Bart Brentjens Challenge 2010

Zondag ging de wekker vroeg: 5:30u. Op het programma staat de Bart Brentjens Challenge die ik samen met Sjors Lodewijks ga rijden. Klokslag 6 uur stond Sjors met zijn mtb al voor de deur, even hannesen met de fietsendrager en we konden onderweg naar Eijsden in Zuid Limburg. Na een voorspoedige reis, zijn we even na half negen in Eijsden. We zijn zeker niet de eersten en we worden een weiland ingestuurd om te parkeren. 

We maken onze kleding en spullen in orde en we gaan op weg naar de permeance in het wijkcentrum. De sfeer daar is gemoedelijk en even later staan we weer buiten met onze stuurbordjes en bikechips. In het zonnetje (en 7 C) bevestigen we het spul aan de fiets. Nog even de zakken vullen bij de verzorgingspost en op naar het startvak. Om 9.10u, een uur voor de start, bereiken we het startvak; we staan in het eerste (!) vak voor de toerrijders. Beter kan niet, we houden 2500 andere starters achter ons en geen file voor ons in het veld. Het uurtje wachten is fris maar het gaat snel voorbij. De wedstrijdrijders worden om 10.00u weggeschoten en wij begeven ons 10.05u ons naar de start.

 

10.10u: We vertrekken voor onze 100 km! En hoe, gelijk met 40 km/u rijden we door de straten van Eijsden. Ik zie dat ik in een tweede groep dreig te geraken en sprint naar de kopgroep van ongeveer 30 man. Als laatste van deze groep begin ik aan de eerste klim door het grasveld. De meeste bikers lijken stil te staan en ik kom als tweede boven. Deze klim gaat gelijk over in een asfaltklim. Slik, even later voer ik het veld aan. Aan het einde van de klim gaan we off-road tussen de weilanden door. 

De kop kan ik overgeven en met de aangesloten twaalf man rijden we de voerstreek in. Na wat klimmen en dalen laat ik bij de volgende serieuze klim lopen, er komen nog zeker 85 km en dit tempo ga ik niet volhouden. De volgende 10 km rij ik alleen en haal geregeld langzame wedstrijd rijders in. De paden worden technischer en ik krijg de kopgroep in zicht. In een afdaling wordt ik opgehouden en het gat groeit van 25 naar 75 meter. Balen, even verder begint de lange strook asfalt. 

Ik zet flink aan en haal de groep weer bij. Ik heb er niet veel aan, want nog geen 100 meter verder begint een stevige asfaltklim. De groep verbrokkelt en door mijn inhaalrace kan ik niet bij de voorsten mee. Jammer, dan maar verder op eigen tempo. 

Tot kilometer 80 gaat het voorspoedig, daarna komt de klad er een beetje in. De laatste kilometers bij Eijsden gaan weer over asfalt en ik kan het tempo opvoeren tot boven de 30. Ik kom in een groepje met 4 wedstrijdrijders terecht en kop over kop gaat het in sneltreinvaart verder. Een laatste stukje onverhard en met een sprint door de finishstraat laat ik het groepje achter mij. Met 102,5 km op de teller en een eindtijd van 4.08:18 eindig ik als 17 bij de toerrijders. Ik ben erg tevreden, 24,7 gemiddeld en 3 kwartier sneller dan vorig jaar. Op Bart Brentjens, de winnaar bij de wedstrijd verlies ik 40 minuten.

Sjors rijdt de tocht ook helemaal uit! Het is zijn eerste marathon afstand en hij maakt een hele goede tijd: 5.30:36. De organisatie had het allemaal goed voor elkaar, de route was goed gepijld en bij de verzorgingsposten lag voldoende klaar. Bovendien was dit jaar de tijdwaarneming een stuk beter. Volgend jaar zijn we er weer bij.

Groet vanaf het mtb-zadel

Ronald Langstraat


Ogenblik a.u.b. ...