Hel van Groesbeek ATB-Cyclo

Verslag Hel van Groesbeek (NK marathon mtb), 18 september Ronald Langstraat

Zaterdag 18 september werd het NK-marathon verreden in de omgeving van Groesbeek. Naast alle licentiehouders was de rit ook toegankelijk voor recreanten om er een getimede cyclo te rijden over 50 of 90 km. Ik wilde mij wel eens meten met al het mtb-geweld en had mij ingeschreven voor de 90 km cyclo. De elite startte om 10.00u, gevolgd door de amateurs, de masters, studenten, vrouwen en wij mochten om 10.15u starten.

De start wordt er opgesteld in blokken, ik heb geen zin in gedrang en ga een beetje achteraan staan. Na ons startschot haal ik zoveel mogelijk mensen tijdens de aanlooplus van 2 km in. Natuurlijk start ik veel te snel en moet ik al even herstellen. Na de lus vormen zich de eerste groepjes en ik haak bij een groepje even aan om bij te komen. Het gaat mij niet hard genoeg en ik zie 100 meter verder het volgende groepje dat wegrijdt. Ik vind dat ik genoeg ben bijgekomen en maak de jump naar het groepje van een man of 10. Hel lukt mij net om bij de laatste aan te haken als we een veldweg ingestuurd worden die flauw omhoog loopt. De twee achtersten laten een gaatje vallen. Ik krijg geen tijd om bij te komen en haal de twee mannen in om het groepje te kunnen volgen. Het pad gaat teveel omhoog om het groepje bij elkaar te houden en met een uiterste inspanning kan ik in het wiel van de voorsten komen. In de klim herstel ik weer even van de inspanningen en boven gekomen kan ik al weer flink gas geven. De mannen die ik net gevolgd heb, hebben blijkbaar teveel gegeven en ik laat ze achter en ga alleen verder. We komen na 10 km op de blauwe en rode mtb routes van Nijmegen terecht. Leuk, klimmen en dalen over mooie paden en singletracks en ik kan het tempo er goed inhouden. Bovendien haal ik veel mensen in die voor mij gestart zijn daardoor heb ik steeds een richtpunt. Met een doorkomsttijd van 2.08:30 zit mijn eerste omloop erop.

Het parcours is zwaar door de blubber, ontstaan na de regen van de afgelopen tijd. De wortels zijn glad en daardoor zijn de singeltracks best technisch. De tweede ronde gaat door het Reichswald in Duitsland. Hier is de blubber nog zwaarder, en wordt het sturen er soms flink door. Ik haal inmiddels allemaal masters in, wel kicken, zij zijn eerder gestart en rijden met een licentie. Bij geen van de  verzorgingsposten hoef ik te stoppen, zo lekker gaat het. In het Reichswald zijn de beklimmingen iets langer, maar ik heb genoeg kracht in mijn benen om niet naar de triple te hoeven schakelen. Na 87 km roept een man dat er nog 1 km te rijden is. Ik voer mijn tempo nog maar eens op naar boven de 30 en kom uitgeput over de finish: 3.39:02.

Ik ben op een 7e plaats bij de cyclo-deelnemers geëindigd. Overall sta ik op een 101ste plaats. Niet gek, en met mijn gemiddelde van 24,1 km/u, op zo’n zware route, ben ik heel tevreden.

 

Frank Schotman wordt Nederlands kampioen in 3.04:33. Bart Brentjens en enkele anderen uit de kopgroep rijden een paar km voor de finish verkeerd en komen met 4 minuten achterstand binnen. Discussie alom….

 

Met Sjors Lodewijks, Frank Scheffer en Alexander ga ik op 10 oktober naar de Bart Brentjens Challenge. Wie wil er nog mee?

 


Ogenblik a.u.b. ...