreft het mooiste stuk.  Terug naar Alkmaar, via Valkkoog, St Maarten, Eenigenburg, Krabbendam, Schoorldam en Koedijk. Een prachtig slingerende dijk met wielen (plassen waar de dijk omheen gaat) en vergezichten, molens met de  Schoorlse duinen op de achtergrond. Langs de ruïne (Huys te Nuwendore, een door Floris V gebouwde dwangburcht om de opstandige Westfriezen in toom te houden) bij Tuitjenhorn die in oude glorie wordt hersteld.

Afin, vijf uur later was ik weer terug van een landschappelijk schitterende tocht. Met hier en daar wat zoekwerk en wegblokkades. Een absolute aanrader om eens te fietsen!!!

141km, 27,5km/uur en tjsa, toch nog 218 hm.

 

Hans Lems        

 


Ogenblik a.u.b. ...